Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u rujnu se pojavio u srbiji

Nastavlja se širenje misteriozne bolesti koja uzrokuje velike bolove, mučninu i vrtloglavicu: Neki ju smatraju oružjem

CIA (Foto: AFP)
CIA (Foto: AFP) Foto: Afp
Simptomi misteriozne bolesti opet su se pojavili kod američkih veleposlanika, ovaj put u Kolumbiji. Sve prijave se već istražuju dok sindrom još uvijek ostaje poprilična nepoznanica.

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Bogoti zaraženo je sindromom Havana, misterioznom bolesti koja uzrokuje vrlo jaku bol u ušima, umor i vrtoglavicu.

Sindrom Havane je prvi put prijavljen na Kubi 2016. godine. Njegovo podrijetlo nije poznato, a pojedinci nagađaju da je to neka vrsta oružja.

U utorak je Wall Street Journal prvi put izvijestio da su e-mailovi koje je poslao američki veleposlanik u Kolumbiji Philip Goldberg potvrdile niz "neobjašnjivih zdravstvenih incidenata" ili UHI - izraz koji je američka vlada koristila za sindrom Havane - od sredine rujna, piše BBC.

Tamošnji predsjednik, Ivan Duque, rekao je da se slučajevi istražuju te da i SAD sudjeluje u istrazi. 

U petak su se u američkom veleposlanstvu u Berlinu pojavili izvještaji o sindromu Havane. Predsjednik Joe Biden obećao je pronaći "uzrok i tko je odgovoran".

Dogodilo se to nekoliko sati nakon što je potpisao novi zakon koji čelnicima CIA-e i State Departmenta daje pravo na financijsku naknadu onim zaposlenicima američke vlade koji su oštećeni sindromom.

Pročitajte i ovo Liječnik gleda kroz mikroskop, ilustracija sindrom havana U Austriji su se pojavili simptomi misteriozne bolesti o kojoj je već izvještavao i Pentagon: Vlasti istražuju slučaj

Pročitajte i ovo Satelit (Foto: Dnevnik.hr) NEOBJAŠNJIVI SIMPTOMI ''Sindrom Havana'': Objavljen uzrok misterija kojim je pogođeno više od 40 diplomata

U priopćenju je dužnosnik rekao da "aktivno rade na utvrđivanju uzroka ovih incidenata".

Podsjetimo, u srpnju su stotine američkih špijuna prijavljivali simptome sindroma. Krajem rujna simptomi su se pojavili i u Srbiji.

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene