Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi slučaj prijenosa seksom

RJEŠENJE ZA OPASNI VIRUS? Globalnu epidemiju spriječit će - radijacijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako bi se spriječilo daljnje širenje opasnog zika virusa kojeg prenose komarci, mogla bi se koristiti radijacija.

UN-ova agencija za atomsku energiju objavila je da bi mužjaci komarca trebali biti tretirani X ili Gama zrakama kako bi se uništila njihova sperma a samim time i mogućnost razmnožavanja.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zbog zika virusa i globalne prijetnje podigla je stupanj uzbune na najvišu razinu.

Meksiko, Gvatemala i Salvador su među zemljama koje su zatražile pomoć UN-ove agencije za atomsku energiju. Kako je pojasnio direktor Aldo Malavasi, mužjaci komaraca u laboratorijskim uvjetima izlažu se zračenju kako bi postali sterilni, a potom se puštaju u prirodu kako bi se parili sa ženkama. No, s obzirom da su neplodni, spriječilo bi se njihovo daljnje razmnožavanje.

'To je kao planiranje obitelji za insekte', kazao je čelnik IAEA. Na ovaj način Italija je, primjerice, uspjela suzbiti 80 posto populacije komaraca za nekoliko mjeseci dok su u Kini komarci potpuno nestali, piše RT.

SAD: prvi slučaj prijenosa zika virusa s čovjeka na čovjeka

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraga u tijeku Izvanredno stanje u ruskom gradu, otkrivena radijacija Slika nije dostupna Prenose ga komarci Sve što morate znati o zika virusu


U Teksasu je otkriven prvi poznati slučaj prijenosa zika virusa s čovjeka na čovjeka na području SAD-a, objavile su u utorak zdravstvene službe koje smatraju da je prenesen spolnim odnosom a ne ugrizom komarca.

Virus povezan s teškim prirođenim deformacijama kod tisuća beba u Brazilu širi se brzo po dva američka kontinenta i dužnosnici WHO-a u utorak su izrazili zabrinutost da će pogoditi Afriku i Aziju. Vjeruje se da se zika širi ugrizom tigrastog komarca pa bi prijenos spolnim putem bio dodatni razlog za zabrinutost.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) potvrdio je da je zabilježen prvi slučaj zaraze zika virusom kod osobe koja nije putovala u inozemstvo, objavio je na Twitteru ravnatelj CDC-a Tom Frieden. CDC još nije istražio kako se virus prenio.

Nakon toga slučaja CDC savjetuje muškarcima korištenje kondoma nakon povratka iz područja u kojima postoji zika virus. Trudnicama se savjetuje izbjegavanje kontakta sa sjemenom muškarca izloženog tom virusu.

Uprava za zdravstvo grada Dallasa objavila je kako je osoba vjerojatno zaražena spolnim odnosom s drugom osobom koja se vratila iz Venezuele. Zaražena osoba nije putovala u tu zemlju. Prema informacijama lokalnih vlasti nema prijenosa virusa komarcima na tom području.

Medicinska literatura za sada bilježi jedan slučaj otkrivenog zika virusa u sjemenu muškarca.

Američki crveni križ pozvao je dobrovoljne darivatelje krvi da prvih 28 dana nakon povratka iz 'zaraženih' zemalja ne daju krv. Prema WHO-u virus bi na području obje Amerike mogao zaraziti četiri milijuna ljudi.

Do sada je najteže pogođen Brazil. U toj zemlji utvrđeno je više od 4000 slučajeva mikrocefalije kod novorođenčadi koje se povezuju sa zarazom zika virusom. (Hina/N.C.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene