Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Srpske nevladine organizacije: Presuda Gudelju prvi korak u razrješavanju zločina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Presuda Županijskog suda u Osijeku kojom je Antun Gudelj osuđen na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora samo je prvi korak u razjašnjavanju zločina, priopćilo je nekoliko nevladinih organizacija koje su pratile suđenje.

Sada je, ističu organizacije, država dužna istražiti jesu li ubojstva Josipa Reihla Kira, Gorana Zobundžije i Milana Kneževića, kao i pokušaj ubojstva Mirka Tubića bila planirana da bi se osujetili pregovori i eventualno pronalaženje multinacionalnog rješenja kao alternative ratu.

Pročitajte i ovo KB Sveti Duh Pravomoćna presuda Sud odlučio: Otkaz patologu nakon skandala na Svetom Duhu bio je nezakonit Slika nije dostupna Gudelj podnio kaznenu prijavu protiv Jadranke Reihl Kir

'Usprkos formalno-pravno korektno ponovljenom suđenju i izricanju stroge presude Antunu Gudelju, ostaje činjenica da je punih 17 godina utvrđivanje činjenica i kažnjavanje ovog zločina bilo izvan istinskog interesa hrvatskih vlasti, posebno pravosuđa', navodi se u zajedničkom priopćenju, kojega su potpisali Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka, Documenta - centar za suočavanje s prošlošću iz Zagreba, Građanski odbor za ljudska prava iz Zagreba, Hrvatski helsinški odbor i Fond za humanitarno pravo iz Beograda.

Gudelj je nedavno osuđen zbog ubojstva tadašnjeg zapovjednika osječke policije Josipa Reihla Kira, potpredsjednika Izvršnog vijeća Skupštine općine Osijek Gorana Zobundžije i gradskog vijećnika Milana Kneževića te teškog ranjavanja predsjednika Mjesne zajednice Tenja Mirka Tubića, koje je izvršio 1. srpnja 1991. godine kod Tenje, pucajući u automobil u kojem su se njegove žrtve vraćale s pregovora sa skupinom srpskih pobunjenika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene