Obavijesti Video Pretražite Navigacija
traži ukidanje sankcija

Iranski predsjednik pozvao Bidena da se vrati nuklearnom sporazumu: "Loptica je na američkoj polovici terena"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranski predsjednik Hasan Rohani pozvao je u srijedu novoizabranog američkog predsjednika Joea Bidena da se vrati međunarodnom nuklearnom sporazumu iz 2015. i ukine sankcije koje su osakatile gospodarstvo Islamske Republike.

Biden, koji danas priseže za 46. američkog predsjednika, kazao je da će se SAD ponovo pridružiti sporazumu, ali samo uz strogo pridržavanje njegovih odredbi od strane Teherana.

"Sada je loptica na američkoj polovici terena. Ako se Washington vrati iranskom nuklearnom sporazumu iz 2015., mi ćemo se također u potpunosti pridržavati odredbi tog pakta", rekao je Rohani u televizijskom prijenosu sastanka vlade.

Kazao je da Iran očekuje povratak nove američke administracije vladavini prava te da u iduće četiri godine, ako može, otkloni prijepore nastale tijekom protekle četiri godine.

Pročitajte i ovo Joe Biden sletio u Washington Uoči promjene vlasti Trumpov oproštajni govor natuknuo pomirljivost, Biden se borio sa suzama: "Jedino žalim što on nije ovdje..."

Napetosti između SAD-a i Irana dodatno su porasle nakon što se predsjednik Donald Trump 2018. povukao iz nuklearnog sporazuma koji su velike sile sklopile s Teheranom 2015. u Beču te je također vratio drakonske sankcije Iranu.

U posljednje dvije godine one su dovele do ozbiljne ekonomske krize u toj zemlji.

SAD je uveo sankcije kako bi vršio pritisak na Iran da pristane na snažnija ograničenja nuklearnog programa, razvoja balističkih raketa, kao i potpore koju pruža drugim snagama u regiji.

Iran poriče da nastoji razviti nuklearno oružje, ali je na Trumpovu politiku "maksimalnog pritiska" uzvratio kršenjem nuklearnog sporazuma. Sada tvrdi da je spreman brzo poništiti tu politiku ako SAD ukine sankcije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bannon tvrdi da nije kriv Suprotno savjetima: Trump pred kraj mandata pomilovao bivšeg savjetnika Stevea Bannona

Pročitajte i ovo Joe Biden (Foto: AFP) Kratka biografija Tko je Joe Biden, 46. predsjednik SAD-a? Privatni život najstarijeg američkog predsjednika obilježile su brojne tragedije

Antony Blinken, Bidenov izbor za državnog tajnika, u utorak je rekao da SAD neće brzati s donošenjem odluke o nuklearnom sporazumu.

Rohani poručuje da je Trumpova politička karijera od danas mrtva, ali da je nuklearni sporazum i dalje živ.

Inauguraciju Joea Bidena donose Dnevnik Nove TV i portal DNEVNIK.hr

Amerika danas i službeno dobiva novog, 46. predsjednika, a njezin novi lider Joe Biden prisegnut će na dužnost u specifičnim okolnostima – u pustom gradu i pod strogim sigurnosnim obručem. Inauguraciju, koja će po mnogočemu biti drugačija od dosadašnjih, već od 16:30 prenosit će portal DNEVNIK.hr, a slikom uživo u Washingtonu bit će i večerašnji Dnevnik Nove TV u sklopu specijalnog tematskog bloka. S mjesta događaja javljat će se dopisnik Al Jazeere Ivica Puljić, dok će povijesni događaj u studiju sa Sabinom Tandarom Knezović komentirati novinarka, urednica vanjske politike i komentatorica Nove TV Ivana Petrović te gosti: bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, profesorica s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Marijana Grbeša Zenzerović i stručnjak za sigurnost Goran Akrap. Gledatelje u sklopu inauguracijskog bloka očekuje prijenos ceremonije uživo, ali i zanimljivi prilozi koji dubinski analiziraju ostavštinu Donalda Trumpa nasljedniku Joeu Bidenu, prioritete SAD-a na čelu s predsjednikom demokratom te ljude koji će biti ključni za donošenje odluka koje utječu na čitavu međunarodnu zajednicu.

Dnevnik Nove TV pratite večeras u 19:15.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene