Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U EUROPI

Ruske rakete ubile najmanje šestero ljudi, milijuni bez struje: "Naša malena je spavala. Stara je dvije godine... Živa je, hvala Bogu"

Rusija pojačava kontrolu nad svojim informacijskim prostorom. Američki senatori traže od Bidenove administracije da pažljivo razmotri zahtjev Ukrajine za dostavu smrtonosne bespilotne letjelice. Rusi nastavljaju sa silovitim granatiranjem ukrajinskih gradova i vitalne energetske infrastrukture.

 

  • Rusija je gotovo iscrpila zalihe projektila Iskander
  • SAD će dati Ukrajini 4,5 milijardi dolara izravne potpore proračunu
  • Jedna je beba poginula u ruskom granatiranju rodilišta u Zaporižji
  • EU planira zaplijeniti imovinu ruskih izbjegavača sankcija i prebaciti je u Ukrajinu

Tijek događaja pratite u nastavku:

22:28 Poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak rekao je u srijedu da je tražio od Njemačke da pošalje raketne sustave Patriot ponuđene Poljskoj u Ukrajinu.

"Nakon daljnjih ruskih raketnih napada, tražio sam od Njemačke da raketne baterije Patriot ponuđene Poljskoj pošalje Ukrajini na njezinu zapadnu granicu", napisao je Blaszczak na Twitteru.

"Ovo će štititi Ukrajinu od daljnjih smrti i nestanka struje te će povećati sigurnost na našoj istočnoj granici."

U ponedjeljak je Poljska rekla da će predložiti postavljanje dodatnih sustava Patriot blizu svoje granice s Ukrajinom, nakon njemačke ponude.

Berlin je ponudio Varšavi proturaketni obrambeni sustav Patriot da pomogne s osiguravanjem zračnog prostora nakon što se zalutala raketa prošli tjedan srušila u Poljskoj. Ranije je rekao da će svom istočnom susjedu ponuditi pomoć u zračnoj zaštiti s njemačkim borbenim zrakoplovima Eurofighters.

Raketu koja je pogodila Poljsku prošli tjedan, usmrtivši dvoje ljudi, slučajno su ispalile ukrajinske obrambene snage te se nije radilo o ruskom napadu, rekao je čelnik NATO-a Jens Stoltenberg.

22:06 Armenski premijer Nikol Pašinjan dao je u srijedu oduška svojoj frustraciji zbog neuspjeha sigurnosnog saveza predvođenog Rusijom da pritekne u pomoć njegovoj zemlji suočenoj s onim što je nazvao agresijom Azerbajdžana.

Armenski premijer doveo je u pitanje učinkovitost šestočlane Organizacije ugovora o zajedničkoj sigurnosti (CSTO) u oštrim uvodnim riječima na summitu kojemu je nazočio ruski predsjednik Vladimir Putin.

21:21 Ruske rakete u srijedu obustavile su dovod električne energije u kijevskoj regiji i drugdje u zemlji, usmrtivši barem šest osoba tijekom napada koji su uzrokovali nestanak struje diljem cijele zemlje.

Kijev je bio jedna od glavnih meta raketnih napada na energetske objekte, u kojima je stradala opskrba električnom energijom i zbog kojih su postali nužni prekidi opskrbe energije kako bi se ona očuvala i kako bi se omogućili popravci uoči zime.

"Naša malena je spavala. Stara je dvije godine. Spavala je, bila je pokrivena. Živa je, hvala Bogu", rekao je Fjodor, stanovnik Kijeva koji se udaljavao od goruće stambene zgrade pogođene u Kijevu vukući kovčeg.

"Ja sam lokalac. Pronaći će negdje mjesto za nas. Svi smo u istom brodu. Nisam samo ja."

Kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko, govoreći kasno u srijedu, rekao je da je 80 posto ljudi u glavnom gradu bez struje i vode. Vlasti rade što je brže moguće da obnove opskrbu, rekao je u priopćenju na svojoj internetskoj stranici.

Regionalna uprava Kijeva ranije je rekla da je cijela kijevska regija, u prijevodu milijuni ljudi, u potpunosti bez električne energije i da je prekinuta opskrba vodom. Veći dio Ukrajine zatekli su slični problemi.

Kijevski regionalni guverner Oleksij Kuleba rekao je da je ubijeno četvero ljudi, a 34 ranjeno, od kojih su pet djeca.

"Ekipe za popravke rade - struja će se pojaviti u nadolazećim satima. Ne paničarite", napisao je na Telegramu.

Ukrajinsko ministarstvo obrane tvitalo je o ukupno šest poginulih.

20:25 SAD je odobrio dodatnih 400 milijuna dolara vojne pomoći Ukrajini, što će uključivati oružje, streljivo i protuzračnu opremu, rekao je u srijedu državni tajnik Antony Blinken.

"Topničko streljivo, oružje za precizno navođenje, protuzračne rakete, i taktička vozila koje osiguravamo najbolje će poslužiti Ukrajini na bojnom polju", priopćio je Blinken.

Pentagon je rekao da paket uključuje dodatno streljivo za obrambene sustave NASAMS i topničke raketne sustave velike mobilnosti HIMARS.

Predsjednik Joe Biden rekao je da očekuje da se američka pomoć Ukrajini nastavi bez prekida unatoč skepticizmu republikanaca, za koje se očekuje da će iskoristiti svoju novu većinu u Zastupničkom domu da pobliže nadgledaju putanju pomoći.

19:50 Andrij Jermak, šef ureda ukrajinskog predsjednika, danas je potvrdio da je Ukrajina s Rusijom razmijenila 36 ratnih zarobljenika, među kojima su i branitelji čeličane Azovstal u Mariupolju.

"Danas smo vratili 36 naših građana iz ruskog zatočeništva. Jedan civil i 35 vojnika. Među njima su branitelji Mariupolja i Azovstala, baš kao i pripadnici nacionalne garde koji su zarobljeni kod nuklearne elektrane Černobil na početku rata", objavio je Jermak uz fotografiju oslobođenih vojnika.

17:40 Andrij Nebitov, regionalni šef policije Kijevske oblasti, objavio je snimku koja prikazuje vatru i gust dim nakon ruskog raketnog udara na stambenu dvokatnicu u predgrađu sjeverno od Kijeva, Višgorodu.

16:50 Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko pozvao je da se "zaustavi krvoproliće" u Ukrajini.

"Moramo započeti mirovne pregovore", poručio je bjeloruski predsjednik.

16:20 Zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev u srijedu je na Telegramu najavio nastavak zračnih napada na Ukrajinu. Tvrdi da su u procesu nabave dodatnih količina projektila visoke preciznosti.

"Neprijatelji i dalje pažljivo 'kalkuliraju' naša lansiranja i naše zalihe. Uzalud se nadaju da ćemo iscrpiti naše mogućnosti. Nastavit će se. Dovoljno za sve!" poručio je Medvedev, prenosi Russian Free Press.

15:09 Broj mrtvih u raketiranju Kijeva popeo se na devet, kazao je gradonačelnik Vitalij Kličko.

14:54 Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij rekao je da je cijeli grad bez struje.

Sadovij je upozorio da će biti "prekida" u opskrbi grada vodom i da čeka dodatne informacije energetskih stručnjaka.

14:46 Najmanje tri osobe su poginule, a šest je ozlijeđeno u ruskom raketnom napadu na Kijev, objavila je tamošnja gradska uprava.

Oleksij Kuleba, šef regionalne vojne uprave, rekao je da je cijela Kijevska regija ostala bez struje nakon zračnih napada Moskve na kritičnu infrastrukturu.

14:32 Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko kazao je da je zbog granatiranja obustavljena opskrba vodom u cijelom Kijevu.

"Stručnjaci Kyivvodokanala rade na tome da ga što prije ponove. Molim vas, za svaki slučaj opskrbite se vodom", rekao je.

14:14 Zamjenik moldavskog premijera Andrei Spînu izvijestio je o "masovnim" nestancima struje u svojoj zemlji nakon ruskih napada na energetsku infrastrukturu Ukrajine.

Moldelectrica, energetska tvrtka u državnom vlasništvu, prema njegovim riječima, radi na ponovnom povezivanju više od 50 posto zemlje s električnom energijom.

14:10 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba apelirao je na partnere da Ukrajini dostave "sve potrebne sustave protuzračne obrane što je prije moguće" nakon novih ruskih napada diljem Ukrajine.

Moskva je pokrenula "novi raketni teror" protiv Kijeva i drugih ukrajinskih gradova kako bi "proslavila" priznanje Rusije kao terorističke države od strane Europskog parlamenta, napisao je Kuleba na Twitteru.

14:06 Ukrajinske vlasti objavile su da je najmanje jedna osoba ubijena u ruskom napadu na Kijev.

Kijevska gradska vojna uprava priopćila je da je još jedna osoba ozlijeđena. U napadu je oštećena dvokatnica, navodi Vlada.

13:41 Dijelovi Kijeva mogli bi biti evakuirani zbog nestanka struje.

"Ovo je najgora zima od Drugog svjetskog rata", rekao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko za njemački list Bild. Kličko je rekao da bi stanovnici trebali biti spremni na "najgori mogući scenarij" usred nestanaka struje tijekom zime.

13:37 Pojavile su se snimke ruskoga granatiranja glavnoga ukrajinskoga grada.

 

13:21 Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko pozvao je stanovnike da ostanu u skloništima. Prethodno je u gradu zabilježeno nekoliko eksplozija.

12:58 Ukrajinski političari iznijeli su nacrt zakona kojim bi se zabranilo djelovanje Ruske pravoslavne Crkve na teritoriju Ukrajine.

Također uključuje potpunu zabranu svih vjerskih organizacija koje su povezane s Ruskom pravoslavnom Crkvom, prenosi Sky News.

12:56 Europski parlament proglasio je Rusiju državom sponzorom terorizma.

Taj potez, koji je uglavnom simboličan, temelji se na vojnim udarima Moskve na civilne ciljeve poput energetske infrastrukture, bolnica, škola i skloništa.

Ne postoji zakonski okvir koji bi potkrijepio tu mjeru, ali EU je Rusiji već uveo stroge sankcije.

Kao odgovor, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da pozdravlja odluku i pozvao Rusiju da bude "izolirana na svim razinama".

12:00 Zamjenik direktora operacija američke Središnje obavještajne agencije David Marlowe izjavio je da CIA želi regrutirati špijune među Rusima nezadovoljnima ratom u Ukrajini, prenosi Wall Street Journal.

Napomenuo je da je invazija Ukrajine bila veliki neuspjeh za Putina te otvara mogućnosti zapadnim specijalnim službama među nezadovoljnima Rusi.

11:54 Rusi grade obrambene pojase na prilazima Krimu i na sjeveru poluotoka, kazao je predstavnik GUR-a Ministarstva obrane Ukrajine Andrij Černjak.

11:43 "Oružane snage Ukrajine vješto koriste nove tehnologije u ratu, a to im daje prednost na bojnom polju", rekao je šef NATO-ova vojnog odbora, admiral Rob Bauer.

"Jedan od razloga zbog kojeg su Oružane snage Ukrajine uspjele odbiti rusku invaziju jest njihovo vješto korištenje novih tehnologija. I svi smo bili svjedoci ključne uloge tehnoloških kompanija koje podupiru Ukrajinu. Pomoć je stigla i od ukrajinskog vlastitog dobro razvijenog tehnološkog sektora i od velikih i malih međunarodnih igrača", rekao je Bauer.

11:00 Pojavljuju se izvješća da Rusi postaju sve kritičniji prema ratu u Ukrajini, dok sankcije nastavljaju biti oštre, a vojne poraze postaje nemoguće ignorirati.

"Raspoloženje u Moskvi i zemlji sada je izuzetno tmurno, tiho, zastrašeno i beznadno", izjavila je filmska producentica Lisa za CNN u glavnom gradu Rusije.

"Horizont planiranja nizak je kao i uvijek. Ljudi nemaju pojma što bi se moglo dogoditi sutra ili za godinu dana."

Poduzeća se suočavaju s ekonomskim posljedicama zapadnih sankcija, a zapadni proizvodi postaju sve rjeđi i skuplji.

"Nestaje uobičajena roba, počevši od toaletnog papira i Coca-Cole, pa sve do odjeće”, rekla je Lisa.

Sergej Javoronkov, viši istraživač na Gaidar institutu za ekonomsku politiku, rekao je televizijskoj kući da raspoloženje postaje sve kritičnije prema Kremlju "i zbog ekonomske cijene i zbog nezadovoljstva zadatkom koji nije riješen".

"Trebali smo pobijediti. Dužnosnici su obećali zauzeti Kijev za tri dana, ali, kao što vidimo, to se pokazalo glupim", rekao je.

10:48 Papa Franjo rekao je da Ukrajinci pate od "mučeništva agresije" i usporedio rat sa "užasnim genocidom" sovjetske gladi 1930-ih.

Papa je govorio na kraju opće audijencije pred tisućama ljudi na Trgu svetog Petra.

Između 1930. i 1933. glavna područja Sovjetskog Saveza u kojima se proizvodilo žito, uključujući Ukrajinu i Kazahstan, bila su pogođena glađu. Procjenjuje se da je u tom razdoblju između 5,7 i 8,7 milijuna ljudi umrlo zbog nedostatka hrane diljem Sovjetskog Saveza.

Neki su znanstvenici klasificirali glad u Ukrajini kao genocid.

10:37 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak vidi ratnu taktiku Ruske Federacije na sljedeći način:

  • 1. teroristički napadi u Bjelorusiji kako bi se zemlja uvukla u kopneni rat
  • 2. teroristički napadi u Belgorodu za povećanje ruske lojalnosti ratu
  • 3. informacijska kampanja o zatvorenicima za diskreditaciju Ukrajine.

"Zapamtite: Rusija je ta koja je započela ovaj rat, uništava gradove, ubija ljude", napisao je na svom profilu na Twitteru.

10:30 Šef UN-ova tijela za nuklearni nadzor sastao se u srijedu s ruskim izaslanstvom u Istanbulu kako bi razgovarali o sigurnosti u nuklearnoj elektrani Zaporižja u Ukrajini, koja je pod ruskom kontrolom, priopćio je nadzorni organ.

Elektrana Zaporižja, koju je Rusija zauzela nedugo nakon invazije, ponovno je bila potresena granatiranjem tijekom vikenda, što je dovelo do ponovnih poziva Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da se oko nje stvori zaštitna zona kako bi se spriječila nuklearna katastrofa, izvijestio je Reuters.

Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za granatiranje elektrane posljednjih mjeseci koje je oštetilo zgrade i izbacilo električne vodove koji opskrbljuju elektranu, a koji su ključni za hlađenje goriva šest reaktora i izbjegavanje nuklearnog taljenja.

10:07 Moldavija je rekla da je "spremna za svaki scenarij" jer Moskva koristi energetske resurse kao "oruđe za ucjenu".

Ova izjava dolazi nakon što je državna ruska plinska kompanija Gazprom optužila Kijev da zadržava zalihe plina namijenjene Moldaviji te da bi mogao početi toj istočnoeuropskoj zemlji smanjivati isporuke plina koje prolaze kroz Ukrajinu od 28. studenog.

Ukrajina je odbacila Gazpromove tvrdnje, a Moldavija je rekla da Rusija nije poslala nikakve signale da će prestati opskrbljivati plinom sljedeći mjesec.

Moldavija, koja u pogledu plina ovisi o Rusiji, rekla je u srijedu da će platiti sve isporuke plina.

"Nema signala da će Rusija prestati isporučivati plin Moldaviji u prosincu, ali vlada je spremna za svaki scenarij, s obzirom na to da Rusija nastavlja koristiti energetske resurse kao sredstvo ucjene", rekla je premijerka Natalia Gavrilita za televiziju PRO-TV.

9:45 Prva dama Ukrajine Olega Zelenska oglasila se povodom ruskog granatiranja rodilišta u Zaporižji u kojem je poginula beba.

"Zločini Ruske Federacije su suludi. Ove noći meta je postalo rodilište u regiji Zaporižja. Umro je dječak od dva dana. Užasna bol. Nikada nećemo zaboraviti i nikad oprostiti.

Iskrena sućut bebinim najmilijima. Brz oporavak povrijeđenima. Naša srca su s tobom", napisala je Zelenska na svom profilu na Twitteru.

9:18 Međunarodni institut za rat tvrdi da Kremlj stvara informativne uvjete za napad pod "stranom zastavom" u Belgorodskoj oblasti kako bi vratio podršku javnosti ratu u Ukrajini.

Dodaje se da su propagandisti Kremlja počeli nuditi hipoteze da ukrajinske trupe navodno žele izvršiti invaziju na regiju Belgorod. Drugi propagandisti primjećuju da ruske snage moraju vratiti kontrolu nad Kupjanskom u regiji Harkov kako bi se takva mogućnost svela na minimum.

9:01 U svojoj posljednjoj tranši vojne pomoći UK je poslao helikoptere Sea King u Ukrajinu. To će biti prvi helikopteri koje će Ujedinjeno Kraljevstvo poslati od početka rata, a osigurani su uz šestotjedni program obuke.

Sea King je umirovljen 2018. nakon što su ga koristile i Kraljevske zračne snage i Kraljevska mornarica.

Najavljujući taj potez, ministar obrane Ben Wallace rekao je da je podrška Ujedinjenog Kraljevstva Ukrajini "nepokolebljiva".

8:45 Rusko ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo je Ukrajinu zbog napada na stari pravoslavni samostan, nazivajući Kijev bezbožnim, divljim i nemoralnim.

Ukrajinske sigurnosne službe izvele su raciju nakon što su posumnjale da ruski špijunski lanac djeluje iz kompleksa Kijev Pečerske lavre.

Ovo je mjesto ukrajinsko kulturno blago i sjedište krila Ukrajinske pravoslavne Crkve, koje podržava Rusija i koja potpada pod Moskovsku patrijaršiju.

8:42 Objavljeni su najnovji ruski vojni gubici. Prema podacima, jučer je ubijeno 410 ruskih vojnika, a od početka rata ta je brojka, prema procjenama, 85.410 ljudi.

8:11 Prema britanskoj vojnoj obavještajnoj službi, Rusija je od rujna koristila stotine bespilotnih letjelica iranske proizvodnje.

Ministarstvo obrane priopćilo je u svom najnovijem ažuriranju da su oni uglavnom korišteni protiv taktičkih vojnih ciljeva i ukrajinske električne mreže.

Međutim, od prošlog četvrtka nisu prijavljeni nikakvi jednosmjerni napadi bespilotnih letjelica - što sugerira da je Rusija "vjerojatno gotovo iscrpila svoje trenutačne zalihe."

Bespilotne letjelice su jeftine za proizvodnju i postale su zamjena za potrošene ruske zalihe projektila.

7:30 U ruskom granatiranju rodilišta u regiji Zaporižja ubijena je beba, priopćila je ukrajinska Državna hitna služba. Dvokatna zgrada u gradu Vilniansku pogođena je tijekom noći i uništena.

Na snimci s mjesta događaja vide se pripadnici hitne pomoći koji pokušavaju prokopati ruševine.

Ukrajinski dužnosnici rekli su da je žena bila u porođaju za vrijeme napada, a da je beba koja je umrla bila mlađa od godinu dana. Iz ruševina su izvučene žena i liječnik, a ne vjeruje se da je još netko nestao. Radovi na gradilištu još uvijek traju.

7:00 Rusija i Ukrajina dogovorile su razmjenu tijela, a Kijev će predati posmrtne ostatke 33 ruska vojnika.

Tijela su poslana iz posebnog skladišta u Harkivu u zamjenu za tijela ukrajinskih vojnika.

Pročitajte i ovo Viktor Orban RAT U EUROPI Savjetnik ukrajinskog predsjednika poslao Orbanu znakovitu poruku: "Krvavi ratovi započinju istim scenarijem"

Pročitajte i ovo Zoran Milanović na ispraćaju vojnika - 1 suprotno ustavu RH Milanović odbio sudjelovanje hrvatskih vojnika u pomoći Ukrajini: "Neću to uopće uzeti u razmatranje"

Aleksander Lučenko, časnik Grupe za civilno-vojnu suradnju, rekao je da su ruski vojnici poginuli u blizini bojišnice u okruzima kao što su Kupjansk i Izjum. Drugi časnik, Anton Ivanikov, rekao je da je važno da se vojnici mogu vratiti svojim obiteljima, "gdje će naći posljednje utočište da ih pokopaju njihovi rođaci, majke i roditelji."

Što se u Ukrajini događalo prethodnog dana, pročitajte OVDJE.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene