Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počela trodnevna vojna vježba

RUSKA VOJNA VJEŽBA Grad od 50.000 stanovnika vojska će 'utopiti' u umjetnoj magli

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusi su počeli trodnevnu vojnu vježbu u gradu Severomorsk, koju će održati u umjetno stvorenoj magli.

Sjeverna flota, stup ruske ambicije za robusniju vojnu prisutnost na Arktiku, u srijedu je započela trodnevnu vježbu. Vježba je zanimljiva po tome što uključuje stacionirane i mobilne strojeve za proizvodnju magle u lokalnoj pomorskoj bazi koja je ujedno i sjedište Sjeverne folte.

Pročitajte i ovo Ljudi odaju počast stradalima u terorističkom napadu u Moskvi 140 mrtvih i 182 ranjenih Nema kraja agoniji nakon terorističkog napada u Moskvi: Još se uvijek traga za 95 nestalih osoba Rusiji je teško povjerovati da je Islamska država odgovorna za teroristički napad Napad u Moskvi Rusiji je teško povjerovati u krivnju Islamske države: "Zapad se požurio pripisati im odgovornost"

Stanovnici Severomorska kojih je oko 50.000, su obavješetni o vježbi te ih vojska uvjerava kako će unatoč 'specifičnom mirisu' magla biti bezopasna, piše The New York Times.

Međutim, obeshrabrujuć je poziv vojske stanovnicima da ostanu u kućama, imaju zatvorene prozore i budu oprezni tijekom vožnje za vrijeme trodnevne vježbe.

Cilj vježbe - u kojoj sudjeluju jedinice za kemijsko, biološko i radiološko ratovanje - je testiranje koliko dobro dim može sakriti vojnu bazu u slučaju sukoba. Iako je vojska vježbu nazvala prvom takve vrste. lokalni mediji objavili su kako su slični uvjeti već ranije bili simulirani.

Napetosti s Ukrajinom

Na jugu, ruska je vojska ipak malo konkretnije akivnija. Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je u četvrtak kako je naredio svim vojnim jedinicama u blizini Krima i u istočnoj regiji Donbas stanje najviše pripravnosti nakon što je Rusija u srijedu optužila Kijev za upad u Krim.

U odvojenoj izjavi, glasnogovornik ukrajinske vojske rekao je kako Ukrajina od srijede održava ranije isplanirane vojne vježbe u južnoj Ukrajini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je optužio Kijev da koristi terorističke taktike kako bi isprovocirao novi sukob i destabilizirao Krim, regiju koju je Moskva anektirala 2014. godine.

Ukrajina odbacuje ove optužbe, nazivajući ih ciničnim izgovorom za nove vojne prijetnje Ukrajini.

Moskva je u srijedu objavila da je spriječila skupinu naoružanih sabotera koji su podvodnim putem htjeli ući na Krim.

Ruske novine Kommersant u četvrtak su citirale izjavu neimenovanih sigurnosnih izvora da je uhićena skupina planirala napade na Krim kako bi uništila tamošnju turističku industriju.

Izvori dodaju kako je dvoje od sedam sabotera ubijeno, a ostali su pritvoreni. Većina njih bili su stanovnici Krima, a neki su imali i ruske putovnice.

Navodno su planirali niz bombaških napada na turističke točke na Krimu, te da im je cilj bio proširiti paniku, a ne ubiti nekoga.

Ruska mornarica planira održati vježbe u Crnom moru u kojima bi radila na odbijanju podvodnih napada, objavile su ruske novinske agencije u četvrtak, citirajući ministra obrane.

SAD zasad ne vidi da išta potvrđuje ruske optužbe o ukrajinskom upadu na Krim, rekao je u četvrtak američki veleposlanik u Ukrajini Geoffrey Pyatt, dodavši kako američke sankcije protiv Rusije ostaju na snazi dok se taj poluotok ne vrati Ukrajini.

'Rusija ima povijest čestih lažnih optužbi Ukrajine kako bi skrenuli pozornost sa svojih ilegalnih radnji', napisao je Pyatt na Twitteru. (I.D. / Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene