Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije se sviđao Donaldu Trumpu

SAD nastavlja s politikom izolacije: Napustio još jedan međunarodni sporazum zbog navodnog kršenja Moskve

Donald Trump
Donald Trump Foto: DNEVNIK.hr
Sjedinjene Američke Države službeno su se povukle iz sporazuma "Otvoreno nebo" u nedjelju, šest mjeseci nakon što je to najavila Trumpova administracija.

SAD se povukao iz još jednog međunarodnog sporazuma - Otvorenog neba. "Sjedinjene Države 22. svibnja iskoristile su svoje pravo i obavijestile potpisnike sporazuma i države sudionice o svojoj odluci da se povuku iz sporazuma", priopćio je glasnogovornik State Departmenta.

Pročitajte i ovo Donald Trump Izašli mu ususret Trump u posljednji trenutak dobio odgodu - ne mora položiti 464 milijuna dolara Donald Trump Cjenkao se sa sudom Trumpu istječe vrijeme: Mora platiti 454 milijuna dolara ili bi mogao ostati bez nekretnina

Sporazum "Otvoreno nebo" omogućuje provjeru vojnih kretanja i mjera za ograničenja naoružanja zemalja potpisnica.

Američki predsjednik Donald Trump optužio je Moskvu za kršenje sporazuma koji su potpisale 34 zemlje. Nekoliko europskih zemalja, među kojima Francuska, Njemačka, Belgija i Španjolska, izrazilo je žaljenje zbog te odluke, iako dijele američku zabrinutost u vezi s ruskom provedbom sporazuma.

"Otvoreno nebo" jedan je od međunarodnih sporazuma iz kojih je američki predsjednik odlučio povući Sjedinjene Države, nakon sporazuma o iranskom nuklearnom programu, otkazanog 2018., i sporazuma INF o raketama srednjeg dometa, otkazanog 2019.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene