Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema Sabora - nema sudaca

Čeka li nas paraliza Ustavnog suda?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako nemamo Sabor, neće imati tko birati ni nove ustavne suce. Jer čak za petero sudaca sutra istječe mandat. Među njima i predsjednici suda Jasni Omejec. Međutim, na radnom mjestu će moći biti još šest mjeseci.

Ustav kaže da bi ih trebalo biti 13, no već petu godinu za redom neke od najvažnijih odluka u državi donosi njih 12. Devetog siječnja nakon isteka šestomjesečnog produljenja mandata morat će otići još jedan Ustavni sudac akademik Davor Krapac. Knjiga bi s 11 mogla spasti na samo 6 slova već početkom lipnja kada taj rok istekne i za petero sudaca kojima mandat prestaje sutra. A samo šestero sudaca značilo bi i paralizu Ustavnog suda jer ih je za kvorum potrebno najmanje sedmero.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 2 Upozorenje Milanoviću Pravni stručnjaci o potezima Ustavnog suda: "Ako se ovakvo ponašanje nastavi, ne bi me čudilo da ponište odluku o datumu izbora" Sudski čekić (Foto: Dnevnik.hr) BORBA SE NASTAVLJA Ustavni sud dobio novi zahtjev za ocjenom ustavnosti izbora čelnika Vrhovnog suda

'Nije država Ustavni sud, znači postoje i druge institucije, ali on je jedna od najviših institucija ustavne vlasti i sasvim sigurno da je zapravo nemoguće zamisliti da država funkcionira bez te institucije. Ona bi mogla živjeti na taj način, ali to u svakom slučaju nije ustavno dopušteno ili dopustivo rješenje', kaže nam docent Đorđe Gardašević, ustavno-pravni stručnjak.

Toliko upražnjenih mjesta može značiti samo jedno - izbor novih sudaca sve je samo ne jednostavan. U posljednjem pokušaju nitko od kandidata nije dobio dovoljan broj glasova. Naime nove suce treba izglasati Sabor i to dvotrećinskom većinom.

ANALIZA IVANE PETROVIĆ Je li Ustavni sud osuđen na konformizam i osrednjost?

'Ono što je problem da u toj cijeloj situaciji nema sankcija ili nema načina da se Sabor natjera da izabere suce koje bi trebao izabrat u Ustavni sud', dodaje Gardašević.

Ustavni sud posljednjih je godina bio i više nego zaposlen. Ocjena ustavnosti tražila se za sve - od zakona do pojedinačnih postupaka. Presude u nekim od najzvučnijih slučajeva poput suđenja Sanaderu i Glavašu ili pak rušenje Obiteljskog, Izbornog ili pak Zakona o ćirilici podigle su mnogo prašine. No prašinu su katkada dizali i sami suci.

Sutkinja Slavica Banić morala se pravdati zbog svojih kontakata sa Zdravkom Mamićem koji je preko nje navodno pokušao utjecati na to da se sruši Zakon o sportu.

Sutkinja Snježana Bagić je pak, nakon što su mediji to otkrili, priznala da je prepisala dio znanstvenog rada.

Ustavne suce štiti imunitet a sam Sud neovisan je o svim tijelima državne vlasti. No za njegovo funkcioniranje ipak je potrebna podrška politike - jer suce treba netko i izabrati.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene