Obavijesti Video Pretražite Navigacija
131. DAN RATA

Otkriven novi ruski vojni cilj. Lukašenko: "Podržavamo i podržavat ćemo Rusiju"

131. je dan rata u Ukrajini. Ukrajinske snage povukle su se iz Lisičanska, a Rusija je ostvarila veliku pobjedu i preuzela kontrolu nad cijelom istočnom regijom Luhansk.

 

  • Boris Johnson predlaže da se žito izvuče preko Dunava
  • Putin je naredio svojoj vojsci da nastavi ofenzivu na istoku Ukrajine nakon što su u potpunosti osvojili regiju Luhansk
  • Ukrajinska zastava ponovno je podignuta na Zmijskom otoku u Crnom moru
  • U Ukrajinu se vratilo 17 graničara oslobođenih tijekom razmjene zarobljenika 29. lipnja. 
Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Vladimir Putin Procurio dokument Otkriveni Putinovi uvjeti za mir s Ukrajinom: "Želi je pretvoriti u kastriranu državu"

Tijek događaja pratite iz minute u minutu: 

22: 21 Rusko veleposlanstvo u Sofiji ne može nastaviti s uobičajenim radom nakon što je Bugarska protjerala 70 diplomata, priopćila je Moskva.

"Sada, nakon ove gluposti..., veleposlanstvo više ne može normalno funkcionirati", rekao je u ponedjeljak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, javlja novinska agencija Interfax.

Sedamdeset ruskih diplomata i njihovih obitelji u nedjelju je napustilo Bugarsku nakon što su protjerani iz te zemlje EU-a pod sumnjom za špijunažu.

Rusija je zauzvrat zaprijetila da će potpuno zatvoriti svoje veleposlanstvo u Sofiji.

"Politizirana odluka Sofije da neopravdano smanji naše diplomatsko osoblje u Bugarskoj sigurno neće ostati bez bilateralnog odgovora", rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova u ponedjeljak, a prenosi agencija France Presse.

Kazavši da je bugarsko protjerivanje "daleko nadišlo diplomatsku praksu", pozvala je Sofiju i EU da "razmisle o načelu reciprociteta" u diplomatskim odnosima.

Europska diplomacija "treba shvatiti da nepromišljena podrška pojedinih država članica proturuskim akcijama nameće cijeloj Europskoj uniji odgovornost za njihove posljedice", uključujući i što se tiče uzvratnih mjera Rusije, dodala je.

EU sa svoje strane "žali zbog neopravdane prijetnje Ruske Federacije da će prekinuti diplomatske veze s Bugarskom", opisujući tu mjeru kao "nesrazmjernu".

Mnoge europske zemlje protjerale su ruske diplomate nakon invazije na Ukrajinu 24. veljače, a Moskva je odgovorila sličnim potezima.

20:07 Phan Thi Kim Phuc, djevojčica s poznate fotografije napada napalmom u Vijetnamu iz 1972. godine, ispratila je u ponedjeljak 240 izbjeglica iz rata u Ukrajini na letu iz Varšave u Kanadu.

Fotografija Associated Pressa na kojoj Phuc trči s otkrivenim tijelom opečenim napalmom ugravirana je u zrakoplov privatne nevladine organizacije koji je u ponedjeljak prevezao izbjeglice u grad Reginu, glavni grad kanadske pokrajine Saskatchewan.

Kim (59), kanadska državljanka, rekla je da želi da njena priča i rad za izbjeglice budu poruka mira. Sa svojim suprugom, Bui Huy Toanom, doputovala je iz Toronta humanitarnim letom.

236 izbjeglica, većinom žena i djece iz cijele Ukrajine, među tisućama su Ukrajinaca za koje je Kanada osigurala humanitarne vize nakon ruske invazije na njihovu zemlju. 

18:11 Britanski premijer Boris Johnson rekao je u ponedjeljak da bi trebalo razmotriti alternativne rute za transport žitarica zaglavljenih u Ukrajini, uključujući i rijeku Dunav, ako se one ne mogu prebaciti preko Bosporskog tjesnaca u Turskoj.

“Turci su apsolutno neophodni za rješavanje ovoga. Daju sve od sebe. Ovisi hoće li Rusi pristati dopustiti da to žito izađe van”, rekao je britanski premijer parlamentu.

"Morat ćemo sve više tražiti alternativne načine premještanja tog žita iz Ukrajine ako ne možemo koristiti morski put, ako ne možete koristiti Bospor."

Turska je priopćila da je zaustavila teretni brod pod ruskom zastavom u blizini svoje obale Crnog mora i da istražuje ukrajinsku tvrdnju da je prevozio ukradeno žito. 

14:12 Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je naredio svojoj vojsci da nastavi ofenzivu na istoku Ukrajine nakon što je u potpunosti osvojila regiju Luhansk.

Ruske snage "moraju nastaviti svoje misije prema već odobrenim planovima", rekao je.

"Nadam se da će se u njihovim sektorima sve odviti kao što je to bilo u Luhansku", dodao je.

13:55 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je kako će Kremlj odgovoriti Bugarskoj "na isti način" nakon što je Bugarska protjerala 70 ruskih diplomata.

Dolazi nakon što je bugarski premijer u odlasku Kiril Petkov prošlog tjedna najavio protjerivanje 70 ruskog diplomatskog osoblja zbog zabrinutosti oko špijunaže.

Taj potez, koji je uslijedio nakon naglog pogoršanja odnosa zbog ruske invazije na Ukrajinu, bio je najveće protjerivanje ruskih diplomata u Sofiji i više je nego prepolovljen diplomatski otisak Moskve u Bugarskoj.

Nakon te odluke, ruska veleposlanica u Bugarskoj, Eleonora Mitrofanova, rekla je da će od Moskve zatražiti da zatvori svoje veleposlanstvo u toj balkanskoj zemlji nakon što je njezin apel Sofiji da preinači ono što je nazvala neprijateljskim korakom bez presedana bio zanemaren.

U izjavi upućenoj bugarskom narodu, veleposlanik je rekao da bi zatvaranje ruskog veleposlanstva neizbježno dovelo do zatvaranja i bugarskog veleposlanstva u Moskvi.

13:50 Danas je predsjednik Vladimir Putin čestitao ruskim vojnicima na "oslobađanju" ukrajinske regije tijekom televizijskog sastanka s ministrom obrane Kremlja Sergejem Šojguom.

Tijekom sastanka Putin je rekao da se trupe uključene u operaciju trebaju odmoriti, ali da druge vojne jedinice trebaju nastaviti s borbom, prenosi Sky News.

13:45 Iskustva iz BiH u potrazi za osobama nestalima tijekom rata dragocjena su i bit će primijenjena i u Ukrajini, suočenoj s ruskom agresijom, kazala je u ponedjeljak zamjenica šefa Delegacije EU u BiH Ekaterina Dorodnova najavivši i nastavak pomoći u potrazi za nestalima na području bivše Jugoslavije.

Tijekom ratova na području bivše zajedničke države 90-ih godina prošlog stoljeća prijavljen je nestanak oko 40 tisuća osoba od čega 35 tisuća samo s područja BiH.

Sudbina velikog broja nestalih je razriješena, no još uvijek se traga za oko 11 tisuća osoba, od čega je njih 7628 s područja BiH.

13:00 Turska je zaustavila teretni brod pod ruskom zastavom u blizini svoje obale Crnog mora i istražuje ukrajinsku tvrdnju da je prevozio ukradeno žito, rekao je u ponedjeljak visoki turski dužnosnik.

Kijev je optužio Moskvu za krađu žita s teritorija koji su ruske snage zauzele od početka njihove invazije krajem veljače. Kremlj je ranije negirao da je Rusija ukrala ukrajinsko žito, prenosi The Guardian.

12:43 Ukrajinska zastava ponovno je podignuta na Zmijskom otoku u Crnom moru, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik ukrajinske vojske, nakon što su se ruske trupe povukle iz strateške ispostave prošlog tjedna.

"Teritorij je vraćen pod jurisdikciju Ukrajine", rekla je Natalia Humeniuk, glasnogovornica ukrajinskog južnog vojnog zapovjedništva, prenosi The Guardian.

11:51 Papa Franjo odbacio je izvješća da uskoro planira napustiti svoj položaj, kazavši kako ovaj mjesec planira posjetiti Kanadu te da se nada da će nakon toga što prije moći posjetiti Moskvu i Kijev.

U ekskluzivnom intervjuu za Reuters u svojoj rezidenciji u Vatikanu Franjo je odbacio i tvrdnje da ima rak, našalivši se da mu "liječnici nisu ništa rekli o tome", a prvi put je govorio i o stanju svojeg koljena, koje ga je spriječilo da izvršava neke svoje dužnosti.

11:15 Ruski predsjednik Vladimir Putin danas neće čestitati američkom kolegi Joeu Bidenu Dan neovisnosti Amerike zbog "neprijateljskih" postupaka te zemlje prema Moskvi, priopćio je Kremlj.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je kako se čestitke teško mogu smatrati prikladnima. "Razlog je neprijateljska politika Sjedinjenih Država", istaknuo je.

10:17 Nakon što je Rusija za vikend zauzela istočni ukrajinski grad Lisičansk, ruske snage sada idu na grad Slovjansk, tvrdi u ponedjeljak ukrajinski glavni stožer.

"Rusi pokušavaju uspostaviti kontrolu nad selima Bohorodične, Dolina i Mazanivka, u smjeru Slovjanska", naveo je glavni stožer Ukrajine u svojem dnevnom priopćenju.

Sva tri sela nalaze se manje od 20 kilometara sjeverno i sjeveroistočno od Slovjanska, na južnoj strani rijeke Severski Donjec.

Ruske snage pokušavale su potisnuti ukrajinske snage na novu obrambenu liniju između gradova Siversk, Soledar i Bahmut, navodi se u priopćenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obitelj tvrdi da je nevin Ruski znanstvenik optužen za izdaju umro dva dana nakon uhićenja

Pročitajte i ovo Bjeloruski vojnici što se sprema? U zemlji koja graniči s Rusijom počela masovna mobilizacija: U vojsku zovu muškarce i žene, čak i one koji su proglašeni nesposobnima

Ova tri grada udaljena su oko 30 do 40 kilometara istočno od urbanog područja Slovjansk-Kramatorsk, posljednjeg ukrajinskog vojnog uporišta u Donbasu.

Ruski državni mediji u nedjelju ujutro objavili su da su ruske i separatističke snage preuzele punu kontrolu nad Lisičanskom, posljednjim velikim gradom pod ukrajinskom kontrolom u regiji Luhansk, nakon pada Sjeverodonecka.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u nedjelju je priznao da su se ukrajinske snage povukle iz Lisičanska u Donbasu, no najavio je da će se taktikom vojske i novim oružjem vratiti kontrola nad tim područjem.

9:51 Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine objavio je ažurirane podatke o ruskoj invaziji na Ukrajinu. Kako stoji u infografici objavljenoj na Twitteru, život je izgubilo 36.200 ruskih vojnika.

 

 

9:48 Oko 8000 civila ostalo je u okupiranom Sjeverodonecku, a oko 10.000 ostalo je u novookupiranom Lisičansku, prema Serhiju Hajdaju, ukrajinskom guverneru Luhanska, prenosi The Guardian.

9:36 Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu rata u Ukrajini. U izvješću stoji da su ruske snage vjerojatno osigurale granicu u Luhansku, iako možda ima još otpora oko Lisičanska.

9:17 Ukrajinski mediji javljaju da je skladište streljiva uništeno u okupiranom Snižneu u istočnoj regiji Donecka. Nexta TV objavila je na Twitteru snimku koja navodno prikazuje taj incident.

9:15 Europska investicijska banka, ogranak za ulaganja EU-a, predlaže osnivanje instrumenta financiranja, koji se prethodno koristio u pandemiji bolesti COVID-19 za pomoć obnovi Ukrajine s do 100 milijardi eura ulaganja, navodi se u dokumentu koji je Reuters dobio na uvid.

Fond EU-Ukraine Gateway (E-U GTF) trebao bi imati početnih 20 milijardi eura kroz doprinose zemalja EU-a i proračuna EU-a u obliku bespovratnih sredstava, zajmova i jamstava.

Jamstva bi imala višestruki učinak i vodila bi do infrastrukturnih projekata ukupne vrijednosti oko 100 milijardi eura, navodi se u dokumentu, što je dovoljno za otprilike polovicu što hitnijih potreba Ukrajine.

Europska komisija prvo mora dati svoj pristanak, a potom većina članica EU-a mora podržati taj plan. Države EU-a naknadno bi odlučivale hoće li doprinijeti fondu.

9:00 Srednja škola u sjeveroistočnom dijelu Harkiva pogođena je projektilom, izvijestio je guverner regije Oleh Sinjehubov.

Sinjehubov je također rekao da su ruske snage "napale gradove i sela Harkova, Izjuma i Bogoduhiva" i da su stambene zgrade, gospodarske zgrade, garaže i drugi objekti u regiji uništeni kao rezultat granatiranja.

8:24 Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je kako njegova zemlja u potpunosti stoji iza Rusije u njezinoj vojnoj akciji u Ukrajini te da će "dvije zemlje ostati zajedno".

"Danas nas kritiziraju da smo jedina zemlja na svijetu koja podržava Rusiju u njezinoj borbi protiv nacizma. Podržavamo i podržavat ćemo Rusiju", rekao je Lukašenko, prenosi Sky News.  

7:00 Britansko ministarstvo obrane objavilo je ažurirani izvještaj o ruskoj invaziji na Ukrajinu. Među ostalim, u izvješću stoji da će se Rusi sada "gotovo sigurno prebaciti na pokušaj osvajanja regije Doneck.

"Borba za Donbas bila je teška i iscrpljujuća te je vrlo vjerojatno da će tako ostati i u narednim tjednima", navodi se u izvješću.

6:40 Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss iznijet će danas sveobuhvatan dugoročni plan pomoći u obnovi Ukrajine kada se jednom završi rat s Rusijom.

Na konferenciji o obnovi Ukrajine u Luganu, u Švicarskoj, Truss će izložiti britanske projekte za kratkoročnu potporu zemlji slanjem humanitarne pomoći, ali i dugoročnu kako bi se ukrajinsko gospodarstvo oživilo uz pomoć britanskog znanja na financijskom i ekonomskom polju.

6:20 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je kako se ruska ekonomija nalazi u najvećoj krizi u posljednjih 50 godina. 

"Svijet prekida veze s Rusijom. Riječi 'kolaps', 'deficit' i 'siromaštvo' bit će opis ruskog života sve dok ta država želi biti teroristička država", rekao je.

5:00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u nedjelju je priznao da su se ukrajinske snage povukle iz Lisičanska u Donbasu, no najavio da će se taktikom vojske i novim oružjem vratiti kontrola nad tim područjem.

"Ako zapovjednici naše vojske povuku ljude s određenih točaka na fronti na kojoj neprijatelj ima oružanu nadmoć, a što vrijedi i za Lisičansk, to znači samo jedno", rekao je Zelenski u svojem večernjem obraćanju.

"Da ćemo se vratiti zahvaljujući našoj taktici i ubrzanju pošiljka modernog naoružanja", dodao je.

Ruski državni mediji u nedjelju ujutro objavili su da su ruske i separatističke snage preuzele punu kontrolu nad Lisičanskom, posljednjim velikim gradom pod ukrajinskom kontrolom u regiji Luhansk, nakon pada Sjeverodonecka.

Prema priopćenju ruskog ministarstva, ruski ministar obrane Sergej Šojgu izvijestio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da je "čitava regija Luhansk oslobođena".

Što se događalo 130. dana rata u Ukrajini, možete pročitati >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene