Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema izvještaja o žrtvama

Serija snažnih potresa pogodila Grčku: Najjači potres od 6,2 stupnja, sat i pol nakon prvog zabilježeno podrhtavanje od 5,1 stupnja

Serija potresa pogodila je u srijedu Grčku, s epicentrom oko 15 km pokraj mjesta Larissa. Prvi i najsnažniji bio je magnitude 6,2 stupnja, a nedugo nakon toga zatreslo je još nekoliko puta, sve unutar pola sata. Sat i pol nakon prvog potresa zabilježeno je novo podrhtavanje snage 5,1 stupnja.

12:57 U međuvremenu je opet nastavilo podrhtavanje s dva udara, jednim snage 4 stupnja, zatim 5,1, pa 4,5 stupnjeva.

Pročitajte i ovo Potres na Tajvanu Iznad 6,0 prema Richteru Nema mira: Niz snažnih potresa i podrhtavanja pogodilo Tajvan Ilustracija Nemirno tlo Potres pogodio Grčku

12:45 Zabilježeno je još jedno podrhtavanje snage 5 stupnjeva.

Serija potresa u Larisi

Potres magnitude 6,2 pogodio je Grčku nedaleko od grada Larisse u srijedu, objavio je Europski mediteranski seizmološki centar (EMSC), a američki centar UGSS iznio je podatak o 6,3, prenose novinske agencije te dodaju da su stanovnici izašli na ulice.

Korisnici na EMSC-u javljaju da se osjetio i na Kosovu, u Albaniji i u Crnoj Gori.

Nedugo nakon prvog potresa zabilježen je još jedan od 4,4 stupnja, uslijedilo je nekoliko manjih, pa opet jedan od 4,9 stupnjeva.

U međuvremenu su potvrđena još tri potresa na istom epicentru magnituda od 3,7 do  4 stupnja.

''Bit će puno naknadnih podrhtavanja''

"Potres je bio na dubini od deset kilometara, stoga će biti puno naknadnih", upozorio je grčki seizmolog Gerassimos Papadopoulos za radio Skai.

Geodinamički institut iz Atene izvijestio je da je epicentar bio 20 kilometara južno od Elassone u središnjoj Grčkoj, koja je blizu grada Larisse, nekih 350 km sjeverno od Atene.

Grčki seizmolog Vassilis Karathanasis rekao je za državnu televiziju da se potres osjetio diljem Grčke.

Lokalne vlasti provjeravaju štete, prenosi agencija France presse.

Česti potresi

Smještena na jugoistoku Europe, Grčka leži na velikim rasjedima i potresi su u njoj česti, osobito u moru, a najčešće prolaze bez žrtava.

Posljednji smrtonosni potres u Grčkoj magnitude 7 dogodio se 30. listopada 2020. u Egejskom moru između otoka Samosa u Grčkoj i grada Izmira na zapadu Turske.

Dvije mlade osobe poginule su tada na Samosu, a u Turskoj je bilo 114 mrtvih te 1.035 ozlijeđenih.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene