Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz minute u minutu

Putin najavio pobjedu, američki državni tajnik oglasio se o nuklearnim prijetnjama: "Pažljivo gledamo"

219. je dan rata u Ukrajini. Putin je proglasio aneksiju četiri ukrajinske regije, odnosno 15 posto ukrajinskog teritorija. Međunarodna zajednica odbija priznati rusku aneksiju. Ukrajina je formalno podnijela zahtjev za članstvo u NATO savezu.

 

  • Putin priznao neovisnost još dvije ukrajinske regije
  • U tijeku je istraga curenja ruskog plinovoda Sjeverni tok 1 i 2
  • Zelenski je pozvao predstavnike manjina u Rusiji da se ne odazivaju na pozive za mobilizaciju
  • Ukrajina podnijela zahtjev za članstvo u NATO savezu

Tijek događaja iz minute u minutu možete pratiti u nastavku:

22:48 SAD još nisu uočile da je Rusija poduzela bilo kakav potez koji bi upućivao na to da razmišlja o uporabi nuklearnog oružja, rekao je u petak američki državni tajnik Antony Blinken, unatoč izjavama ruskog predsjednika Vladimira Putina o njihovoj mogućoj upotrebi.

"Vrlo pažljivo gledamo da vidimo čini li Rusija zapravo nešto što sugerira da razmišlja o uporabi nuklearnog oružja. Do danas nismo vidjeli da poduzimaju takve radnje", rekao je Blinken na tiskovnoj konferenciji u Washingtonu sa svojim kanadskim kolegom o Putinovima prijetnjama.

Putinove "olake riječi o nuklearnom oružju vrhunac su neodgovornosti i to je nešto što shvaćamo vrlo ozbiljno", rekao je Blinken.

21:42 Izraelska obavještajna tvrtka ImageSat International (ISI) otkrila je "neregularnu prisutnost" ruskih strateških bombardera TU-160 i TU-95 raspoređenih u zračnoj bazi Olenya. U bazi, na poluotoku Kola, nalazi se značajan broj vojne opreme, uključujući taktičko i strateško nuklearno oružje, objavila je na Twitteru Anna Ahronheim, novinarka Jerusalem Posta.

Biden zaprijetio Putinu

21:34 Američki predsjednik Joe Biden uputio je upozorenje Vladimiru Putinu.

"Sjedinjene Države spremne su braniti svaki centimetar teritorija NATO-a", rekao je, nekoliko sati nakon što je Putin uputio još jednu prikrivenu nuklearnu prijetnju. Ruski predsjednik obećao je braniti aneksirani teritorij Ukrajine svim potrebnim sredstvima.

"Gospodine Putine, nemojte pogrešno shvatiti što govorim", kazao je Biden u svom obraćanju.

Govor Putina ranije bio je uvelike tirada protiv SAD-a, optužujući ih za nedostatak tradicionalnih vrijednosti i pokušaj nanošenja štete Rusiji.

Putin se obratio narodu na glavnom moskovskom trgu

20:27 Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u petak da će Rusija "pobijediti" u sukobu s Ukrajinom, na skupu održanom na Crvenom trgu u središtu Moskve u čast pripojenja četiriju ukrajinskih teritorija.

Oglasio se i Stoltenberg: "Ako Ukrajina prestane ratovati, prestat će postojati"

18:19 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg kazao je da će NATO podržavati Kijev koliko god bude potrebno te je poručio da savez nikada neće priznati aneksiju ukrajinskog teritorija. "Ako Rusija prestane ratovati, neće biti rata. Ako Ukrajina prestane ratovati, Ukrajina će prestati postojati", dodao je.

Kijev: "Aneksija ništa ne mijenja"

18:08 Kijev je signalizirao da će nastaviti s oslobađanjem okupiranog teritorija, unatoč službenoj aneksiji Rusije.

Jedan od anektiranih ukrajinskih teritorija, Herson, bio je u središtu ukrajinske protuofenzive. Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je: "Pokušavajući pripojiti ukrajinske regije Doneck, Lughnsk, Zaporižja i Herson, Putin pokušava zgrabiti teritorije koje čak ni fizički ne kontrolira na terenu."

Istina je da Rusija ne kontrolira u potpunosti te teritorije, ni vojno ni politički.

"Ništa se ne mijenja za Ukrajinu: mi nastavljamo s oslobađanjem naše zemlje i našeg naroda, vraćanjem našeg teritorijalnog integriteta", rekao je.

Kad će Putin posjetiti anektirane regije?

18:01 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da Putin zasad ne misli posjetiti anektirane regije, ističući da ima puno posla, no, kako kaže, to će se sigurno dogoditi u neko vrijeme.

Nova anketa: Rusi ne vjeruju da rat uspješno napreduje, strahuju od opće mobilizacije

17:51 Sve manje Rusa sada vjeruje da rat uspješno napreduje, pokazala je anketa provedena na 1631 ispitanku iz 50 različitih ruskih regija.

Rusi osjećaju sve više straha od rata u Ukrajini i manje vjeruju u uspješnost takozvane "Specijalne vojne operacije".

Nedavna anketa koju je proveo nezavisni Levada centar pokazala je da dvije trećine ispitanika strahuje da će u Rusiji biti objavljena opća mobilizacija. U veljači, kada je invazija najavljena, ove strahove izrazilo je upola manje ispitanika, odnosno 28 posto. Smanjio se i udio ljudi koji vjeruju da rat teče uspješno.

Dok je 73 posto mislilo da je to slučaj u svibnju, taj broj je pao na 53 posto. Jedna trećina ispitanika rekla je kako vjeruje da nije bila uspješna, zbog vremena koje je trajalo, djelomične mobilizacije i povlačenja ruske vojske.

SAD uvele sankcije bjeloruskom proizvođaču tekstila koji oprema ruske trupe

17:45 Sjedinjene Države sankcionirale su bjeloruskog državnog proizvođača tekstila i vlakana Sohim zbog pomaganja ruskoj vojsci. Nedostatak ruske opreme za trupe zbog hladnog vremena uskoro će se pogoršati, smatra Samuel Ramani, oxfordski doktor znanosti u međunarodnim odnosima.

Finska zatvara granice za ruske turiste

17:33 Finska je zatvorila svoje granice za ruske turiste. Odlukom se prekida posljednja lako dostupna ruta za Ruse sa schengenskim turističkim vizama u Europu, javlja Kyiv Independent.

Finska je kao razloge za svoju odluku navela sveobuhvatni rat Rusije, njezine lažne referendume u Ukrajini, finsku nacionalnu sigurnost i sabotažu plinovoda Sjeverni tok.

Ranije ovog mjeseca Litva, Estonija, Latvija i Poljska uvele su ograničenja ulaska za ruske državljane.

Ukrajinski šef diplomacije: "Trenutačno stajalište Kine ide na ruku Ukrajini"

17:28 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da trenutačno stajalište Kine u odnosu na rat koji je u tijeku više ide u prilog Ukrajini nego Rusiji, prenosi UKR Inform.

"Tko ima koristi od trenutne pozicije Kine? Naravno, to je Ukrajina, a ne Rusija. Rusija bi željela vidjeti puno veći angažman. Bismo li željeli vidjeti više od Kine? Naravno, htjeli bismo, ali, realno odvagnuvši situaciju, mi shvaćamo da je trenutna pozicija ona s kojom možemo raditi", rekao je šef ukrajinske diplomacije.

Zelenski komentirao podnošenje zahtjeva za članstvom u NATO-u

17:23 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski komentirao je zahtjev Ukrajine da postane članicom NATO-a.

"Upravo su ovdje, u Ukrajini, vrijednosti naše euroatlantske zajednice dobile pravu vitalnu energiju. Snaga nacije koja se bori za slobodu, i snaga nacije koja u toj borbi pomaže. Mi smo de facto saveznici. To je već postignuto. De facto, mi smo već završili naš put u NATO.

De facto, već smo dokazali interoperabilnost sa standardima Saveza, oni su stvarni za Ukrajinu, stvarni na bojnom polju i u svim aspektima naše interakcije. Vjerujemo jedni drugima, pomažemo jedni drugima i štitimo jedni druge. To je ono što je Savez.

Zapravo. Danas, Ukrajina se prijavljuje da bi to de jure. Prema postupku koji je u skladu s našim značajem za zaštitu cijele naše zajednice. Po ubrzanom postupku. Znamo da je moguće. Vidjeli smo kako su Finska i Švedska ove godine pristupile NATO-u bez Akcijskog plana za članstvo.

Ovo je pošteno. To je također pošteno za Ukrajinu. Ovo je konsolidacija na razini ugovora onoga što je već postignuto u životu i što su naše vrijednosti.

Shvaćamo da to zahtijeva konsenzus svih članica Saveza. Razumijemo da je potrebno postići takav konsenzus. Stoga, dok se to događa, nudimo implementaciju naših prijedloga u vezi sa sigurnosnim jamstvima za Ukrajinu i cijelu Europu u skladu s Kijevskim sigurnosnim sporazumom, koji je razvijen i predstavljen našim partnerima. Sigurnost nema alternative, ali potrebna je odlučnost da se to zajamči.

Poduzimamo naš odlučujući korak potpisivanjem zahtjeva Ukrajine za ubrzani pristup NATO-u."

Ujedinjeno Kraljevstvo uvodi nove sankcije Rusiji

17:18 Ujedinjeno Kraljevstvo pojačava sankcije protiv Rusije nakon ilegalne aneksije četiri područja Ukrajine, objavio je britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly.

Mjere će ograničiti ruski pristup ključnim britanskim komercijalnim i transakcijskim uslugama, kao i zabraniti izvoz u Rusiju gotovo 700 roba koje su ključne za proizvodnu proizvodnju, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Najava novog vala sankcija Ujedinjenog Kraljevstva protiv Rusije dolazi nakon što je Cleverly pozvao ruskog veleposlanika u Londonu da prosvjeduje protiv ruske aneksije četiriju ukrajinskih regija – Hersona, Zaporožja, Luganska i Donjecka, prenosi Guardian.

SAD šalje Ukrajini još oružja kako bi vratili teritorij

17:15 Američki predsjednik Joe Biden kazao je da će SAD dati Ukrajini oružje kako bi povratili svoj anektirani teritorij.

Bivši ruski premijer: "Putin bi za nekoliko mjeseci mogao pobjeći"

17:11 Bivši ruski premijer Mikhail Kasyanov vjeruje da bi Vladimir Putin mogao odstupiti sa svoje uloge i "pobjeći" za nekoliko mjeseci.

Kazao je da postoje tri faktora koji "istovremeno rastu" i koji bi mogli dovesti do svrgavanja gospodina Putina.

"Prvi je taj da ukrajinska vojska raste i ima potporu i SAD-a i UK-a. Nadalje, Putinova naredba o mobilizaciji uzrokuje rast društvenih nemira unutar Rusije, tako da predsjednik gubi podršku među običnim Rusima. I treće, učinak zapadnih sankcija raste", poručio je.

"Vjerujem da će za tri ili četiri mjeseca doći do ključne promjene", rekao je Kasyanov za Sky News.

On vjeruje da ruski dužnosnici neće moći prisiliti Putina da ode, ali bi mogao sam donijeti odluku.

Objavljeni podaci o ubijenim ukrajinskim civilima

17:04 Ukrajinsko Ministarstvo obrane objavilo je broj civila koje je ruska vojska ubila posljednjih 24 sata

 

Lakše dobivanje državljanstva za strane plaćenike koji se bore na ruskoj strani

17:01 Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se olakšava dobivanja državljanstva za strance koji se pridruže ruskoj vojsci, javlja AFP

Zelenski: "Spremni smo za dijalog, ali s drugim predsjednikom Rusije"

16:49 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski oglasio se na svom Facebook profilu nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu. 

"Upravo je završila sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu. Imamo rješenje. Prvi je samo način da ojačamo Ukrajinu i protjeramo okupatore sa svih naših teritorija vraća mir. Proći ćemo ovuda.

Drugo - Ukrajina je bila i ostala lider u pregovaračkim naporima. Naša država je uvijek nudila Rusiji da pristane na suživot na jednake, pravedne, vrijedne i pravedne uvjete. Očito je sa ovim ruskim predsjednikom nemoguće. On ne zna šta je dostojanstvo i poštenje. Znači spremni smo za dijalog sa Rusijom, ali već sa drugim predsjednikom Rusije.

I treće - moramo legalno zabilježiti sve ono što smo zapravo već postigli. Upravo u Ukrajini se odlučuje o sudbini demokracije u sukobu s tiranijom", napisao je ukrajinski predsjednik.

Borell: "O teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine nema pregovora"

16:42 Visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borell oglasio se povodom ruske aneksije 15 posto ukrajinskog teritorija. Kazao je da je aneksija veliko kršenje međunarodnog prava i kršenje Povelje UN-a te da nikakav lažni referendum to ne može opravdati.

Dodao je da o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine nema pregovora.

Ukrajina želi u NATO

16:24 Ukrajina je službeno predala zahtjev za primanje u NATO savez, objavio je Volodimr Zelenski, javlja Guardian.

Rusija anektirala četiri okupirane regije

14:59 Čelnici okupiranih regija potpisali su s Putinom dokument o pripajanju Ruskoj Federaciji svih četiriju regija.

14:55 Počela je ceremonija potpisivanja dokumenata.

14:52 "Uništenje zapadne hegemonije je nepovratan proces. Svijet nikad neće biti isti", rekao je Putin.

Putin opleo po Zapadu

14:50 Putin je progovorio i o krizi zbog nedostatka energenata rekavši da Zapad sad tiska novac, ali tim novcem se ne može ni nahraniti ni ugrijati.

"Trebaju im hrana i energenti, morat će jesti manje, tuširati se manje i odijevati se toplo", poručio je Putin. Naglasio je kako SAD sada ima puno saveznika, ali da ako im nešto neće odgovarati, sankcije će nametati i tim saveznicima. Naglasio je da puno zemalja ne pristaju na sankcije već da su odabrali suradnju s Rusijom.

"Zapad zastrašuje cijeli svijet i misli da će takav princip uvijek funkcionirati, Zapad ima agresivnu propagandu. Što gora laž, to će se brže vjerovati u nju", rekao je.

Putin: "Neovisnost novopripojenih regija neupitna je"

14:44 Putin se dotaknuo i nuklearnog oružja, rekavši da je SAD taj koji je stvorio presedan za njegovu upotrebu bacivši atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki tijekom Drugog svjetskog rata.

14:40 Pozvao je Kijev na prekid vatre i povratak za pregovarački stol. Ipak, o četiri pripojene regije neće razgovarati, to je već odlučeno, a njihova je neovisnost neupitna, rekao je Putin.

14:37 Putin je Zapad nazvao pohlepnim, rekavši da želi da Rusija bude njegova kolonija. Zbog toga Zapad protiv Rusije vodi hibridni rat. "Ne žele nas vidjeti kao slobodno društvo. Žele nas vidjeti kao gomilu robova", poručio je Putin.

"Ne treba njima Rusija. Mi trebamo Rusiju!", rekao je.

14:30 Putin j ponovo iskoristio priliku je ponovio da Zapad nastoji oslabiti Rusiju. "Još 1991. Zapad je vjerovao da se SSSR ili Rusija neće vratiti od tog udarca. Imali smo grozne devedesete, ali Rusija je to izdržala i postala moćnija te zauzela zasluženo mjesto.  Ali Zapad traži nove prilike da nas udari i uvijek su sanjali o razbijanju naše države na manje države koje će se boriti jedna protiv druge", rekao je Putin. 

"Zapad ima dvostruke, trostruke standarde. Samo nas drže  budalama, Rusija je velika zemlja i velika civilizacija i neće nastaviti živjeti pod ovim lažnim pravilima", poručio je Putin. Naglasio je da su Zapadne elite uvijek su bile kolonizatori i ostale su takve.  Poručio je kako Zapad nema pravo koristiti riječi demokracija i sloboda jer ne podupiru odluku naroda na Krimu. Poslao je poruku vojnicima koji sudjeluju u specijalnoj vojnoj operaciji, ali i njihovim obiteljima

"Oni moraju razumjeti za što se borimo", rekao je Putin.

Putin govorio o volji milijuna ljudi

14:00 Vladimir Putin je ušao u dvoranu dok je počela ceremonija u Kremlju u Moskvi. Očekuje se da će četiri regije Ukrajine proglasiti dijelom Rusije.

Putin se obratio građanima hersonske i zaporoške oblasti te Donjecke i Luganske Republike. "Održani su referendumi. Glasovi su prebrojani i ljudi su odlučili, bez ikakve sumnje. Danas ćemo potpisati sporazume o pripojenju. Proglašena je volja milijuna ljudi", rekao je Putin, dodavši da je to nihovo neosprivo pravo koje je osnovno povijesno jedinstvo koje su generacije naših predaka sanjali.

"Ovi ljudi su godinama čuvali ljubav prema Rusiji i to im nitko ne može oduzeti", rekao je. Vladimir Putin pozvao je na minutu šutnje one koji su se borili u, kako on nastavlja, "specijalnoj vojnoj operaciji".

Kazao je: "Sve heroji specijalne vojne operacije. Oni su heroji, heroji velike Rusije. Naglasio je da ljudi koji žive na anektiranim teritorijima sada dio Rusije.

Zlokobno je upozorio Zapad: Zapamite ti ljudi postaju ruski građani, zauvijek". 

"To je jedini put do mira, a Rusija će zaštititi svoju zemlju svim sredstvima koja Rusija ima kako bi osigurala siguran život za naše ljude". Rusija će obnoviti ruševine u gradovima i selima i razviti infrastrukturu, zdravstvo i obrazovanje", rekao je, dodavši da će se raditi na sigurnosti kako bi svi građani osjetili potporu svakog dijelate velike domovine.

13:55 Dvorana Kremlja u kojoj bi Vladimir Putin uskoro trebao održati govor je puna.  Na svečanost proglašenja aneksije okupiranih područja Ukrajine došli su bivši predsjednik Dmitri Medvedev,ministar obrane Sergej Šojgu, ruski šef diplomacije Sergej Lavrov... Moskovski patrijarh Kiril, poglavar Ruske pravoslavne crkve ima COVID-19 te neće nazočiti potpisivanju sporazuma o pripajanju četiri ukrajinske regije Rusije.

13:40 Konvoji autobusa snimljeni su kako idu prema Crvenom trgu uoči ceremonije potpisivanja dok se Rusija priprema objaviti pripajanje četiri ukrajinske regije.

13:14 Vladimir Putin danas u 14 sati predsjeda ceremonijom potpisivanja sporazuma o pripojenju četiri ukrajinske regije Rusiji i pokreće službenu aneksiju 15 posto ukrajinskog teritorija. U Kremlj su stigli proruski lideri Luhanska, Donjecka, Hersona i Zaporižja. Nakon ceremonije potpisivanja u Kremlju, Putin će održati govor i sastati se sa šefovima ukrajinskih regija koje je imenovala Moskva.

13:10 Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov objavio je na društvenim mrežama da će uskoro objaviti dobre vijesti. Napisao je da je s američkim ministrom obrane Lloydom Austinom razgovarao o "načinima jačanja ukrajinskih sposobnosti".

12:59 Rusija će u cijelosti priznati samoproglašene Narodne Republike Donjeck i Lugansk unutar njihovih deklariranih granica iz 2014. kao dio svog teritorija, rekao je Kremlj za CNN u petak.

Na pitanje hoće li se i teritoriji Donjecke Narodne Republike (DNR) koji su trenutno pod kontrolom Ukrajine također smatrati dijelom Rusije, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da će Rusija "de jure" priključiti dijelove Ukrajine koji nisu pod kontrolom ruskih snaga u samu Rusiju kao dio njezinog poteza da pripoji četiri regije Ukrajine.

"Teritorij DNR koji trenutno nije pod kontrolom ruske vojske "morat će biti oslobođen", dodao je Peskov. S obzirom na to da ruske snage ne kontroliraju cijeli teritorij koji namjeravaju pripojiti jedno od pitanja novinara, piše BBV, bilo je gdje će biti granice Rusije. Peskov je rekao da na to pitanje ne može odgovoriti u ovom trenutku.

12:24 Ukrajinske trupe rekle su da su zauzele selo Yampil u istočnoj regiji Donjecka, značajan cilj u njihovim nastojanjima da opkole ruske i proruske snage u gradu Limanu. "Yampil je naš", rekao je vojnik u kratkom videu koji su objavile ukrajinske trupe.

12:20 Kremlj je u petak ponovno zaprijetio i poručio da će napade na bilo koji dio ukrajinskih regija koje namjerava pripojiti smatrati činovima agresije protiv same Rusije, što također uključuje područja koja trenutno ne kontrolira na terenu.

11:20 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski reagirao je na masakr civila kod grada Zaporižje. "Okupatori su ispalili 16 raketa po regiji Zaporižje. To mogu učiniti samo teroristi kojima nema mjesta u civiliziranom svijetu. Neprijatelj je bijesan i traži osvetu zbog naše upornosti i vlastitih pogrešaka. Cinično uništava miroljubive Ukrajince jer je davno izgubio sve što je ljudsko. Krvožedni šljam. Definitivno će odgovarati za svaki izgubljeni ukrajinski život", poručio je Zelenski.

Glavni tajnik NATO-a u sazvao u 18 sati izvanrednu konferenciju za novinare

10:50 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg održat će u petak u 18 sati izvanrednu konferenciju za novinare. 

10:40 Hrvatska najoštrije osuđuje ilegalne i lažne referendume provedene u četiri ukrajinske oblasti te najavljenu odluku o ulasku tih područja u sastav Ruske Federacije, priopćilo je u petak Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Više pročitajte ovdje

09:57 Ceremonija pripajanja okupiranih dijelova četiriju ukrajinskih oblasti - Donecka, Luhanska, Hersona i Zaporižje - Rusiji održat će se danas u 14 sati, prenosi Sputnik.

09:53 Ruske krstareće rakete pogodile su skladište transportne tvrtke u ukrajinskom gradu Dnjepru ubivši jednu osobu i zapalivši desetke autobusa. Valentin Rezničenko, šef regionalne vojne uprave, rekao je da je jedna osoba poginula, a pet ih je ozlijeđeno nakon što su ruske krstareće rakete pogodile grad.

"Pedeset i dva autobusa su izgorjela, još 98 je oštećeno. Oštećeno je nekoliko visokih zgrada, gimnazija, trgovina i administrativne zgrade", rekao je.

09:40 Rusija, koja je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. veljače i naziva to posebnom vojnom operacijom, niječe da je namjerno gađala civile iako su njezini napadi razorili ukrajinska sela i gradove.

Rusi u raketnom napadu ubili najmanje 23 civila

09:30 Oleksandr Strijuk, ukrajinski guverner regije Zaporižje objavio je da su ruske snage jutros raketirale konvoj civila koji su automobilima išli po rodbinu s teritorija pod ruskom okupacijom. Ukrajinci tvrde da je ubijeno najmanje 23 civila, a 28 ih je ranjeno. 

 

Reutersov svjedok vidio je 12 tijela, od kojih četiri u automobilima, te je rekao da je projektil napravio krater u zemlji.

 

 

"Dosad 23 mrtvih i 28 ranjenih. Svi civili", napisao je Oleksandr Strijuk, regionalni guverner Zaporižje, na Telegramu. Vozila su bila ispunjena stvarima putnika, dekama i koferima. 

08:59 Ruske rakete gađale su danas humanitarni konvoj u južnoj Ukrajini, ostavivši najmanje 23 mrtvih civila. Rakete su u ranim satima pogodile kolonu civilnih automobila koji su izlazili iz grada Zaporižje.

08:36 Glasnogovornik Vladimira Putina Dmitrij Peskov rekao je da će ruski predsjednik potpisati dokumente o pristupanju u dvorani Kremlja, održati govor i sastati se s čelnicima samoproglašene Narodne Republike Donjeck i Narodne Republike Luhansk koje podržava Rusija, kao i čelnicima koje je postavila Rusija.

Peskov nije rekao hoće li Putin prisustvovati proslavi na Crvenom trgu, iako je to učinio na sličnom događaju 2014. nakon što je Rusija objavila da je anektirala ukrajinsku regiju Krim - međutim, očekuje se da će ruski čelnik biti tamo.

08:30 Na moskovskom Crvenom trgu u tijeku su pripreme za veliku ceremoniju kojom će se službeno proglasiti rusko pripajanje četiri ukrajinske regije. Područje je zatvoreno za posjetitelje zbog radova, a mogu se vidjeti pozornica, ogromni video ekrani i reklamni panoi na kojima piše "Donjeck, Luhansk, Zaporižje, Herson - Rusija", proglašavajući uključivanje regija u ruski teritorij.

07:29 Ruski predsjednik Vladimir Putin priznao je okupirane ukrajinske regije Herson i Zaporižju kao neovisne države prije njihova službenog pripojenja.

Putinovi dekreti o tome objavljeni su u Moskvi u četvrtak navečer i preduvjet su da regije podnesu zahtjev za pridruživanje Ruskoj Federaciji.

Moskva je posljednjih dana održala nezakonite referendume u tim regijama kako bi opravdala njihovu aneksiju i tvrdi da su obje većinom glasale za pripajanje Rusiji.

Referendumi su također održani u Luhansku i Donecku, koje je Putin već priznao kao neovisne u veljači u vrijeme kada je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu.

Sva četiri teritorija traže pridruživanje Rusiji, a Putin planira formalizirati njihovo pripajanje na ceremoniji u Kremlju u petak. Aneksije nisu međunarodno priznate i smatraju se kršenjem međunarodnog prava.

07:08 Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je  da je još prerano reći tko bi mogao stajati iza puknuća plinovoda Sjeverni tok.

"Kad govorimo o napadu - ili oštećenju plinovoda, u ovom trenutku mislim da postoji mnogo nagađanja. Ali, iskreno, dok se ne obavi potpuna istraga, nitko neće moći sa sigurnošću utvrditi što se dogodilo", rekao je Austin na konferenciji za novinare na Havajima.

Pročitajte i ovo Aiden Aslin pušten kad i prebeg Britanac iz Mariupolja opisao pakao ruskog zatočeništva: "Tretirali su me gore nego psa i pitali želim li brzu ili lijepu smrt"

Austin je dodao da je o incidentu razgovarao sa svojim danskim kolegom u srijedu, "i on mi je istaknuo da će proći nekoliko dana prije nego što uspiju dovesti pravi tim koji će pokušati utvrditi što je bolje moguće što se dogodilo."

"Dok ne dobijemo dodatne informacije ili dok ne budemo mogli napraviti daljnju analizu, nećemo nagađati tko je odgovoran", rekao je Austin.

Europska unija istražuje uzrok curenja plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 ispod Baltičkog mora kojima upravlja ruski Gazprom, a sumnja na sabotažu.

Rusija je u četvrtak objavila da će SAD imati koristi od puknuća plinovoda Sjeverni tok. Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je na brifingu da će SAD moći povećati svoju prodaju ukapljenog prirodnog plina (LNG) ako se cjevovodi trajno izbace iz upotrebe. Zaharova je također pozvala da istraga EU-a bude "objektivna".

06:35 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je pripadnike manjina diljem Rusije da se odupru pokušajima mobilizacije, poručivši im da ne moraju poginuti u "sramotnom ratu".

Zelenski je to rekao u video poruci uoči ceremonije kojom će se u petak u Kremlju obilježiti pripojenje Rusiji četiriju ukrajinskih regija pod ruskom okupacijom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NA NJEGOV ZAHTJEV Putin dodijelio rusko državljanstvo zviždaču Snowdenu: Otkriveno i hoće li biti mobiliziran

U vojnim kontingentima koji su poslani u Ukrajinu pretežno su pripadnici manjina, uglavnom s područja Kavkaza na jugu Rusije i iz Sibira, a u nekim siromašnim dijelovima zemlje izbili su prosvjedi protiv masovne mobilizacije.

"Ne morate umrijeti u Ukrajini. Vaši sinovi ne moraju umrijeti u Ukrajini", rekao je Zelenski, stojeći pokraj kijevskoga spomenika imamu s Kavkaza.

Rekao je da je Rusija u izolaciji zbog rata koji je želio jedino predsjednik Vladimir Putin, koji "neće stati" na prvom valu mobilizacije.

"Bit će ih još. Pokušat će oduzeti još više života... nitko ne mora sudjelovati u sramotnom ratu".

Prema dostupnim podacima o vojnim žrtvama koje je prikupila ruska istraživačka podružnica iStories, najviše poginulih u sukobu je iz Burjatije, na granici Mongolije, i Dagestana, pretežno muslimanske regije na Kaspijskom moru.

U prosvjedima protiv mobilizacije koji su prošli tjedan izbili u Dagestanu uhićeno je više od 100 osoba.

Što se događalo dan ranije možete provjeriti OVDJE.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene