Obavijesti Video Pretražite Navigacija
obraćanje naciji

Cijela ruska vlada podnijela ostavku, poznato tko će zamijeniti Medvedeva: Putin predložio novog premijera

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je tradicionalni govor o stanju nacije i predlažio ustavne promjene, prema kojima bi parlament, a ne predsjednik, birao premijera i druge visoke dužnosnike. Nakon govora premijer Dmitrij Medvedev raspustio je cijelu vladu, a Putin mu je već našao naslijednika.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu u svom godišnjem obraćanju o stanju nacije u parlamentu da je Rusija prvi put u povijesti postala svjetski lider u naoružanju, ali da nikome ne prijeti niti nameće svoju volju, javljaju svjetske agencije.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Proljetno novačenje Objavio Kremlj: Putin pozvao u vojsku čak 150.000 ljudi Ruski predsjednik Vladimir Putin - 2 Nije odao počast Kremlj tvrdi da je Putin ožalošćen: "Malo je vjerojatno da itko razumije kroz što on prolazi"

"Mi nikome ne prijetimo i ne namjeravamo nametati svoju volju", istaknuo je Putin te dodao: "Naši koraci za jačanje nacionalne sigurnosti poduzeti su pravodobno i u dovoljnom opsegu."

Po njegovim riječima, prvi put u povijesti postojanja raketno-nuklearnog naoružanja, uključujući i sovjetsko razdoblje, Rusija nikoga ne pokušava stići jer druge vodeće države tek trebaju napraviti oružje koje ima Rusija.

Vlada se raspušta

Nakon Putinova govora premijer Dmitrij Medvedev najavio je kako se raspušta vlada, javlja RT. Putin je potom zamolio ministre da funkcioniraju kao tehnička vlada dok se ne formira nova. Kasnije je Russia Today objavio informaciju da je Putin predložio novog premijera, sadašnjeg šefa porezne službe, Mihaila Mišustina (53)

Mišustin ima doktorat iz ekonomije i dugu karijeru u javnim službama, osim nekoliko godina kad je tu karijeru prekidao zbog pokretanja privatnih poslova. Na čelu porezne službe je od 2010. 

Stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a trebaju pružiti primjer

Putin smatra da bi pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a trebalo pružiti primjer za uklanjanje prijetnji novim ratovima.

Podsjetio je na nepredvidive i nekontrolirane događaje na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi posljednjih tjedana i dana.

"Vidimo da regionalni sukobi mogu postati prijetnja cijelom svijetu", kazao je.

"Vrijeme zahtijeva svijest o našoj zajedničkoj odgovornosti i stvarnim postupcima", naglasio je Putin. "Države članice UN-a moraju biti primjer. Pet nuklearnih sila ima posebnu odgovornost za očuvanje i održivi razvoj čovječanstva."

On je rekao da tih pet zemalja morati pokrenuti "mjere za neutraliziranje prijetnji globalnim ratom, osmisliti nove pristupe za jamčenje stabilnosti širom svijeta, koji bi u potpunosti uzeli u obzir političke, ekonomske i vojne aspekte suvremenih međunarodnih odnosa".

Duma će predlagati kandidate za premijera

Putin je također predložio reformu ruskog ustava kojom bi se ojačale ovlasti parlamenta, s time da se očuva predsjednički karakter političkog sustava.

Osnovna je ideja te mjere ojačati ulogu parlamenta u formiranju vlade.

Putin je predložio da Državna duma, donji dom parlamenta, dobije ovlasti da predlaže kandidate za ruskog premijera, potpredsjednike vlade i ministre, a da zatim predsjednik imenuje nominirane kandidate.

"Predlažem promjenu... poretka i davanje ovlasti Državnoj dumi ne samo da odobrava nego i predlaže kandidate za predsjednika vlade Ruske Federacije. Zatim, na prijedlog premijera, sve potpredsjednike vlade i savezne ministre", rekao je Putin te dodao da će predsjednik države biti obvezan imenovati predložene kandidate.

Također je predložio pooštravanje kriterija za predsjedničke kandidate. Oni bi morali živjeti u Rusiji najmanje 25 godina i ne bi smjeli ni u jednom razdoblju posjedovati drugo državljanstvo.

Kazao je kako se slaže s tim da nitko ne može obnašati više od dva predsjednička mandata zaredom, ali da ne smatra to pitanje ključnim. Putin se po sadašnjem zakonu ne može kandidirati nakon 2024., kada mu ističe sadašnji mandat.

Istaknuo je također da Rusija mora ostati "snažna predsjednička država" u kojoj će predsjednik zadržati pravo određivanja misija i prioriteta vlade te pravo smijeniti svakog člana vlade i imenovati šefove svih sigurnosnih službi.

Pokušava ostati na vlasti?

Putinove izjave vjerojatno će izazvati nagađanja o njegovim planovima nakon završetka sadašnjeg mandata 2024. godine, navodi Reuters. Kritičari ga već dugo optužuju da planira ostati na vlasti u nekom svojstvu nakon okončanja mandata. I dalje uživa popularnost među mnogim građanima koji ga smatraju stupom stabilnosti dok se drugi žale da je predugo na vlasti.

Kritičari kažu da on razmatra različite opcije ostanka na vlasti, a među njima je i prebacivanje većih ovlasti na parlament, a nakon toga preuzimanje dužnosti premijera. Još jedna opcija koja se često spominje je njegov dolazak na čelo Državnog vijeća, tijela za koje je Putin rekao u srijedu kako smatra da bi trebalo dobiti veće ovlasti u ustavu.

Iako se ne zna hoće li Putin imati važnu ulogu u ruskom političkom životu nakon 2024., njegovi novi prijedlozi ukazuju na moguće opcije ako odluči ostati u vrhu ruske politike kao što očekuju mnogi njegovi pristaše i kritičari.

Ustavni amandmani i referendum

Istupio je s inicijativom za održavanje referenduma o paketu ustavnih amandmana. Pritom smatra da nije potrebno usvajanje novog ustava.

Amandmani bi trebali dati nacionalnom zakonodavstvu prvenstvo pred međunarodnim sporazumima i odlukama međunarodnih tijela u slučajevima kada su u suprotnosti s ruskim ustavom. Rusija trenutačno stavlja međunarodno pravo iznad svojih zakona.

75. godišnjica pobjede u Drugom svjetskom ratu

Putin je istaknuo da je Rusija obvezna zaštititi povijesnu istinu o pobjedi u Drugom svjetskom ratu, koji Rusija naziva Velikim domovinskim ratom.

"Ove godine proslavit ćemo 75. godišnjicu pobjede u Velikom domovinskom ratu. Deveti svibnja u Rusiji je najveći i sveti praznik. Ponosni smo na generaciju pobjednika, sjećamo se njihova junaštva. Naše sjećanje nije samo štovanje junačke prošlosti. Ono služi našoj budućnosti, nadahnjuje nas i jača naše jedinstvo. Obvezni smo štititi istinu o pobjedi jer u suprotnom, što ćemo reći našoj djeci ako se laži budu širile svijetom poput epidemije?"

Demografija

Putin je rekao da je nezadovoljan stopom nataliteta u Rusiji.

"U Rusiji danas živi gotovo 147 milijuna ljudi, ali je zemlja ušla u veoma teško demografsko razdoblje jer stopa nataliteta ponovo opada", upozorio je predsjednik.

Stopa nataliteta bila je 1,5 prošle godine. "To nije dovoljno za našu zemlju", naglasio je.

Po njegovim riječima, niski prihodi u većini kućanstava s djecom izravno ugrožavaju rusku demografsku budućnost te je predložio niz mjera za potporu obiteljima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene