Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Neće biti lako

Veliki izazovi pred Europom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijeli svijet ove će se godine naći pred velikim gospodarskim i geopolitičkim izazovima. Pred posebnim izazovima naći će se i Europa, piše Deutsche Welle.

Mnogo je izazova s kojima će se u 2015. godini morati suočiti Europa - gospodarstvo, odnosi s Rusijom i kriza s Velikom Britanijom samo su neki od njih. 'Osjetit će se svjež vjetar, ali neće biti oluje', rekao je predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker na pitanje Deutsche Wellea o promjenama u 2015. godini. Komisija će prije svega pokušati pogurati gospodarstvo Junckerovim optimističnim investicijskim programom od 315 milijardi eura.

Pročitajte i ovo Dmitrij Medvedev Karta izazvala nevjericu Medvedev šokirao, pogledajte kako je podijelio teritorij Europe: "Taj koncept mora zauvijek nestati" Bombardiranje Ukrajine Dvije godine sukoba Rat koji je razorio živote i promijenio zemlju ne posustaje: "Nismo očekivali da će ih biti toliko"

Komisija za eurozonu 2014. godina predviđa stopu rasta od svega 1,1 posto. Iako nekim zemljama, poput Njemačke, ide vrlo dobro, druge su i dalje u problemima. 'Stanje privrede i stanje na tržištu rada ne popravlja se dovoljno brzo', kaže europski povjerenik za zapošljavanje, gospodarski rast i slobodno tržište Jyrki Katainen.

Iako se vjerovalo da je kriza eura na svom zalasku, ona bi se mogla razbuktati, piše DW. Tome bi posebno mogli prodonijeti rezultati parlamentarnih izbora u Grčkoj. Ako na njima pobijedi radikalno lijeva stranka Syriza koja prijeti prestankom otplaćivanja dugova to bi moglo dovesti do velikih potresa na međunarodnom tržištu novca.

Evo što svijet čeka u 2015. godini!

Već se dugo govori o izlasku Velike Britanije iz Unije, a ukoliko će na svibanjskim izborima slaviti stranka UKIP koja se zalaže za odvajanje od Bruxellesa to bi moglo biti sve izglednije. A ukoliko se Britanci odvoje poriv za istim mogli dobiti i protueuropske struje u Mađarskoj, Francuskoj, Italiji i Švedskoj.

Odnosi Europe i na testu će biti već u ožujku ove godine kad će Unija morati donijeti oluku o produženju sankcija protiv Rusije. Ministar vanjskih poslova Latvije Edgars Rinkevics je za DW izjavio kako EU i NATO moraju pronaći primjeren odgovor na rusku politiku u Ukrajini. 'Mi trebamo politički dijalog s Rusijom, ali neku vrstu gušenja, containment zbog njenog agresivnog ponašanja', rekao je Rinkevics.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene