Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Španjolski parlament zakonom osudio Francovu diktaturu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolski parlament usvojio je povijesni zakon kojim osuđuje vojni udar i skoro 40-godišnju diktaturu generala Francisca Franka, ne uvažavajući oporbene kritike da bi mogao otvoriti 'stare rane' i zaoštriti odnose u španjolskom društvu.

Donji dom španjolskog parlamenta zakonom je službeno osudio Francov fašistički režim i tako otvorio put iskapanju masovnih grobnica iz Građanskog rata 1936-1939. godine i uklanjanju svih simbola iz Francove ere sa ulica i zgrada.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"

Zakon također nezakonitima proglašava sva suđenja koja su dovela do pogubljenja generalovih neprijatelja i predviđa simboličke odštete žrtvama rata, uključujući katoličke svećenike i druge koje je pogubila policija odana izabranoj, ljevičarskoj Republikanskoj vladi protiv koje je ustao Franco.

Da bi 'Zakon o povijesnom sjećanju' stupio na snagu mora proći u Senatu, što bi trebala biti formalnost, i potom se objaviti u vladinom službenom listu

Premijer Jose Luiz Rodrigez Zapatero, čiji je pradjed bio među desecima žrtava Francovih snaga, postavio je taj zakon kao jedan od prioriteta svojeg mandata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene