Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konferencija u Kitzbühelu

Mandatar na putovanju s vlasnicima hrvatskog javnog duga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mandatar Tihomir Orešković otputovao je na konferenciju međunarodnih investitora u austrijskom Kitzbühelu.

Konferenciju u Kitzbühelu prati reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Brkić Tomljenović

Pročitajte i ovo Ivana Petrović - 1 Skup u Münchenu Reporterka Dnevnika Nove TV otkrila što se događalo iza kulisa elitnog sastanka: "Bilo je riječi o Hrvatskoj, a Zapad je u velikoj depresiji" Ilustracija slijepi putnik Letio za SAD bez putovnice, karte i vize pa ga pritvorili: Tvrdio da se ničega ne sjeća, stigla i presuda

Iako još formalno nije ni postao premjer - Tihomir Orešković zasukao je rukave i otišao na svoje prvo putovanje, konferenciju međunarodnih investitora u austrijskom Kitzbühelu.

Društvo mu pravi guverner HNB-a Boris Vujčić.

Orešković je i večer uoči konferencije neformalno razgovarao s nekim vlasnicima hrvatskog javnog duga.

A situacija s javnim dugom bit će sve teža, rekao je za Dnevnik Nove TV profesor Luka Brkić. Javni dug trenutačno iznosi više od 297 milijardi kuna i dosegnuo je oko 90 posto BDP-a.

Ulagači koji imaju 80 posto hrvatskog duga, mandatara Oreškovića mogu samo slušati - no na kraju oni se ravnaju samo po dvjema točkama. Po proračunu koji je potrebno što prije prihvatiti i po planu reformi koji traži EU.

Važne su i još neke mjere koje nova Vlada mora učiniti kako bi se pokazala reformskom, smanjila javni dug te sačuvala, ili čak povećala kreditni rejtnig.

Uoči odlaska u Kitzbühel, mandatar se sastao s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović s kojom je razgovarao o gospodarskoj situaciji.

Nakon sastanka novinarima je rekao i što će u Austriji reći međunarodnim investitorima kako bi ih uvjerio da će Hrvatska smanjiti svoj javni dug.

'Meni je bitno da prvo čujem što oni imaju za reći, u pitanju je dug svi znamo da je on 90 posto BDP-a i raste, to je zabrinjavajuće. Ja ću konkretne ideje staviti na stol, oni će sto posto pitati koje su to ideje. I ja sam uvjeren da kad čuju te konkretne ideje da kroz implementaciju u kratkom roku ćemo moći ostvariti pozitivne rezultate', rekao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene