Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon poteza Praga

Rusija se osvećuje, potjerala 20 čeških diplomata. Dala im rok od 24 sata da napuste zemlju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je u nedjelju protjerala dvadeset čeških diplomata u znak odmazde nakon što je Prag učinio sličan potez, i dala im je nešto više od 24 sata da napuste zemlju, objavila je agencija RIA novosti navodeći ministarstvo vanjskih poslova.

Češka je u subotu protjerala 18 ruskih diplomata, rekavši da dva navodna ruska špijuna, optužena da su novičokom otrovali 2018. u Britaniji Sergeja Skripalja i njegovu kći, stoje iza eksplozije u češkom mjestu Vrbetice 2014. u kojoj su poginule dvije osobe.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna! Maria Zaharova poslala je poruku SAD-u Nisu zadovoljni Nakon američke pomoći Ukrajini oglasila se i Rusija: "Ovaj rat za njih će završiti ponižavajuće, kao u Vijetnamu"

Prag je pojasnio da je istraga utvrdila povezanost ruskih obavještajnih službi s eksplozijom u tom skladištu koje se nalazi oko 300 kilometara istočno od glavnog grada.

Češki ministar unutarnjih poslova i obnašatelj dužnosti ministra vanjskih poslova Jan Hamaček rekao je na javnoj televiziji da je policija zaključila da su dvojica osumnjičenih za eksploziju isti oni ruski vojnoobavještajni časnici Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov koje Britanija traži zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćeri bojnim otrovom novičokom u Salisburyju 2018.

Češka je obavijestila EU i NATO o tome da sumnjiči Rusiju za upletenost u eksploziju u mjestu Vrbetice.

SAD su u nedjelju snažno podržale Prag; State Department je pohvalio njegov čvrst odgovor na "ruske subverzivne akcije na češkom tlu".

Radi se o najvećem sukobu između Praga i Moskve od kraja desetljeća sovjetske dominacije nad istočnom Europom 1989. godine.

Ovime dodatno rastu tenzije Rusije i Zapada koje je započela ruska vojska na zapadnim granicama i na Krimu koji je Moskva pripojila od Ukrajine 2014. godine.

Rusija je rekla da su optužbe Praga apsurdne budući da je prvotno za eksploziju u Vrbeticama. Prag bio optužio vlasnike skladišta.

Protjerivanje je nazvala "nastavkom niza akcija protiv Rusije koje Češka poduzima posljednjih godina", optužujući Prag da "nastoji udovoljiti SAD-u s obzirom na nedavne američke sankcije Rusiji".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene