Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavljene presude

Španjolski sud izdao novi uhidbeni nalog za Puigdemonta

Carles Puigdemont (Foto: AFP)
Carles Puigdemont (Foto: AFP) Foto: Afp
Španjolski Vrhovni sud izdao je u ponedjeljak novi europski uhidbeni nalog kojim će od Belgije tražiti izručenje bivšeg predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta, nakon što je jutros osuđeno dvanaestero njegovih suradnika za ustanak i korištenje javnog novca prilikom organiziranja nezakonitog referenduma o nezavisnosti 2017.

Puigdemont, koji je bio predsjednik vlade u trenutku jednostranog proglašenja republike Katalonije, u listopadu 2017. otišao je u Belgiju. Iz mjesta Waterloo, udaljenog 20 kilometara od Bruxellesa, vodi međunarodnu kampanju za nezavisnost.

Španjolska je već bila izdala uhidbeni nalog za njime te tražila od Belgije izručenje, no nakon tehničkih grešaka španjolski sud ga je povukao. Zbog uhidbenog naloga je 56-godišnji Puigdemont bio priveden kada se nalazio u Njemačkoj, na povratku iz Finske u Belgiju, no njemački sud ga je bio odbio izručiti španjolskom pravosuđu jer ondje nije postojala optužba za pobunu.

Pročitajte i ovo Suđenje katalonskim separatistima (Foto: AFP) Nakon neuspjela referenduma Sud osudio katalonske čelnike, separatistima od 9 do 13 godina zatvora

Pročitajte i ovo Prosvjed u Kataloniji (Foto: AFP) - 4 Ogorčeni presudama "Demokratski tsunami": Katalonci pokušavaju blokirati aerodrom u Barceloni

Novi uhidbeni nalog izdan je nakon što je u ponedjeljak ujutro devetero katalonskih dužnosnika osuđeno na zatvorske kazne između 9 i 13 godina zbog ustanka i korištenja javnog novca za organiziranje referenduma o nezavisnosti 2017. kojeg je bio zabranio Ustavni sud, te posljedičnog jednostranog proglašenja samostalne republike Katalonije. Još troje dužnosnika osuđeno je na zabranu obnašanja javnih funkcija i novčane kazne. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene