Obavijesti Video Pretražite Navigacija
provodi se istraga

Napad u Stockholmu: Muškarac osumnjičen za "ubojstva terorističkog karaktera"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Muškarac osumnjičen za "ubojstva terorističkog karaktera", uhićen nakon krvavog napada kamionom koji je posijao užas u Stockholmu, najvjerojatnije je vozio kamion, obavio je u subotu glasnogovornik švedske policije.

"Vjerujemo da je uhićeni muškarac počinitelj napada", rekao je glasnogovornik Lars Bystrom. Švedski mediji javili su da je riječ o 39-godišnjem Uzbekistancu, simpatizeru Islamske države. On je smješten u pritvor u Stockholmu, dan nakon krvavog napada u glavnom gradu Švedske u kojemu su poginule četiri, a ozlijeđeno je 15 osoba.

Pročitajte i ovo Napad na svećenika u Sydneyju Istraga u tijeku Izbo biskupa zbog vjerskog ekstremizma, premijer hitno okuplja sigurnosne službe: "Mogu biti sretni što su živi..." Devet novih kamiona Čistoće - 2 Spomenuo i Jakuševec FOTO Stigli novi kamioni: Tomašević otkrio i kad bi mogla početi sanacija odrona na Jakuševcu

Vozilo usmjereno u srce velikog grada koje udara u prolaznike i iza sebe ostavlja povorku unakaženih tijela: napad podsjeća na način djelovanja u napadima u Nici, Berlinu i Londonu, tri napada za koje je odgovornost preuzela Islamska država. Za napad u Stockholmu zasad nitko nije preuzeo odgovornost.

"Teror je pogodio središte grada", piše u subotu dnevnik Dagens Nyheter, objavivši na naslovnici fotografiju kamiona zabijena u izlog velike trgovine nakon ubojitog pohoda.

Najnoviji podaci spasilačkih službi govore od četvero mrtvih i 15 ozlijeđenih, među kojima nekoliko djece. Devet ozlijeđenih u teškom je stanju.

"Švedska je napadnuta", kazao je švedski premijer Stefan Lofven. "Sve upućuje na atentat", dodao je on. Vrativši se hitno u Stockholm, socijaldemokratski čelnik položio je tijekom večeri stručak crvenih ruža nekoliko koraka od mjesta tragedije.

Što se tiče istrage, policija objavljuje samo minimum informacija ali je tužiteljstvo rano ujutro u subotu objavilo pritvaranje muškarca osumnjičena za "ubojstva terorističkog karaktera", kazala je glasnogovornica Karin Rosander.

Švedski kod kaznenog postupka predviđa više stupnjeva sumnje te se muškarca ispituje u najvišem režimu sumnje, istaknula je ona.

Tužiteljstvo nije iznijelo detalje o njegovu identitetu ali opis odgovara osobi snimljenoj na licu mjesta i u vrijeme napada, odjevenoj u jaknu s crnom kapuljačom za kojom je izdana tjeralica.

Još je jedan muškarac priveden kasnije tijekom večeri u predgrađu glavnog grada. Policijski izvori koje citira javna televizija SVT govore o mogućoj "povezanosti" između dva muškaraca.

U Švedskoj je dosad atentat izveden samo jednom kad je u prosincu 2010. muškarac izveo samoubilački napad bombom u istoj pješačkoj ulici u Stockholmu. Samo je lakše ozlijedio prolaznike.

Policija je također kazala da je pojačala sigurnost na švedskim granicama. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene