Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U UKRAJINI

Američki predsjednik stiže u Europu na poseban datum? Stigao ruski odgovor na isporuku tenkova Ukrajini

Volodimir Zelenski i Joe Biden 4
Volodimir Zelenski i Joe Biden 4 Foto: Afp
Sjedinjene Američke Države formalno su grupu Wagner proglasile "međunarodnom kriminalnom organizacijom". Američki predsjednik Joe Biden razmišlja da 24. veljače, na godišnju početka ruske agresije na Ukrajnu, posjeti Europu.

 

  • Joe Biden razmišlja o posjetu Europi na godišnjicu početka rata u Ukrajini
  • SAD Wagner proglasio "međunarodnom kriminalnom organizacijom"
  • Rusija je jutros projektilima i dronovima žestoko napala Ukrajinu
  • Njemačka, SAD i zapadne zemlje šalju tenkove Ukrajini
  • Britanski tenkovi Challenger 2 u Ukrajinu stižu krajem ožujka
  • Kremlj: Slanje tenkova je "izravna upletenost SAD-a i NATO-a u sukob"

Tijek događaja možete pratiti ovdje:

20:47 Ukrajina je u četvrtak zaprijetila bojkotom Olimpijskih igara kojima će 2024. domaćin biti Pariz budu li na to natjecanje pozvani sportaši iz Rusije i Bjelorusije, čije su reprezentacije izopčene s gotovo svih međunarodnih natjecanja nakon ruske invazije na ukrajinski teritorij.

Mogućnost slanja poziva ruskim i bjeloruskim sportašicama i sportašima u četvrtak je spomenula pariška gradonačelnica Anne Hidalgo, koja je izjavila da želi njihovo sudjelovanje, ali bez isticanja nacionalnih obilježja.

Međutim, ukrajinski ministar sporta Vadim Goutzeitje je objavio da ruski i bjeloruski sportaši ne bi trebali sudjelovati na međunarodnim natjecanjima sve dok traje rat u Ukrajini.

"Ako se to ne bude poštovalo, ne isključujem mogućnost bojkota i našeg odbijanja sudjelovanja na Olimpijskim igrama", napisao je na Facebooku.

 

18:24 Poljska će Ukrajini tenkove Leopard dostaviti "u roku od nekoliko tjedana", rekao je zamjenik poljskog ministra obrane Wojciech Skurkiewicz..

Biden razmišlja o posjetu Europi

17:43 Stigao je odgovor Rusije na isporuku tenkova sa Zapada. Dmitrij Rogozin Putinov savjetnik, kaže da Rusija ima oružje koje može automatski pogoditi moderne zapadne tenkove Leopard 2 i Abrams koji će biti isporučeni Ukrajini. Kaže da je riječ o bespilotnoj kopnenoj platformi Marker koji može automatski prepoznati mete i gađati ih. 

17:17 U velikom ruskom napadu je poginulo 11 osoba, a još 11 ih je ranjeno. Napad se dogodio dan nakon što su Njemačka i SAD pristali poslati tenkove Ukrajini.

17:10 Američki predsjednik Joe Biden razmišlja da 24. veljače, na godišnju početka ruske agresije na Ukrajnu, posjeti Europu. Poljska se razmatra kao jedna od zemalja za posjet, izvijestio je NBC.

Američki dužnosnici raspravljaju da se istovremeno objavi novi velik vojni paket pomoći. Podsjetimo, Biden je ovog tjedna objavio da će SAD Ukrajini poslati 31 M1 Abrams tenk.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović ILI DOGOVOR ILI RAT Milanović sasuo paljbu po ministrici: "Jeste li čuli što je rekla? Ja to nisam znao"

16:50 Sjedinjene Američke Države formalno su grupu Wagner proglasile "međunarodnom kriminalnom organizacijom", zbog čega je sva imovina plaćeničke organizacije koja se nalazi u SAD-u zamrznuta.

Osim zbog rata u Ukrajini, do proglašenja je došlo i zbog optužbi da su članovi skupine sudjelovali u namjernim napadima na žene, djecu i civile u Africi.

"Osoblje Wagnera je sudjelovalo u nizu ozbiljnih kriminalnih aktivnosti, uključujući masovna pogubljenja, silovanja, otimanje djece, i fizičko zlostavljanje u Srednjoafričkoj Republici i u Maliju", objavilo je Ministarstvo financija SAD-a.

Također, američke su vlasti nametnule sankcije ruskoj kompaniji Joint Stock Company Terra Tech i kineskoj kompaniji Changsha Tianyi Space Science and Technology Research Institute Co. LTD. To je učinjeno zbog optužbi da pružaju financijsku pomoć Wagneru.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević uskočio u radno odijelo Tomašević je apsolutni hit na Twitteru: "Milan bi ovo sam pokupio dok šeće Rudija"

15:00 Sigurnosni stručnjak Mirko Bilandžić za DNEVNIK.hr komentirao je slanje tenkova Leopard 2 Ukrajini te je pojasnio koliko će nova tehnologija pomoći zemlji u ratu, kao i koliko su realne ruske prijetnje Zapadu. Razgovor pročitajte >>OVDJE

Britanija počinje s obukom Ukrajinaca

14:00 Velika Britanija idući će tjedan započeti obuku ukrajinskih vojnika kako koristiti i popraviti tenkove koje im šalju, objavila je britanska vlada.

"Sa zadovoljstvom mogu reći da se očekuje da će obuka početi sljedeći tjedan u ponedjeljak", rekao je Ministar obrane Alex Chalk.

O tome kada će tenkovi Challenger 2 stići u Ukrajinu, rekao je: "Namjera je da to bude krajem ožujka, a u međuvremenu bit će održan program obuke, ne samo za posade tenkova koji će upravljati ovim vozilima, nego i za one koji će biti zaduženi za njihovo održavanje".

Volodimir Zelenski i Joe Biden 4 Tenk Challenger 2 (Foto: Afp)

"Opremiti Ukrajinu da izgura Rusiju sa svog teritorija jednako je važno kao i opremiti ih da brane ono što već imaju", rekao je Chalk. "Zajedno ćemo nastaviti podupirati Ukrajinu da prijeđe s otpora ruskim snagama na njihovo protjerivanje s ukrajinskog tla".

Chalk je također pozdravio najave njemačke i američke vlade da pošalju tenkove u Ukrajinu, dodajući: "Naša ujedinjena odlučnost može i pokazat će se odlučujućom. U 2023. odlučniji smo nego ikada. Podržavat ćemo Ukrajinu koliko god bude potrebno".

Pročitajte i ovo Njemački tenk Leopard 2 MIRKO BILANDŽIĆ Hoće li Leopardi promijeniti tijek rata u Ukrajini? Sigurnosni stručnjak za DNEVNIK.hr o ruskim prijetnjama Zapadu

12:45 Ukrajinska protuzračna obrana oborila je 47 od 55 raketa koje je Rusija ispalila na Ukrajinu, rekao je u četvrtak vrhovni general te zemlje Valerij Zalužni.

Reuters izvještava da je Moskva koristila hipersoničnu raketu Kh-47 Kinzhal, između ostalih modela. "Dvadeset nadolazećih projektila oboreno je oko područja glavnog grada Kijeva", dodao je Zalužni.

"Cilj Rusa ostaje nepromijenjen: psihološki pritisak na Ukrajince i uništavanje kritične infrastrukture", kazao je. "Ali mi ne možemo biti slomljeni!"

Njemački ministar o dostavi tenkova

12:30 Njemački ministar obrane rekao je da bi tenkovi Leopard 2 mogli iz njegove zemlje stići u Ukrajinu prije kraja ožujka.

Boris Pistorius također je rekao da će obuka ukrajinskih trupa za korištenje vozila započeti za nekoliko dana.

"Ukrajinske posade počet će učiti kako upravljati tenkom na poligonu u Njemačkoj do kraja siječnja", dodao je g. Pistorius.

Ovog je tjedna najavljeno da će i Leopard 2 i američki Abrams biti raspoređeni u Ukrajinu kako bi pomogli Kijevu u odbijanju ruskih ofenziva.

Volodimir Zelenski i Joe Biden 4 Tenk Abrams (Foto: Afp)

11:20 Veleposlanica Sjedinjenih Država u Ukrajini, Bridget Brink, osudila je val zračnih napada koje je Rusija jutros pokrenula na svoje južne susjede, opisujući ga kao "okrutnog" i označavajući ga kao "strateški neuspjeh".

 

11:00 Ukrajinska državna televizija Suspilne javlja da je jedna osoba poginula, a četiri su ranjene nakon što je Rusija granatirala Kočubeivku, naselje na sjeveru Hersonske oblasti. Javljaju da je pogođena upravna zgrada.

Herson je jedna od djelomično okupiranih regija Ukrajine za koju Ruska Federacija tvrdi da ju je anektirala, unatoč tome što nije imala teritorijalnu kontrolu nad cijelim područjem, nakon što se povukla iza južne obale rijeke Dnjipro.

Šteta od ruskih napada

10:55 Nedavno imenovani novi njemački ministar obrane Boris Pistorius rekao je u četvrtak da će započeti razgovore s obrambenom industrijom već sljedećeg tjedna kako bi se ubrzala nabava oružja i povećala opskrba streljivom.

"Moj primarni zadatak sada je ući u razgovore s obrambenom industrijom s ciljem značajnog skraćivanja vremena nabave", rekao je na marginama vojne vježbe u Altengrabowu u istočnoj Njemačkoj.

"Ako pogledate streljivo, tu je i pitanje količine. To je još jedna tema koju ću pokrenuti u svojim razgovorima s obrambenom industrijom, vjerojatno već sljedeći tjedan ako raspored to bude dopustio", dodao je.

Volodimir Zelenski i Joe Biden 4 Tenkovi u Ukrajini (Foto: Afp)

10:50 Njemački državljanin uhićen je u zračnoj luci u Münchenu pod sumnjom za izdaju zbog navodnog prosljeđivanja obavještajnih podataka Rusiji, priopćio je u četvrtak ured glavnog tužitelja.

Reuters javlja da je muškarac, identificiran samo kao Arthur E., uhićen u nedjelju po dolasku u Njemačku iz Sjedinjenih Država, rekao je tužitelj u izjavi. Tvrdi se da je suradnik Carstena L., zaposlenika njemačke vanjske obavještajne službe (BND) koji je u prosincu uhićen pod sumnjom da je špijunirao za Rusiju.

10:45 Maksim Marčenko, regionalni načelnik Odese, javlja o šteti koju su jutros tamo prouzročili ruski napadi.

"Zbog oštećenja nekoliko objekata energetske infrastrukture u Odesi i drugim regijama Ukrajine postoje značajni problemi s opskrbom električnom energijom. Energetičari su već krenuli s radovima na sanaciji, no za sanaciju štete trebat će neko vrijeme. Trenutačno su ruski avioni u zraku", priopćio je.

Volodimir Zelenski i Joe Biden 4 Dron Foto: Afp

10:30 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva gleda na slanje tenkova u Ukrajinu kao na "izravno uplitanje u sukob".

Govoreći u svom redovnom izvještaju novinarima, Peskov je rekao kako "iz europskih prijestolnica i iz Washingtona stalno stižu izjave da slanje različitih sustava naoružanja, uključujući tenkove, u Ukrajinu ni na koji način ne znači uključenost tih zemalja ili NATO-a u neprijateljstva koja se odvijaju u Ukrajini. Kategorički se ne slažemo. U Moskvi se sve što rade i savez i prijestolnice koje sam spomenuo doživljavaju kao izravno uplitanje u sukob. I vidomo da je u porastu.

Napad na Kijev

10:00 Najmanje je jedna osoba ubijena, a dvoje ranjeno nakon raketnog napada na Kijev, izvijestio je gradonačelnik Vitalij Kličko.

"Kao rezultat udara rakete u nestambenu zgradu u okrugu Holosivski, trenutačno postoje informacije o jednom mrtvom i dvoje ranjenih. Ozlijeđene su liječnici hospitalizirali", napisao je na Telegramu.

09:30 Analitičar Aleksander Gabuev kazao je kako su zabrinjavajući znakovi stanja uma Vladimira Putina nakon njegovih jučerašnjih izjava.

"Putinova primjedba o ukrajinskim nacionalistima koji pucaju ukrajinskim vojnicima u leđa kako bi ih spriječili da prebjegnu pokazuje Putina kao bezobzirnog vođu koji živi u informacijskom balonu", rekao je Gabuev, koji ocjenjuje kako Putinove izjave pokazuju njegovo slabo shvaćanje stvarnosti.

"Kremlj donosi ključne odluke o ratu na temelju tih informacija", kaže Gabuev. "Postoji rizik od precjenjivanja Putinove racionalnosti i zanemarivanja njegovog rastućeg odvajanja od stvarnosti kada se pokušavaju ponovno iscrtati crvene linije Moskve."

09:15 Dvije rakete uočene su iznad područja Mikolajiva, rekao je guverner te oblasti Vitalij Kim. "Projektili lete unutar teritorija Ukrajine. Najmanje dva sjeverozapadno kroz regiju Mikolajiv."

Uzbuna za zračni napad oglasila se diljem zemlje dok su ljudi išli na posao. Stanovnicima je poručeno da potraže skloništa. U glavnom gradu Kijevu ljudi su se sklonili u stanice metroa, a neki su sjedili na dekama i malim plastičnim stolcima.

Andrij Jermak, šef predsjedničkog ureda, rekao je da su prvi ruski projektili srušeni.

Zbog opasnosti od raketnog napada, najveći ukrajinski privatni proizvođač energije DTEK priopćio je da provodi hitna isključenja struje u Kijevu i okolnom području te također u Odesi i Dnjipropetrovsku.

Ukrajinska protuzračna obrana priopćila je da je tijekom noći oborila 24 ruska drona. Petnaest ih je srušeno u okolici Kijeva

09:00 Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izvijestio je na Telegramu da je u gradu došlo do eksplozija.

Protuzračna obrana oborila 15 krstarećih projektila koji su išli u smjeru ukrajinske prijestolnice, javlja Suspilne, ukrajinska državna televizija.

Također je objavljeno da neki stanovnici Odese govore da su ostali bez vode.

Novi napad Rusije

08:45 Izvještaji ukrajinskim medija govore o nizu projektila koji su od ranog jutra oboreni u nekoliko regija, dok Rusija provodi još jedan masovni napad. Lokalne vlasti i kanali na Telegramu izvijestili su da se zračna obrana čula iznad Kijevske, Viničke, Dnjipropetrovske, Odeške i Žitomirske oblasti.

Više od 15 projektila proletilo je u smjeru Kijeva, no protuzračna obrana uspjela ih je boriti.

"Opasnost od zračnih napada nije prošla. Ostanite u skloništima", javila je vojna administracija u Kijevu. 

Oborena su još dva projektila u regiji Dnjipropetrovsk i regiji južno od Kijeva. Eksplozije su se čule u regiji Žitomir, dok je u Odesi projektil pogodio cilj te je došlo do velike eksplozije.

8:20 Maksim Kozitski, guverner Lavova, pozvao je stanovnike da se sklone nakon najnovijih zračnih uzbuna u regiji.

"Rakete u susjednoj regiji. Kreću se u našem smjeru. Ostanite u skloništu. Ne snimajte i ne postavljajte ništa na internet. Ako vidite sumnjivu letjelicu, prijavite je snagama protuzračne obrane koristeći chatbot "Nešto leti", napisao je na Telegramu.

Ukrajinska državna televizija Suspilne objavila je snimke na kojima se vidi kako se dim diže iznad regije Odesa.

Volodimir Zelenski i Joe Biden 4 Rat u Ukrajini (Foto: Afp)

07:30 Vojna uprava grada Kijeva priopćila je da je 15 neprijateljskih bespilotnih letjelica srušeno u zračnom prostoru iznad Kijeva tijekom noći. Također je poručeno da su ruske snage izvele neuspješan napad dronom na Ukrajinu u četvrtak u ranim jutarnjim satima.

Volodimir Zelenski i Joe Biden 4 Ukrajinska protuzračna obrana (Foto: Afp)

07:27 U gotovo cijeloj Ukrajini jutros su se oglasile sirene za zračni napad, a vlasti su upozorile i na mogući raketni napad. 

07:25 "Gotovo godinu dana Rusija napada Ukrajinu, masovno ubija civile, koristi tisuće tenkova. A čim Europa Ukrajini obeća tenkove, Zaharova histerično kaže: 'Ovo je potvrda unaprijed planiranog rata protiv Rusije.' Nikad ne pregovaraj s ljudima bez logike", poručio je Mihajlo Podoljak, savjetnik šefa ureda Volodomira Zelenskog.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Odobreni Leopardi Oštra reakcija Rusa zbog njemačkih Leoparda: "Ta iznimno opasna odluka podiže sukob na novu razinu"

Zelenski o deportaciji građana

07:20 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je višeg dužnosnika Ujedinjenih naroda (UN) da pomogne u pronalaženju načina za rješavanje pitanja koje ukrajinske vlasti osuđuju kao ozbiljnu posljedicu 11 mjeseci rata - deportacije u Rusiju tisuća odraslih i djece. Ukrajina je mjesecima osuđivala izvješća o masovnim deportacijama u Rusiju, često u regije udaljene tisućama kilometara od Ukrajine. Rusija poriče bilo kakvu sugestiju o maltretiranju ili kriminalnim namjerama, opisujući masovna kretanja kao evakuacije.

"Rasprava se prije svega usredotočila na naše ljude koje su okupatori deportirali u Rusiju", rekao je Zelenski u noćnom videoobraćanju referirajući se na razgovore s visokim povjerenikom UN-a za izbjeglice Filippom Grandijem ranije u srijedu.

07:20  Za obranu Ukrajine od Rusije ključna je brzina isporuke i količina tenkova, rekao je u srijedu navečer ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. U svojem večernjem videoobraćanju rekao je da je razgovarao s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom i zatražio isporuku projektila dugog dometa i zrakoplova nakon što su se Sjedinjene Države i Njemačka obvezale da će isporučiti napredne borbene tenkove.

"Sada je ključna brzina i količina. Brzina u obuci naših snaga, brzina u opskrbi Ukrajine tenkovima. Brojke u tenkovskoj potpori", rekao je Zelenski. "Moramo formirati takvu tenkovsku silu, takvu silu slobode da nakon što udari, tiranija nikada više ne ustane."

07:10 Isporuku zapadnih granata s jezgrom uranija Ukrajini Moskva će tretirati kao upotrebu prljavih nuklearnih bombi, izjavio je šef ruske delegacije na bečkim pregovorima o vojnoj sigurnosti i kontroli naoružanja Konstantin Gavrilov.

"Upozoravamo zapadne sponzore kijevske vojne mašine da ne potiču nuklearne provokacije i ucjenu. Znamo da su tenkovi Leopard 2, kao i pješadijska borbena vozila, naoružani projektilima s jezgrom od osiromašenog uranija, čije korištenje dovodi do kontaminacije područja, kao što se dogodilo u Jugoslaviji i Iraku", rekao je Gavrilov.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene