Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Broj mrtvih opet raste

DROGA, LOVA I UBOJSTVA Vlada se hvali svakim uhićenjem, ali situacija je sve gora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč crnoj statistici Meksiko je daleko od najopasnije latinoameričke države. Ondje trenutno boravi i papa Franjo.

Meksiko je dom mnogih senzacionalnih kulturnih nalazišta i bajkovitih turističkih destinacija, no Meksiko je isto tako dom bandama, kartelima i narko bossovima koji su tu zemlju koštali na milijune nedužnih života.

Pročitajte i ovo Bruna Papić - 1 Napadač priveden Stravičan napad na žene u Splitu: Struka poslala jasnu poruku, a jedno je ključno Ilustracija Šok zbog reakcije voditeljice Posvađali se zbog izbora: Izvadila kost iz juhe i njome počela mlatiti supruga, završio je u bolnici

Donosimo nekoliko statistika koje rat protiv narko kartela staviti u pravilnu perspektivu.

Broj ubojstava u Meksiku dosegao je vrhunac 2011. godine nakon čega je počeo padati tri godine uzastopce. No prema posljednjim statistikama od 2015. godine broj ubojstava opet raste. Iako se može samo nagađati koliko je tih ubojstava povezano s trgovinom drogom, no vodeće meksičke dnevne novine procjenjuju da se radi o topi udjela između 40 i 50 posto.

Svemu unatoč, Meksiko ipak nije 'najsmrtonosnija' zemlja na američkim kontinentima. Zapravo, nalazi se tik ispred SAD-a, a od Meksika su smrtonosniji Honduras, Venezuela, El Salvador, Kolumbija i Brazil.

Često se može čuti o uhićenju nekog od vodećih imena meksičke narko industrije. Dapače, meksička se vlada hvali svakim uhićenjem, ali stručnjaci kažu kako uhićenja glavešina samo vode do stvaranja frakcija i cijepanja kartela. To je vidljivo i u podatku da su 2006. u Meksiku postojala četiri kartela - Tijuana, Sinaloa, Juarez i Zaljevski kartel, a danas ih je dvostruko više.

Najveće tržište meksičke droge je SAD, a procjenjuje se kako se iz te zemlje godišnje 'utrži' između 19 i 29 milijardi dolara. Manji dio toga zaplijene meksičke ili američke vlasti pri pokušaju šverca, ali to je zaista zanemariv dio zarade.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene