Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar se ispričao obiteljima

Skandal u rodilištu: Preminulo gotovo 300 beba i najmanje deset rodilja, bolnica za sve optužila - majke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski zdravstveni sustav potresa skandal - 295 beba i najmanje 10 majki preminulo u bolnici tijekom i nedugo nakon poroda. Njihove smrti mogle su se izbjeći, pokazuju najnovija izvješća. U velikoj većini slučajeva bebe su pretrpjele oštećenja mozga, a bolnica je za sve okrivila - majke.

Veliko izvješće o propustima u rodilištu u sklopu britanskog zdravstvenog sustava pokazalo je da se više od 300 smrtnih slučajeva moglo izbjeći. Dvije trećina preminulih beba su mrtvorođene, a ostale su preminule ubrzo nakon rođenja. Preminule bebe imale su teška oštećenja mozga ili frakture lubanje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zlostavljanje u Srbiji Mučna svjedočanstva: Ako se žale na bol, vežu ih, ne daju im anesteziju - "Rodila sam mrtvorođenče. Sama, bez ikoga u blizini" Slika nije dostupna utvrđuju se okolnosti Tragedija kod Varaždina: Tijekom poroda kod kuće u Ivancu preminulo novorođenče

Također, izvješća pokazuju da se mogla izbjeći i smrt majki. Navodi se kako ih je nekoliko preminulo nakon neuspjeha u porodiljnoj skrbi, dok su druge bile prisiljene na prirodan porod umjesto da im je bio ponuđen carski rez, piše The Independent.

Izvješće je napravljeno za razdoblje od dva desetljeća, a odnosi se na Shrewsbury i Telford NHS Trust. Majke su u velikom broju slučaja okrivljene za smrt svojih beba. Čak je i obiteljima preminulih majki rečeno da su rodilje bile same odgovorne za svoju smrt.

"Nikad nisu razgovarali s obiteljima"

Richard Stanton, čija je beba Kate umrla u Trustu 2009. godine rekao je za Sky News: "Ovo mora biti prijelomni trenutak za rodiljnu skrb diljem zemlje i da se tragedija ovakvih razmjera nikada ne može ponoviti, kao i da ožalošćeni roditelji ne moraju biti u prvim redovima otkrivanja takve tragedije".

Julie Rowlings, žena čija je kćer Olivia umrla 23 sata nakon poroda rekla je: "Željela bih da netko iz povjerenstva sjedne i razgovara sa mnom. Nikad to nisu učinili". "Oni su se ispričali, putem medija, ali nikada nisu sjeli i razgovarali s obiteljima", dodala je.

Primalja Donna Ockenden ispitala je 1592 klinička incidenta koji su uključivali 1486 obitelji. Većina incidenata dogodila se između 2000. i 2019. godine.

Propusti se ponavljali

Utvrđeno je da je favorizirano prirodno rođenje dovelo do izbjegavanja carskog reza što je rezultiralo umiranjem mnogih beba. Nepravilno je procijenjen rizik za pacijente, došlo je do propusta u pravilnom praćenju beba i neuspjeha u učenju iz pogrešaka, navodi se u izvješću Ockenden.

Propusti u skrbi pri porodima su se ponavljali. Razlozi za ove neuspjehe su jasni, navodi se u izvješću. Nije bilo dovoljno osoblja, nedostajala je stalna obuka, učinkovita istraga i upravljanje u Trustu, dodaje se.

Za sve okrivili majke

Postojala je tendencija Trusta da krivi majke za loše ishode poroda, u nekim slučajevima čak i za njihovu smrt. Više od dva desetljeća nitko nije propitivao moguće propuste i Trust nije bio smatran odgovornim.

Ministar zdravstva Sajid Javid rekao je: "Izvješće Donne Ockenden oslikava tragičnu i mučnu sliku ponovljenih neuspjeha u porodiljnoj skrbi tijekom dva desetljeća i duboko mi je žao svih obitelji koje su teško patile".

"Otkako je prvo izvješće objavljeno 2020. godine poduzeli smo korake za ulaganje u porodiljne usluge i povećanje radne snage, a napravit ćemo i promjene koje su potrebne tako da nijedna obitelj ne mora ponovno prolaziti kroz ovu bol", dodao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene