Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaos u Japanu

Razoran tajfun pogodio područje Tokija: Poginula jedna osoba, deseci ozlijeđenih

Tajfun pogodio Japan (Foto: AFP) - 2
Tajfun pogodio Japan (Foto: AFP) - 2 Afp
Aktualno Galerija Tajfun pogodio Japan (Foto: AFP) - 1 Tajfun pogodio Japan (Foto: AFP) - 1 Foto: Afp Tajfun pogodio Japan (Foto: AFP) - 2 Tajfun pogodio Japan (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp Tajfun pogodio Japan (Foto: AFP) - 3 Tajfun pogodio Japan (Foto: AFP) - 3 Foto: Afp Tajfun pogodio Japan (Foto: AFP) - 5 Tajfun pogodio Japan (Foto: AFP) - 5 Foto: Afp +1 Tajfun pogodio Japan (Foto: AFP) - 4 Galerija 1/6 >>
Šire područje japanskoga glavnog grada Tokija u ponedjeljak je zahvatio jedan od najsnažnijih tajfuna u posljednjih nekoliko godina, te izazvao rekordno snažne vjetrove i jake pljuskove, prekid javnog prijevoza i nestanak struje, a prema posljednjim podacima jedna je osoba poginula.

Tajfun Faxai pogodio je područje Chibe, istočno od središta Tokija, u ponedjeljak nešto prije svitanja, vjetrovima brzine 207 kilometara na sat, najsnažnijim ikad zabilježenima u tome području, izvijestila je Japanska meteorološka agencija. Vlasti su u širem području glavnoga grada, gdje živi oko 36 milijuna ljudi, upozorile građane da je opasno izlaziti na ulice.

Pročitajte i ovo Japanski tenkovi na vojnoj vježbi Jačanje suradnje Dramatično upozorenje: "Svijet je na povijesnoj prekretnici, nadam se da će Amerika to razumjeti" Ilustracija Tlo ne miruje VIDEO Snažan potres pogodio Japan

Prema posljednjim podacima, poginula je jedna žena u pedesetim godinama, a lokalni mediji prenose da je ozlijeđeno najmanje 40 osoba. Osam surfera spašeno je nakon što su ih veliki valovi odvukli na otvoreno more kod Shizuoka. Dvojica od njih poslana su u bolnicu, ali nitko nije teže ozlijeđen, javlja Japan Today.

Jaki vjetrovi oborili su drveće i dalekovode te je u širem području glavnoga grada više od 920 tisuća domova ostalo bez struje, uključujući čitav grad Kamogawu. Brojni domovi ostali su bez krovova i zidova, a automobili su završili na boku.

Iako su štete relativno male s obzirom na brzinu vjetrova, u prometu je izazvan kaos, a glavni grad Japana gotovo je paraliziran. Željeznički je promet u prekidu. "Moramo provjeriti pruge i ima li na njima oštećenja", izjavio je glasnogovornik željezničke tvrtke.

Otkazano je više od 130 letova. Više od pet tisuća ljudi je evakuirano, od čega više od polovice u turističkom gradu Kamakuri južno od Tokija, zbog opasnosti od odrona. Japan svake godine pogodi četiri do pet tajfuna, ali uglavnom zaobilaze Tokio. Prema nacionalnoj televiziji NHK, Faxai je najsnažnija oluja koja je zahvatila područje glavnoga grada u posljednjih nekoliko godina.

Očekuje se da će se Faxai do podneva u ponedjeljak preseliti na otvoreno more, iako bi vjetrovi mogli potrajati nešto duže. Meteorolozi upozoravaju na poplave i klizišta koja prate ovako snažne oluje.

U Koreji tajfun Lingling odnio osam života

Tijekom vikenda Korejskim poluotokom prostrujao je zaseban tajfun. U nevremenu je poginulo najmanje osam ljudi. Sjevernokorejska novinska agencija KCNA objavila je da je tajfun Lingling poplavio 460 četvornih kilometara poljoprivrednog zemljišta.

Postoji bojazan da bi oluja mogla pogoršati već ionako teško stanje sa zalihama hrane u zemlji. Početkom ove godine iz UN-a je poslano upozorenje da je za 10 milijuna Sjevernokorejaca "hitno potrebna pomoć u hrani", piše BBC. (Hina, M.V.)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene