Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osuđen na zatvor

Rusija odgovorila za zahtjev Zapada za puštanjem Navaljnija: "Histerija koju smo čuli u vezi ovog zakonitog procesuiranja je neviđena"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je u srijedu optužila Zapad za histeriju oko zatočenog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog i Kremlj je ocijenio da je policija imala pravo koristiti silu da bi razbila prosvjede zbog njegova pritvaranja.

Sud u Moskvi osudio je u utorak Navaljnog na tri i pol godine zatvora jer je prekršio raniju uvjetnu kaznu, ignorirajući pozive Zapada i prosvjednika da ga oslobodi.

Dok je sud vijećao, njegovi pristaše pokušali su se okupiti, a kasnije su na ulicama prosvjedovali protiv sudske odluke. Vlasti su zbog toga zatvorili neke postaje podzemne željeznice i uhitile 1400 ljudi, objavili su promatrači.

Pročitajte i ovo Ilustracija: AFP OBJAVA DOBITNIKA U LISTOPADU Objavljeni prijedlozi nominacija Nobelove nagrade za mir: Navaljni, Thunberg, Trump i WHO su na popisu

Saveznici Navaljnog kažu da je policija time zapravo zabranila javne prosvjede i koristila prekomjernu silu kako bi ih razbila.

Tvrde da je reakcija policije opravdana

Kremlj tvrdi da je reakcija policije bila opravdana jer je prosvjed bio nezakonit i nije bio odobren. Glasnogovornik Dmitrij Peskov optužio je sljedbenike Navaljnog da su namjerno provocirali policajce organizirajući prosvjed blizu Kremlja.

"Proteklih dana suočili smo se s pozivima na nezakonite prosvjede, pa smo poduzeli mjere da se spriječe teže posljedice", rekao je Peskov.

Zapad je pozvao Moskvu da pusti Navaljnog, no Rusija drži da je to miješanje u njezine unutarnje stvari.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dvije i pol godine Navaljni osuđen na kaznu zatvora, sud tvrdi da je prekršio uvjetnu kaznu: Zapad traži hitno oslobađanje

"Histerija koju smo čuli u vezi zakonitog procesuiranja slučaja Navaljni je neviđena", rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene