Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Panika u Peruu

Snažan potres magnitude 8 rušio kuće i škole, poginula najmanje jedna osoba: "Nismo mogli hodati, stvari su padale"

Potres u Peruu (Foto: AFP) - 3
Potres u Peruu (Foto: AFP) - 3 Afp
Aktualno Galerija Potres u Peruu (Foto: AFP) - 1 Potres u Peruu (Foto: AFP) - 1 Foto: Afp Potres u Peruu (Foto: AFP) - 2 Potres u Peruu (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp +0 Potres u Peruu (Foto: AFP) - 3 Galerija 1/3 >>
Jedna je osoba poginula u jakom potresu magnitude 8 po Richteru koji je u nedjelju pogodio Peru u blizini granice s Ekvadorom.

Ovo je najsnažniji potres koji je pogodio Peru u više od desetljeća. Izazvao je strah stanovnika u Limi. Snažan potres magnitude 8 stupnjeva po Richteru pogodio je sjeverni dio Perua u nedjelju u ranim jutarnjim satima, stanovnici pogođenog područja u panici su izlazili iz kuća na ulicu.

Pročitajte i ovo Snažan potres pogodio Filipine Usred noći Potres jačine 6,8 pogodio Filipine: Procjenjuje se mogućnost tsunamija Krhotine na zemljištu svetišta Onohiyoshi u gradu Kanazawa, prefektura Ishikawa iz minute u minutu FOTO/VIDEO Četiri osobe poginule u razornom potresu u Japanu: U vlakovima zaglavljeno 1400 ljudi, podrhtavanja će trajati mjesecima

Najmanje je jedna osoba poginula. Ricardo Seijas, šef Nacionalnog centra za hitne operacije, rekao je da je do te nesreće došlo kad je kamen pao na kuću u okrugu Huarango, piše AP.

U potresu je ozlijeđeno 11 osoba, a srušeni su deseci kuća i pet škola. Prva izvješća javljaju i o urušavanju triju bolnica i dviju crkvi. Veliki dio stanovnika na pogođenom području je bez struje. Ceste su blokirane, a mostovi oštećeni, pa su cijela naselja ostala odsječena od svijeta, piše News.com.

Došlo je i do problema u naftnoj rafineriji Talara i na postrojenju za vađenje nafte u Loretu. Peruanski predsjednik Martin Vizcarra kazao je da su najjače pogođena područja gradovi Yurimaguas i Tarapoto. "To je potres koji utječe na cijelu peruansku džunglu, koordiniramo uspostavu zračnog mosta za prijevoz hitnih slučajeva", kazao je Vizcarra.

Epicentar potresa bio je, prema podacima Instituta za geofiziku Perua, na dubini od 141 kilometar. Stručnjaci upozoravaju da nema opasnosti od tsunamija jer je "potres krenuo duboko iz zemlje".

Potres, najsnažniji u Peruu od 2007., osjetio se širom zemlje, kao i u Kolumbiji i Ekvadoru. Peru se nalazi na Pacifičkom vatrenom prstenu, gdje se događaju najsnažnije seizmičke aktivnosti na svijetu.

Aktualno Obrađena sva biračka mjesta: SDP i HDZ izjednačeni s 4 mandata. Najviše glasova osvojili Tomašić i Kolakušić Mislav Bago donosi rezultate izbora (Foto: Dnevnik.hr) Mislav Bago donosi rezultate izbora (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Vjekoslav Đaić razgovara s Ružom Tomašić (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Obrađena sva biračka mjesta: SDP i HDZ izjednačeni s 4 mandata. Najviše glasova osvojili Tomašić i Kolakušić 1/2 >>
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene