Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Ukrajini

Odlazak okupatora: "Ruska vojska je iza sebe ostavila strahote, u Hersonskoj oblasti pronađena trupla civila i vojnika"

Ukrajina je uspjela provesti uspješne operacije u Hersonu i drugdje djelomice zbog toga što je regija Doneck pružila snažan otpor opetovanim ruskim napadima, smatra ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

 

  • Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba se sastao s kanadskom ministricom vanjskih poslova Mélanie Joly
  • predsjednik Rusije Vladimir Putin razgovarao telefonski s iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem
  • Još uvijek nije postignut dogovor o produljenju sporazuma koji Ukrajini omogućuje izvoz žitarica preko Crnog mora

Tijek događaja pratite u nastavku:

23:20 Južno zapovjedništvo ukrajinske vojske objavilo je da je u tjedan dana na jugu zemlje oslobođeno gotovo 180 naselja.

Od 7. do 13. listopada ukrajinske snage oslobodile su 179 gradova i sela u Mikolajivskoj i Hersonskoj oblasti. To uključuje i grad Herson, jedini regionalni glavni grad koji su Rusi okupirali na početku invazije na Ukrajinu, navode u priopćenju. 

23:18 Olakšanje i radost ponovno stečene slobode vladali su u nedjelju u Hersonu, na jugu Ukrajine, nakon mjeseci ruske okupacije tijekom koje su počinjeni brojni "ratni zločini", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Ukrajinske zastave, zagrljaji s vojnicima Kijeva, automobilske sirene i zviždaljke stvarali su slavljeničko ozračje u nedjelju, izvijestio je novinar AFP-a. Stanovnici su u nedjelju osjećali veliko olakšanje zbog odlaska okupatorskih vojnika.

Ukrajinski predsjednik je optužio ruske snage za brojne zločine u Hersonu i u okolici. "Pronađena su trupla civila i vojnika. U Hersonskoj oblasti ruska vojska je iza sebe ostavila iste strahote kao i na drugim područjima naše zemlje u koja je uspjela ući", rekao je Zelenski istaknuvši da je dokumentirano 400 ruskih "ratnih zločina", ne rekavši odnose li se samo na Herson.

Predsjednik je u subotu navečer rekao da su Rusi uništili glavnu infrastrukturu prije nego su se povukli iz Hersona.

"Radimo na uspostavi komunikacija, interneta i televizije, činimo sve kako bismo čim prije normalizirali opskrbu strujom i vodom", izjavio je u nedjelju."Svi smo izvan sebe od sreće", rekao je Zelenski u subotu navečer. Ukrajinske oružane snage oslobodile su desetke naselja u okolici Hersona, prvog većeg grada koji su ruske snage zauzele od početka invazije na Ukrajinu.

21:39 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak na svom je Twitter profilu napisao daRusija mora shvatiti da joj egzistencijalna prijetnja nije poraz, nego nastavak rata.

"Putin je već izgubio: mobilizacija ili povlačenje na lijevu obalu odgađaju neizbježno. U povijesnoj perspektivi samo unutarnja transformacija i potpuno povlačenje trupa iz Rusije mogu spasiti Rusku Federaciju"

21:26 "Ruske snage pretvorile su osvojeni Melitopolj i Melitopoljski okrug u čvrstu vojnu bazu", rekao je gradonačelnik privremeno okupiranog Melitopolja Ivan Fedorov.

20:55 Predsjednik Latvije Egils Levits zalaže se za stvaranje posebnog suda koji bi istražio agresiju Rusije.

Dodao je da je "praznina u međunarodnom pravu" posljedica činjenice da istraga ruske invazije na Ukrajinu još uvijek nije u nadležnosti niti jednog međunarodnog suda. 

19:35 Komunalne tvrtke u oslobođenom gradu Hersonu rade na obnovi kritične infrastrukture koju su oštetile i minirale ruske snage u bijegu, a većina domova još uvijek je bez struje i vode, rekli su danas regionalni dužnosnici.

Guverner regije Herson, Jaroslav Januševič, rekao je da su vlasti odlučile održati policijski sat od 17 do 8 ujutro i zabraniti ljudima da napuštaju ili ulaze u grad kao sigurnosnu mjeru.

"Neprijatelj je minirao sve kritične infrastrukturne objekte", rekao je Januševič za ukrajinsku TV.

"Pokušavamo se sastati u roku od nekoliko dana i (tada) otvoriti grad", rekao je.

18:41 Rusi kamionima sa žitom odvoze ukrajinsku žetvu iz okruga Mariupolj, javlja savjetnik gradonačelnika privremeno okupiranog Mariupolja

"Ukradeno žito se transportira kroz Mariupolj prema Rostovu na Donu", kazao je Petro Andriušćenko.

17:57 Pojavila se snimka žene u Hersonu kako iskopava ukrajinsku zastavu koju je sakrila u svom vrtu usred ruske okupacije regije.

Na snimci se vidi žena kako podiže betonsku ploču i izvlači plastičnu vrećicu sa zastavom unutra. Žena se zatim nasmiješi dok podiže zastavu i pokazuje je u svom vrtu.

17:37 Video u kojemu je navodno prikazano pogubljenje maljem bivšega ruskog plaćenika koji je prešao na ukrajinsku stranu, kruži u nedjelju ruskim društvenim medijima, a proruski blogeri tvrde da je to osveta za njegovu navodnu izdaju.

U neprovjerenoj video snimci emitiranoj na kanalima Telegrama, za koji ruski mediji tvrde da je povezan s plaćeničkom skupinom Wagner, muškarac se identificirao kao Jevgenij Nužin, rekao datum rođenja te da je 4. rujna promijenio stranu kako bi se "borio protiv Rusa". Kazao je i da je otet u Kijevu 11. listopada te da je potom stigao u jednu podrumsku prostoriju.

"Dobio sam udarac po glavi i izgubio svijest i smješten sam u ovaj podrum. Rekli su mi da će mi se suditi", kazao je.

Dok je to izgovarao neidentificirani muškarac u uniformi, koji se motao iza Nužina udario ga je maljem po glavi i vratu, nakon čega se čovjek srušio na pod, a muškarac ga je zatim još jedanput udario po glavi.

Reuters nije odmah uspio provjeriti autentičnost video snimke koju je kanal Telegrama nazvao "Osvetničkim maljem".

Istodobno je nejasno kako je Nužin, koji je ukrajinskim medijima u rujnu rekao da se želi boriti na ukrajinskoj strani završio u rukama, kako se čini, ruskih vojnih snaga.

17:18 Britanski ministar obrane Ben Wallace pozdravio je "izvanrednu sposobnost" ukrajinskih oružanih snaga, ali je rekao da je važno ne "podcijeniti" Moskvu.

"Povijest će vas podsjetiti da Rusija može biti brutalna prema svojima. A ako im treba više topovskog mesa, to će i učiniti", rekao je Wallace.

16:54 Američka ministrica financija Janet Yellen upozorila je da bi neke sankcije Rusiji mogle ostati na snazi čak i nakon sklapanja bilo kakvog mirovnog sporazuma s Ukrajinom, izvještava Wall Street Journal.

Yellen je rekla da bi bilo kakav eventualni mirovni sporazum između dviju zemalja uključivao reviziju kazni koje su SAD i njegovi saveznici nametnuli ruskom gospodarstvu.

Novinarima je na summitu G20 u Indoneziji rekla: "Pretpostavljam da je u kontekstu nekog mirovnog sporazuma prilagodba sankcija moguća i da bi mogla biti prikladna."

16:38 Aleksandar Dugin tvrdi da se Putin neće predati i da bi pritisak Zapada mogao dovesti do ruske upotrebe taktičkog nuklearnog oružja.


Duhovna i ideološka mobilizacija Rusa mogla bi spriječiti upotrebu nuklearnog oružja po Duginovom mišljenju. Dugin je pozvao Rusiju da zadrži Herson, ali sada pokazuje odanost Putinu prijetnjama eskalacijom.

16:34 Guverner Hersonske oblasti Jaroslav Janušević zamolio je ljude da izbjegavaju okupljanja u središnjem dijelu oslobođenog Hersona jer ga saperi prvo moraju razminirati.

"Neprijatelj je minirao gotovo sve. Molim vas, izbjegavajte prepuna mjesta", rekao je.

16:08 Američki predsjednik Joe Biden stigao je na Bali u Indoneziji na samit skupine velikih gospodarstava G20.

Biden, koji dolazi nakon sudjelovanja na summitu o klimi COP27 u Egiptu, trebao bi se sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom na njihovom prvom susretu licem u lice otkako je američki čelnik preuzeo dužnost u siječnju 2021.

Jake Sullivan, Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost, rekao je da bi sastanak mogao trajati "nekoliko sati".

"Predsjednik vidi da su Sjedinjene Države i Kina uključeni u žestoku konkurenciju, ali ta konkurencija ne bi trebala prerasti u sukob ili konfrontaciju", rekao je Sullivan novinarima.

"Treba odgovorno upravljati, a postoje i područja na kojima možemo raditi zajedno."

Kina je uglavnom izbjegavala kritizirati ruska neprijateljstva, ali je do sada uzdržavala opskrbu Moskve oružjem.

15:41 Ukrajinska zastava navodno je podignuta na mostu Antonivski u blizini Hersona.

Video koji su snimili ukrajinski vojnici i podijelili na društvenim mrežama 13. studenog prikazuje žuto-plavu zastavu obješenu na mostu Antonivski, strateškom prolazu između oslobođene zapadne obale Hersonske oblasti i istočne obale gdje su se Rusi povukli.

15:21 U Ruskoj Federaciji, zbog nametnutih sankcija, postoji akutna nestašica lijekova, planirane operacije se odgađaju na neodređeno vrijeme, priopćio je MDI Ukrajine.

Oružane snage Ruske Federacije aktivno raspravljaju o nalogu Ministarstva zdravstva Ruske Federacije, prema kojem su sve regije Rusije bile obvezne stvoriti netaknute zalihe lijekova za 4 mjeseca.
Ruski kirurzi u privatnim razgovorima priznaju da se opskrba lijekovima naglo smanjuje i to već utječe na provođenje kirurških operacija i industriju u cjelini.

15:06 Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan nazvao je uspjeh Ukrajine u Hersonu "izvanrednom pobjedom" i "izvanrednom stvari".

Američko veleposlanstvo u Kijevu tvitalo je komentare američkog dužnosnika nakon što su ruske snage ovog tjedna istjerane iz ključnog lučkog grada. Ukrajinsko ponovno zauzimanje Hersona značajan je korak nazad za Kremlj i posljednja u nizu sramota na bojnom polju.

15:03 Vladimir Putin predložio je izmjene zakona koje bi omogućile Kremlju da oduzme putovnice neruskim građanima koji kritiziraju rat u Ukrajini, prema izvješćima.

Amandmani, koji dolaze nakon što su se ruske trupe povukle iz ključnog grada Hersona, navodno će biti usmjereni na Ukrajince koji su nabavili ruske putovnice tijekom invazije, izvještava Kyiv Independent pozivajući se na novinsku agenciju Meduza kojom upravlja Kremlj.

Radnje koje će se smatrati kaznenim djelom su "diskreditacija ruske vojske", "širenje lažnih vijesti" i "sudjelovanje u aktivnostima nepoželjne organizacije".

Dužnosnici Kremlja opetovano su rekli da su lažne informacije širili neprijatelji Rusije poput SAD-a i njegovih zapadnih saveznika u pokušaju da posijaju razdor među ruskim narodom.

Ranije ove godine, ruski parlament donio je zakone koji kriminaliziraju prosvjed protiv rata u Ukrajini i "diskreditiranje" ruske vojske.

Onima koji se ogluše o pravila rečeno je da mogu dobiti do 15 godina zatvora.

14:25 Ukrajinske željeznice su u nedjelju, radi proslave oslobođenja južnog ukrajinskog grada Hersona, ponudile simbolične vozne karte do gradova koji ostaju pod ruskom kontrolom, obećavši da će se moći iskoristiti nakon što ti gradovi budu oslobođeni.

Građani Hersona su u petak slavili ulazak ukrajinskih vojnika u središte Hersona nakon što je Rusija napustila jedino pokrajinsko središte koje je osvojila otkako je započela svoju invaziju u veljači.

"Danas možete naručiti karte za prva tri vlaka iz Kijeva do pet gradova: već oslobođenog Hersona, kao i Mariupolja, Donjecka, Luhanska i Simferopolja", napisale su Ukrajinske željeznice na komunikacijskoj platformi Telegram.

"Karta se može kupiti kao simbol vjere u Oružane snage i oslobađanje Ukrajine od njenih okupatora. Čim promet ponovno bude uspostavljen, željeznica će poslati poruku s datumom i lokacijom".

Najmanja cijena za karte iznosi otprilike 200 kuna. Mariupolj, luku na Azovskom moru i srce ukrajinske metalurške industrije, su ruske snage okupirale u svibnju nakon gotovo četveromjesečne opsade.

Dva najveća grada na istoku Ukrajine, Doneck i Luhansk, pala su u ruke proruskih separatista 2014. dok je Simferopolj drugi najveći grad na Krimskom poluotoku, koji je Rusija anektirala 2014.

12:21 Društvenim mrežama se širi snimka iz Hersona na kojoj starija žena na koljenima dočekuje ukrajinskog vojnika. Mladić u vojnoj uniformi je pretrčao preko ceste, spustio svoje oružje i zagrlio stariju ženu za koju neki mediji navode da mu je to baka.

"U ovom videu jedan od članova našeg tima ulazi u svoj dom u Hersonu, gdje ga čeka njegova baka", prenose neki riječi šefa Izvršnog ureda regionalnog vijeća Hersona Jurija Sobolevskog.

Snimku je objavilo i ukrajinsko Ministarstvo obrane na svom Twitteru.

10:00 Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova, rekao je da Zapad "militarizira" jugoistočnu Aziju u pokušaju da obuzda ruske i kineske interese, izvijestio je Reuters.

Govoreći tijekom konferencije za novinare na završetku summita ASEAN-a u Phnom Penhu, Lavrov je prekorio Sjedinjene Države zbog njihovih akcija u regiji, koju i Rusija i Zapad vide kao potencijalno strateško geopolitičko bojište u nadolazećim desetljećima.

"SAD i njihovi NATO saveznici pokušavaju zagospodariti ovim prostorom", rekao je Lavrov novinarima. Rekao je da je indo-pacifička strategija američkog predsjednika Joea Bidena pokušaj zaobilaženja "uključivih struktura" za regionalnu suradnju i da će uključivati ​​"militarizaciju ove regije s očitim fokusom na obuzdavanje Kine i obuzdavanje ruskih interesa u azijsko-pacifičkoj regiji", prenosi The Guardian.

Biden je na samitu rekao da je Washington predan izgradnji "Indo Pacifika koji je slobodan i otvoren, stabilan i napredan, te otporan i siguran"

9:55 Ukrajinska središnja banka priopćila je da priprema bankarski sustav tijekom nestanke struje. "Predviđeno je osigurati održivost 14 sistemski važnih banaka u zemlji", piše u objavi na Telegramu.

"U slučaju prijeke potrebe Narodna banka će prvenstveno osiguravati vitalne aktivnosti banaka u državnom vlasništvu", prenosi The Guardian.

Rusija je sustavno napadala ukrajinske energetske usluge uzrokujući isključenja struje u značajnim dijelovima zemlje.

9:50 Ruski ministar obrazovanja, Sergej Kravstov, rekao je da će se vojna obuka vratiti u ruske škole sljedećeg rujna, prema najnovijem izvješću britanskog Ministarstva obrane.

8:07 Bez volje da završi započeti roman poznati ukrajinski pisac Andrej Kurkov, kojeg je okrutna stvarnost spriječila da piše fikciju, pronašao je novi smisao - pronosi svijetom priču o ruskoj invaziji.

Taj 61-godišnjak, slavan po svom satiričnom romanu na ruskom jeziku "Preživjeti s pingvinom" prevedenom na gotovo 40-ak jezika, postao je neka vrsta putujućeg kulturnog glasnogovornika ratnih napora Ukrajine.

Njegov spremni osmijeh prikriva umor od krstarenja po europskim i američkim književnim festivalima na kojima predstavlja svoje novo djelo "Dnevnik jedne invazije".

"To je moj doprinos, to je zapravo moja dužnost", rekao je Kurkov ovog tjedna za AFP u intervjuu na festivalu Crossing Border u nizozemskom gradu Haagu, tek sišavši s aviona iz Njemačke.

"Ja sam na zapadnoj fronti, ne na istočnoj fronti. Istočna fronta je vrlo opasna, zapadna fronta je manje opasna, ali mislim da je također važna."

Dok kijevske snage napreduju na istoku i jugu, Kurkov kaže da je njegov posao "objasniti zapadnoj publici što ne znaju i ne razumiju o Ukrajini".

Izuzet zbog dobi od zabrane putovanja u inozemstvo za ukrajinske muškarce od 18 do 60 godina, Kurkov ima iscrpljujući raspored putovanja kako bi promovirao knjigu.

Njegov živopisni dnevnik koji slama srca oslikava život u Ukrajini od prosinca, kada je prijetio rat, do srpnja.

Od bijega njegove obitelji iz Kijeva, do priča o preživljavanju pod opsadom i bakama koje nose svoje pijetlove u vlakovima, Kurkov izdvaja nadrealne detalje.

Car Putin

Taj isti um stvorio je romane koji su prevedeni na brojne jezike, a nekoliko i na hrvatski.

"Preživjeti s pingvinom", post-sovjetski je klasik o piscu osmrtnica i njegovu ljubimcu ptici neletačici, "Sive pčele" iz 2018. priča je o posljednja dva čovjeka u selu u ratom razorenoj istočnoj Ukrajini.

Ali njegov najnoviji roman, treći u nizu povijesnih detektivskih romana smještenih u Kijevu 1919., zastao je na 71. stranici otkako je Rusija napala Ukrajinu u veljači.

"Sada ne mogu pisati fikciju jer su moje misli samo na onome što se događa u Ukrajini", kaže.

Dok je daleko od kuće, Kurkov ostaje u kontaktu sa situacijom preko prijatelja i obitelji. Njegova supruga rođena u Britaniji i dvoje od troje njegove odrasle djece ondje su.

Život se "normalizirao" od invazije s ponovnim otvaranjem kafića i restorana, a kozmetički saloni "vrlo su prometni".

No, nedavni ruski raketni napadi na Kijev ponovno su promijenili raspoloženje.

"Ljudi postaju ljuti, iritirani su nestankom struje, naravno. Ali ne posustaju". Romanopisac kaže da želi prikazati Ukrajinu kao neovisnu zemlju koja ima povijest, a ne samo nešto što je bilo dijelom bivšeg Sovjetskog Saveza.

"Ukrajinci nikad nisu imali cara, vrlo su tvrdoglavi. Rusi više vole stabilnost nego slobodu, a simbol stabilnosti je car - sada imaju cara Putina."

"Musk je vanzemaljac"

U dnevniku rat prikazuje kao egzistencijalnu borbu, govoreći da će "Ukrajina ili biti slobodna, neovisna i europska ili je uopće neće biti".

Kurkov, koji je rođen u Lenjingradskoj regiji u Sovjetskom Savezu, također otkriva osobnu cijenu.

Boji se da bi, ako Rusija osvoji Ukrajinu, mogao biti dio generacije "pogubljenih autora" kao u 1930-ima.

"Svaki ukrajinski intelektualac koji je aktivan je u opasnosti, to je jasno, pa to morate prihvatiti", odgovara na pitanje boji li se sada za svoju sigurnost.

Kurkov je u međuvremenu odlučio da neće objavljivati ​​svoje knjige na ruskom sve do završetka rata. Nakon toga mogao bi ponovno kako se manjinski govornici ruskog jezika u Ukrajini ne bi osjećali "otpisanima".

Pisac se ne libi iznijeti svoje mišljenje o široj političkoj situaciji.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Malo detalja Misteriozna smrt: Umro još jedan Putinov bivši suradnik, od bliskih prijatelja postali su ljuti neprijatelji

Podrška Zapada "još uvijek postoji", ali primjećuje manje ukrajinskih zastava u europskim gradovima jer je "podrška postala pomalo neuočljiva, otrcana".

Ruski predsjednik Vladimir Putin "malo je izvan sebe", kaže Kurkov, procjenjujući izglede da upotrijebi nuklearno oružje na "10 do 15 posto".

Također ima birane riječi za milijardera Elona Muska, koji je dao kontroverzne prijedloge za deeskalaciju rata, uključujući priznanje ruskog suvereniteta nad Krimom.

"Pa Elon Musk je vanzemaljac. On nema nikakve veze sa stvarnošću, pogotovo s Ukrajinom", rekao je Kurkov uz smiješak.

 

Što se događalo dan ranije pogledajte >>OVDJE.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene