Obavijesti Video Pretražite Navigacija
rijetka pojava

VIDEO Olujno nevrijeme zahvatilo Australiju: Tuča veličine grejpa oštetila vozila i zgrade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tuča rekordne veličine padala je početkom tjedna duž istočne australske obale, a neki ledeni komadi u području Queenslanda bili su veličine grejpa, izvijestio je u srijedu australski Meteorološki zavod (BOM).

Grmljavinsko nevrijeme pogodilo je u ponedjeljak područje Yalborooa, sjeverno od Mackaya, 954 km sjeverno od Brisbanea, sa sobom donijevši tuču rekordne veličine – promjera i do 16 cm, objavio je Zavod za meteorologiju (BOM).

Pročitajte i ovo Komemoracija za žrtve brutalnog napada u Sydneyju Ubijeno šest osoba Napadač iz Sydneyja ciljao je žene: "Snimke govore same za sebe" Muškarac je stao pred napadača u Sydneyju Poznat policiji Napadač iz Sydneyja imao mentalnih problema, u trgovačkom centru ubio pet žena i zaštitara

U videozapisu u posjedu Reutersa vide se oštećenja na vozilima i zgradama u industrijskome gradu Gold Coastu.

Ovako veliki komadi tuče vrlo su rijetki i formiraju se samo u posebnim okolnostima, izvijestio je australski Meteorološki zavod.

"U središnjem Queenslandu došlo je do sraza vrlo hladnoga suhog zraka i toploga vlažnog zraka. Nakon nastanka oluje, atmosfera je bila iznimno nestabilna, što je utjecalo na povećanje ledenog zrnja prije nego što je zbog gravitacije palo na tlo", stoji u njihovu priopćenju.

Prethodni rekord najsnažnije tuče postavljen je 2020. za vrijeme velike oluje u Queenslandu, izvijestio je BOM.

Upozorenje za olujno nevrijeme praćeno grmljavinom i u srijedu je na snazi ​​za dijelove Queenslanda, a očekuje se da će se oluje proširiti i na istočna područja države.

Australiju su u posljednjih nekoliko dana zahvatile neuobičajene vremenske pojave. Početkom tjedna na sjeveru Novoga Južnog Walesa evidentirana je i vrlo rijetka pojava tornada.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene