Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon napada u Saudijskoj Arabiji

Rusija zasad ne planira povećati proizvodnju nafte: "Globalne zalihe su dovoljne..."

Ilustracija: AFP
Ilustracija: AFP
Svijet ima dovoljno zaliha nafte da nadoknadi privremeno smanjenu saudijsku proizvodnju zbog napada Hutija na naftna postrojenja, poručio je u ponedjeljak ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

Upitan je li Rusija spremna povećati proizvodnju, Novak je odgovorio kako Saudijska Arabija prvo mora donijeti procjenu o posljedicama napada.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Sigurnosni forum Dodik ponovo u Rusiji: Pogledajte s kim se prvo susreo Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva

"Trenutačno u svijetu ima dovoljno komercijalnih zaliha da se srednjeročno pokrije nedostatak", kazao je Novak i dodao kako bi uskoro trebao razgovarati sa saudijskim princom Abdulazizom bin Salmanom.

Poručio je i kako se Rusija pridržava svojih obveza proizašlih iz globalnih dogovora o naftnoj proizvodnji te je trenutačno prerano govoriti o bilo kakvim promjenama.

Saudijska Arabija, SAD i Kina imaju stotine milijuna barela nafte u strateškim zalihama. Međunarodna energetska agencija savjetuje svoje članice da u zalihama čuvaju količinu koju inače uvezu tijekom razdoblja od 90 dana, javlja Reuters

Glasnogovrnik Kremlja Dimitrij Peskov kazao je kako bi Rusija prije bilo kakve odluke o povećanoj proizvodnji trebala pričekati daljnji razvoj situacije.

Podsjetimo, cijene nafte na svjetskim tržištima skočile su u ponedjeljak više od 10 posto, na najviše razine u četiri mjeseca, jer je napad dronovima na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji srezao proizvodnju za, procjenjuje se, više od 5 milijuna barela dnevno ili 5 posto ukupne proizvodnje u svijetu.

Napad za koji SAD krivi Iran potaknuo je strah od povećanog rizika za opskrbu energije u toj regiji. Napadi dronovima na postrojenje u srcu naftne infustrije Saudijske Arabije uključivali su i bombardiranje najvećeg svjetskog postrojenja za obradu nafte.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene