Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi s migrantima

Prosvjed za hitno rješavanje problema migranata u Bihaću: "To se može rješavati samo u suradnji sa susjedima"

Problem BiH s migrantima (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Problem BiH s migrantima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Problem BiH s migrantima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/1 >>
U Bihaću je održan prosvjed kojim se traži hitno rješavanje problema migranata. Pojačan priljev u Bosnu i Hercegovinu bio je i jedna od glavnih tema susreta njemačke kancelarke i BiH premijera u Berlinu.

Prosvjed za što hitnije rješavanje problema migranata u Bihaću, na gradskom trgu okupio je svega stotinjak građana. Protiv migranata nemaju ništa, kažu, ali vlastima poručuju da je krajnje vrijeme da tim ljudima osiguraju humani smještaj.

Pročitajte i ovo Županijsko državno odvjetništvo (Foto: Dnevnik.hr) Dvoje strani državljani Uskok podigao optužnicu protiv sedmorice krijumčara migranata: Ilegalno prebacili najmanje 138 stranaca u Hrvatsku Bodljikava žica Komentirali predsjednik i premijer Nižu se reakcije na tvrdnje talijanskih obavještajnih službi: "Mene puno više zanima što će SOA procijeniti ..."

Na području Bihaća boravi oko 5.000 migranata, što čini oko 10 posto stanovnika ovog grada. Većina je u napuštenom đačkom domu, bez struje i vode, s jednim toplim obrokom na dan.

Problem migranata u BiH bio je jedna od glavnih tema susreta u Berlinu. U službenom posjetu ondje je bio predsjedatelj Vijeća BiH Denis Zvizdić.

''BiH je prijavila veći broj izbjeglica nego što je bio slučaj prošle godine. To se može rješavati samo u suradnji sa susjednim zemljama, Hrvatskom i Srbijom. Europska unija će pružiti potporu", istaknula je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Unija je najavila kako će BiH, uz prije odobrenih milijun i pol eura, dobiti dodatnih šest milijuna za brigu o migrantima. Vlasti BiH tvrde kako nije riječ o novcu kojim će ova zemlja biti pretvorena u kamp za migrante.

''Činjenica je da nitko od migranata u stvari ne želi ostati u BiH, da nikome nismo još izdali odnosno dopustili da dobije azil i njihova namjera je da idu dalje ka EU. Dakle, ovo pitanje moramo zaista riješiti u odnosu sa našim susjedima i na istoku i na zapadu", rekao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Od početka godine u BiH je ušlo oko 10.000 ljudi, od čega je polovica u međuvremenu napustila zemlju. Svaki dan pristižu novi. Prema nekim informacijama, otkriva Zvizdić, iz Turske i Grčke prema balkanskoj ruti se kreću deseci tisuća ilegalaca.

BiH sve bliže članstvu NATO-u

Njemačka kancelarka i Zvizdić su, osim o problemu s migrantima, razgovarali i o približavanju BiH članstvu NATO savezu. "Njemačka vidi dobre preduvjete da se približavanje Bosne i Hercegovine NATO-u dogodi još ove godine“, rekla je Angela Merkel nakon sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem u Berlinu.

Kad je u pitanju približavanje BiH Europskoj uniji Merkel je ponovila perspektivu punopravnog članstva, ali istodobno upozorila na to da trebaju biti provedene mnogo reforme pri čemu je posebice istaknula reformu izbornog zakona u toj zemlji.

Izrazila je nadu da će se to pitanje riješiti u sklopu Venecijanskog procesa i kazala da su za to potrebni kompromisi "svih strana". „Njemačka stoji uz Bosnu i Hercegovinu, ali traži odlučujuću borbu protiv korupcije i kriminala“, istaknula je njemačka kancelarka. (J.B./Hina)

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene