Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prepoznajete li ih?

Sportske zvijezde osvajaju ukrajinsku političku scenu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sportske zvijezde uključile su se u ukrajinske izbore. Redove oporbe pojačala su dva slavna sportaša, boksač Vitalij Kličko i nogometaš Andrij Ševčenko.

UDAR ili Ukrajinski demokratski savez za reforme nova je zvijezda ukrajinske političke scene. Prema anketama, stranka kojoj je na čelu svjetski boksački prvak Vitalij Kličko na nedjeljnim izborima može očekivati gotovo 18% glasova. Ispred je samo Stranka regija predsjednika Viktora Janukoviča s 23%. Kličko je oporbi već ponudio suradnju. 'Nemamo drugih partnera, osim stranaka koje su zainteresirane za demokratski razvoj Ukrajine. Mnogo puta smo ponovili da su naši politički protivnici oni koji su sada na vlasti - Stranka regija i Komunisti', rekao je.

Pročitajte i ovo Vitalij Kličko Hoće li snositi posljedice? Dvije žene i djevojčica poginule u Kijevu u zračnom napadu, sklonište je bilo zaključano. Vlada prekorila gradonačelnika Klička Slika nije dostupna Prve ankete Ukrajina: 46 kandidata za predsjednika, vodi lista milijardera Porošenka

>> Timošenko optužuje Janukoviča da je naredio njezino snimanje

Drugom ukrajinskom proslavljenom sportašu, bivšem nogometnom reprezentativcu Andriju Ševčenku ulazak u parlament nije siguran. Njegova stranka Ukrajina naprijed u anketama je ispod izbornog praga od 5%. Protivnici predsjednika Janukoviča nadaju se da će zvučna sportska imena ipak pomoći u promjeni vlasti. Najistaknutiji oporbeni čelnici izbore čekaju iza rešetaka.

'Mislim da će se stanje s Timošenko i Lucenkom dramatično promijeniti samo ako oporbena koalicija bude imala većinu u parlamentu', rekla je Irina Lucenko, supruga zatvorenog oporbenog čelnika Jurija Lucenka.

Bivša premijerka Julija Timošenko osuđena je na sedam godina zatvora zbog zloporabe ovlasti, a bivši ministar unutarnjih poslova Jurij Lucenko zbog pronevjere na četiri godine. Njihovi pristaše tvrde da su žrtve političkog progona. 'Znamo da prema anketama postoje veliki izgledi da oporba pobijedi, ali to ne znači da će svi glasovi biti prebrojani', kaže kći Julije Timošenko Jevgenija.

Ukrajinsko središnje izborno povjerenstvo objavilo je da će više od 32 tisuće biračkih mjesta biti opremljeno kamerama. Pomoću njih glasovanje će se moći pratiti putem interneta. Međutim tijekom prebrojavanja glasova, kamere će biti ugašene.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene