Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu vidjeli očito

Svjetska zdravstvena organizacija priznala ogromnu pogrešku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priznala je da nije učinkovito reagirala na epidemiju ebole u Zapadnoj Africi, priopćivši da nije prepoznala rizike te bolesti u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu, objavio je u petak britanski list The Guardian.

"Gotovo svi uključeni u operaciju odgovora na epidemiju nisu vidjeli ono očigledno", navodi se u nacrtu internog dokumenta WHO-a, prenosi Guardian.

Pročitajte i ovo Ilustracija RASTE BROJ ZARAŽENIH Širi se nova varijanta COVID-a: WHO izdao novu preporuku zbog straha od epidemije Slika nije dostupna raste broj zaraženih Iz WHO-a najavili izvanredni sastanak o majmunskim boginjama: Oko 80 posto slučajeva je iz Europe

Stručnjaci su trebali znati da konvencionalni način suzbijanja epidemije ebole neće djelovati u regiji s poroznim granicama i propalim sustavima zdravstvene zaštite, stoji u dokumentu.

U dokumentu se kritizira i sustav imenovanja dužnosnika WHO-a u Africi. Čelnici ureda WHO-a u afričkim zemljama dolaze na ta mjesta putem "politički motiviranih imenovanja" za koja je odgovoran regionalni direktor za Afriku Luis Sambo i koji ne odgovara šefici WHO-a u Ženevi Margaret Chan.

Predsjednik Svjetske banke: Gubimo bitku s ebolom

Peter Piot, ravnatelj Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, rekao je za The Guardian prošloga tjedna da je "ono što je trebao biti najjači regionalni ured WHO-a zbog ogromnog broja zdravstvenih izazova, u stvari tehnički najslabiji i pun politički imenovanih dužnosnika".

Američki državni tajnik John Kerry kritizirao je međunarodnu zajednicu zbog davanja nedovoljne pomoći u borbi protiv ebole i pozvao je svjetske čelnike da pošalju novac, helikoptere i osnuju centre za liječenje.

"Ako odmah ne poduzmemo odgovarajuće mjere u borbi protiv sadašnje epidemije, tada će ebola imati potencijal da postane poput HIV-a ili polia i svi ćemo se boriti protiv nje desetljećima. Ne bi se trebali zavaravati, pobjeda u ovoj borbi bit će skupa, za nju će biti potrebno poduzimanje svih naših napora i neće biti bez rizika", istaknuo je Kerry. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene