Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada ne podržava

Pala odluka: Slovenci zabranili rad trgovina nedjeljom, ali postoji vrlo zanimljiv izuzetak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pitanje rada nedjeljom Sloveniju dijeli već desetljećima, a njime se bavio i tamošnji Ustavni sud.

Narodna skupština Slovenija u utorak je usvojila izmjene Zakona o trgovini prema kojima trgovine više neće moći raditi nedjeljom i blagdanima.

Pročitajte i ovo Uskrsna jaja najveći kršćanski blagdan Slavi se Uskrs: Znate li zašto je svake godine na drugi datum? Josip Džaja i Domagoj Mikić, reporter Dnevnika Nove TV Važni savjeti O stanju na cestama uoči uskrsnog vikenda: Policija upozorila građane

Iznimke su manje trgovine, do 200 kvadratnih metara, poput onih na benzinskim postajama, stanicama i u bolnicama kao i druge manje trgovine ako u njima u te dane kupce uslužuju sami vlasnici ili uz pomoć studenata i umirovljenika.

Zabrana rada trgovina nedjeljom i blagdanima prijedlog je zastupnika Ljevice, a na današnjem izglasavanju izmjene zakona podržale su i druge stranke. Od ukupno 90 članova skupštine, glasovanju je pristupilo njih 85 te je zabrana izglasana s 13 glasova protiv.

„U velikim trgovinama zaposleno je oko 115 tisuća ljudi od kojih neki moraju raditi nedjeljom, što znači da nedjelju nemaju slobodnu i ne mogu je provesti s obitelji“, rekao je Luka Mesec u ime predlagača.

Zakonske izmjene trebale su ići u drugo i treće čitanje još tijekom ljeta no na dnevni red došle su tek u rujnu. Usvojene izmjene Zakona na snagu stupaju 15 dana od objave u Narodnom listu.

Pitanje rada nedjeljom Sloveniju dijeli već desetljećima, a njime se bavio i tamošnji Ustavni sud. U rujnu 2003. godine građani su se o ovom pitanju izjašnjavali i na referendumu te je zabranu rada nedjeljom podržalo oko 57 posto glasača.

Izmjenama Zakona o trgovini nije zadovoljna slovenska vlada, ali ni Gospodarska komora Slovenije iz koje spominju i moguće pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti, piše 24ur.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene