Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi su dobro

Objavljena prva snimka dječaka nakon spašavanja iz špilje: Iz bolničkih kreveta razdragano mahali i zahvaljivali

Prve snimke dječaka nakon izlaska iz špilje (Screenshot: AP)
Prve snimke dječaka nakon izlaska iz špilje (Screenshot: AP)
Aktualno Galerija Obitelj i prijatelji ispred ulaza u tajlandsku špilju tijekom akcije spašavanja (Foto: AFP) Obitelj i prijatelji ispred ulaza u tajlandsku špilju tijekom akcije spašavanja (Foto: AFP) Foto: Afp Akcija spašavanja tajlandskih dječaka (Foto: AFP) Akcija spašavanja tajlandskih dječaka (Foto: AFP) Foto: Afp Vozilo hitne pomoći u blizini špilje u kojoj su bili zarobljeni dječaci (Foto: AFP) Vozilo hitne pomoći u blizini špilje u kojoj su bili zarobljeni dječaci (Foto: AFP) Foto: Afp Prve snimke dječaka nakon izlaska iz špilje (Screenshot: AP) Prve snimke dječaka nakon izlaska iz špilje (Screenshot: AP) +0 Vozilo hitne pomoći pristiže u tajlandsku bolnicu (Foto: AFP) Galerija 1/5 >>
Svi dječaci i njihov trener koji su dva tjedna bili zatočeni u špilji na sjeveru Tajlanda u "vrlo su dobrom mentalnom stanju", rekli su liječnici u srijedu. Objavljena je i prva snimka dječaka nakon izlaska iz špilje. Dječaci su snimljeni u bolnici u krevetima kako mašu i sklapaju ruke u znak zahvalnosti.

"To je možda stoga što su cijelo vrijeme bili zajedno kao ekipa pomažući jedan drugome", rekao je lokalni zdravstveni djelatnik na konferenciji za novinare u bolnici Chiangrai Prachanukroh, gdje se nalaze spašeni dječaci.

Pročitajte i ovo Dječaci zarobljeni u podzemnoj pećini na Tajlandu (Foto: AFP) - 1 Nije to samo sreća... Povijesna akcija na Tajlandu: Ronilac koji je spašavao dječake otkrio zanimljiv detalj pomoću kojeg su ih pronašli Spašavanje dječaka na Tajlandu (Foto: AFP) "Nismo sigurni je li ovo čudo..." Sretan kraj drame na Tajlandu: Spašeno svih 12 dječaka i trener koji su više od dva tjedna bili zatočeni u špilji

"Svi su dobro, nijedan nema temperaturu ni ozbiljne infekcije. Samo trojica od njih imaju blažu upalu pluća", rekao je Thongchai.

Spašeni dječaci izgubili prosječno oko 2 kg, no u dobrom su općem stanju

U nešto više od dva tjedna, koliko su proveli u poplavljenoj špilji Tham Luang, tajlandski dječaci i njihov trener u prosjeku su izgubili oko 2 kilograma, no njihovo opće stanje je dobro i ne pokazuju znakove stresa, izvijestio je u srijedu predstavnik ministarstva zdravstva.

Tajlanđani su na jučerašnje izvlačenje posljednje grupe iz špilje reagirali s olakšanjem, zahvalnošću i oduševljenjem. Svi dječaci i njihov trener helikopterima su prevezeni u obližnju bolnicu gdje im je pružena zdravstvena skrb.

"Po našem mišljenju u dobru su stanju i nisu pod stresom. Tijekom boravka u špilji prosječno su izgubili oko dva kilograma", rekao je predstavnik tajlandskog ministarstva zdravstva Thongchai Lertwilairattanapong.

Roditeljima četvorice dječaka koji su u nedjelju prvi izvučeni iz špilje dopušteno je da ih posjete, no morali su odjenuti zaštitna odijela i od njih se udaljiti oko dva metra.

Thongchai je kazao da jedan dječak iz posljednje grupe spašenih ima upalu pluća te da su svi dječaci cijepljeni protiv tetanusa i bjesnoće.

Premijer Prayuth Chan-ocha je od javnosti zatražio da dječacima pruži dovoljno vremena i prostora za potpuno oporavak.

"Važno je dati im dovoljno prostora i omogućiti im da neometano uče", kazao je novinarima.

Voditelj misije spašavanja Narongsak Osottanakorn je na konferenciji za novinare otkrio da je odluka o vremenu izvlačenja dječaka donesena pošto je ustanovljeno da razina kisika u dijelu špilje u kojemu su bili zarobljeni rapidno pada.

"Ranije smo izvijestili da iznosi samo 15 posto, no tada vam nismo željeli reći da bi, ako padne na 12 posto dječaci i njihov trener mogli pasti u stanje šoka i kome. Drugi razlog da se grupa izbavi iz špilje što je prije moguće bila je vremenska prognoza po kojoj je stizala obilna kiša", objasnio je.

Voditelj tajlandskih marinaca: "Nismo mi nikakvi junaci"

Na vidjelo izlazi još jedan podatak koji je mogao ugroziti spašavanje. Naime, grupa australskih ronilaca za britanski Guardian i BBC u srijedu je otkrila da su se crpke za vodu smještene u špilji pokvarile, odnosno da su prestale raditi u utorak kasno navečer, samo nekoliko sati pošto je spašena i posljednja grupa.

Voditelj marinaca koji je nadzirao misiju spašavanja kontra-admiral Apaorn Yuukongkaew pozdravio je napore svih međunarodnih suradnika.

"Nismo mi nikakvi junaci. Ponosni smo što smo sudjelovali u misiji, a ona je bila uspješna zbog suradnje i pomoći koja je stizala iz cijeloga svijeta. Marinci su za ovo obučeni, a njihov je moto: Mi ne napuštamo ljude u nevolji."

U bolnici do tjedan dana

Cijela skupina - 12 dječaka u dobi između 11 i 16 godina i njihov trener - ostat će u bolnici do tjedan dana kako bi im se osigurala primjerenu pomoć.

To znači da će skupina propustiti finale Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji u nedjelju, na koje ih je pozvao predsjednik FIFA-e Gianni Infantino. Liječnici su rekli da barem mogu gledati prijenos na televiziji.

U dramatičnoj trodnevnoj spasilačkoj operaciji svih 12 članova mlade nogometne momčadi i njihov trener bili su uspješno spašeni iz pećine Tham Luang Khun Nam Nong, blizu tajlandske granice s Mjanmarom.

Prva četvorica dječaka spašena su u nedjelju navečer, a slijedila su druga četvorica u ponedjeljak te zadnja četvorica i trener u utorak. Oni su nakon nogometnog treninga 23. lipnja ušli u špilju s namjerom da ju istraže, no zbog jakih kiša špilja je poplavljena te više nisu mogli izići.

Zapovjednik spasilačke operacije Narongsak Osottanakorn pozdravio je ishod "obavljene nemoguće misije" i pozvao svijet da nešto nauči iz toga kako se takav incident više nikad ne bi ponovio. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene