Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kriva za izbornu prijevaru

Bivša čelnica Mjanmara Suu Kyi osuđena na novu zatvorsku kaznu uz prisilni rad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svrgnuta bivša čelnica Mjanmara Aung San Suu Kyi proglašena je u petak krivom za izbornu prijevaru i sudac ju je osudio na tri godine zatvora uz prisilni rad, prema izvoru upoznatom s postupkom.

Dobitnica Nobelove nagrade i čelnica mjanmarske oporbe tijekom desetljeća vojne vladavine pritvorena je nakon državnog udara početkom prošle godine i već je osuđena na više od 17 godina zatvora.

Pročitajte i ovo Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji James Crumbley, otac školskog ubojice, osuđen za ubojstvo - 7 Masakr u Michiganu Povijesna presuda: Otac dječaka koji je počinio pokolj u školi osuđen za ubojstvo

Ona niječe sve optužbe koje je terete.

U petak je osuđena da je počinila prijevaru na općim izborima u studenom 2020. na kojima je njezina Nacionalna liga za demokraciju (NLD) pobijedila nadmoćnom zakonodavnom većinom, porazivši stranku koju je stvorila moćna vojska.

Izvor, koji je odbio biti identificiran jer nije bio ovlašten razgovarati s medijima, rekao je da nije jasno što bi težak rad podrazumijevao. Suoptuženi Win Myint, svrgnuti predsjednik, dobio je istu kaznu, rekao je izvor.

Vojska je preuzela vlast u veljači 2021. kako bi spriječila NLD Suu Kyi da formira novu vladu nakon izbora za koje je rekla da je bilo slučajeva prijevare koji nisu propisno istraženi.

NLD je zanijekao prijevaru i rekao da je pošteno pobijedio.

Suu Kyi (76) sudi se dulje od godinu dana pod višestrukim optužbama, od korupcije i poticanja do odavanja službenih tajni, za što je maksimalna zatvorska kazna veća od 190 godina.

Njezino suđenje održavalo se iza zatvorenih vrata u glavnom gradu Naypyidawu, a izjave hunte o postupku bile su kratke. Suu Kyinim odvjetnicima nametnuta je zabrana javnog komentiranja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene