Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Špirić i Dodik najavili ostavke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić izjavio je da je razočaran zaključcima Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH te je potvrdio kako će Predsjedništvu BiH zbog toga ponuditi ostavku.

Odluke Upravnog odbora PIC-a nisu mi pomogle kao predsjedatelju Vijeća ministara. Ja nemam druge mogućnosti osim da se procedura završi i da podnesem ostavku Predsjedništvu BiH', izjavio je Špirić komentirajući odluku zemalja članica PIC-a da čvrsto podupru Visokog predstavnika za BiH Miroslava Lajčaka i njegove izmjene Zakona o Vijeću ministara BiH kojima je pojednostavljen način odlučivanja u bosanskohercegovačkoj vladi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavljaju se razgovori s EU Ashton uvjerila Dodika da povuče odluku o referendumu Slika nije dostupna Spremni na sva rješenja Dodik: Vrijeme je za razgovore o 'mirnom razlazu'

Prema tim odlukama vlada može zasjedati kada u njezinu radu sudjeluje većina ministara, a odluke vrijede kada za njih glasuje natpolovična većina prisutnih.

Slične izmjene u proceduri odlučivanja Lajčak je zatražio i unutar Parlamenta BiH.

Potvrđujući namjeru da zbog toga podnese ostavku, Špirić je kazao kako će slijediti upute Stranke nezavisnih socijaldemokrata čiji je član i zaključke Narodne skupštine RS koja je Lajčakove odluke ocijenila neprihvatljivim jer, navodno, otvaraju mogućnost marginaliziranja srpskih predstavnika u tijelima vlasti BiH.

Špirić je ustvrdio kako međunarodna zajednica nametanjem odluka poput Lajčakovih umjetno proizvodi krizu u BiH, a sve zbog Kosova.

Špirićev stranački šef i predsjednik Vlade RS Milorad Dodik nije, komentirajući zaključke Upravnog odbora PIC-a, izrijekom potvrdio kako će i drugi srpski dužnosnici u tijelima vlasti BiH slijediti Špirićev postupak. 

Dodik je najavio kako će pričekati još nekoliko dana i u pregovorima s pravnicima iz Ureda Visokog predstavnika pokušati ishoditi preinake Lajčakovih odluka kojima bi se jamčilo da u vladi i parlamentu 'neće biti preglasavanja'.

'Vrata nisu do kraja zatvorena', kazao je Dodik iako je priznao da članove Upravnog odbora PIC-a nije uspio uvjeriti u ispravnost osporavanja Lajčakovih odluka.

'Ne bude li rastumačeno da nema preglasavanja, ostat ćemo pri odluci o ostavci za sve naše ljude', izjavio je Dodik.

Za razliku od srpskih dužnosnika, bošnjački su dužnosnici zadovoljni potporom koju je Lajčak dobio od Upravnog odbora PIC-a.

'Ovo je posljednje upozorenje onima koji agresivnom retorikom stvaraju umjetnu krizu', ocijenio je predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić dodajući kako je veoma važno to što su data i jamstva očuvanja suvereniteta BiH.

Sličnu ocjenu dao je i član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, a posebice znakovitom označio je najavu Upravnog odbora PIC-a da će se međunarodna zajednica odlučno suprotstaviti destruktivnim izjavama i djelima koja dovode u pitanje stabilnost BiH.

Za Božu Ljubića, predsjednika HDZ-a 1990, važno je pak to što je međunarodna zajednica još jednom upozorila koliko je loše stanje u BiH.

'To mogu jedino popraviti lideri političkih stranaka u BiH, ali je
mogu i pogoršati. Prema tome, odgovornost je u prvom redu na nama, ali i na međunarodnoj zajednici koja je jasno rekla da ne diže ruke od BiH i da će pozorno pratiti kako mi radimo', kazao je Ljubić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene