Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Opasni potezi"

Razgovarali dva sata: Kremlj otkrio što je Vladimir Putin tražio od američkog predsjednika

Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je u utorak od američkog predsjednika Joea Bidena pravno obvezujuća jamstva da se NATO neće širiti na istok, objavio je Kremlj nakon virtualnog sastanka dvojice predsjednika.

U dvosatnom razgovoru održanom putem videoveze Putin je rekao da NATO jača svoj vojni potencijal u blizini ruskih granica i "povlači opasne poteze u cilju osvajanja ukrajinskog teritorija", priopćio je Kremlj.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Ironična poruka Putin odgovorio Bidenu nakon što ga je nazvao "ludim kučkinim sinom": "On je za Rusiju bolji predsjednik" Vladimir Putin - 2 Obrnuta psihologija Rusija će odlučiti izbore u SAD-u? Putin začudio svojim izborom favorita: "On je stara škola"

"Rusiji je, prema tome, ozbiljno stalo da dobije pouzdana, pravno obvezujuća jamstva koja isključuju širenje NATO-a na istok i razmještanje sustava za oružani napad u državama susjedima Rusije", navodi Kremlj.

Ruske vlasti upozoravaju da je jačanje veza NATO-a i Ukrajine i moguće razmještanje savezničkih projektila na ukrajinskom teritoriju "crvena linija" koju neće dopustiti.

Biden je Putinu prenio zabrinutost Zapada zbog mogućeg ruskog napada na Ukrajinu i upozorio ga da može očekivati sankcije ako to učini.

Putin je ponovno optužio Ukrajinu da je "destruktivna" i da želi raskinuti sporazume iz 2014. i 2015. kojima se želi prekinuti sukob s proruskim separatistima na istoku zemlje.

Dvojica čelnika dogovorili su se da će njihovi predstavnici nastaviti konzultacije o tim osjetljivim pitanjima.

Rusija je u blizini ukrajinske granice razmjestila velike vojne snage, ali niječe da namjerava napasti tu zemlju i tvrdi da ima isključivo obrambene namjere.

Putin je također predložio da Rusija i SAD ukinu sva ograničenja za diplomatske misije druge strane, navodi Kremlj.

Prema Kremlju, odnosi između Moskve i Washingtona "nisu na zadovoljavajućoj razini".

"Ruska strana predložila je da se izbrišu sva akumulirana ograničenja u radu diplomatskih misija, što bi omogućilo normaliziranje drugih aspekata bilateralnih rusko-američkih odnosa", navodi se u ruskom priopćenju.

Na drugim područjima dvije strane istaknule su važnost da zajedno rade protiv kibernetičkog kriminaliteta, navodi Kremlj, dok Zapad optužuje Rusiju da upravlja informatičkim napadima na svoje protivnike.

Čelnici su izrazili nadu u konstruktivan nastavak pregovora o nuklearnom programu Irana.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene