Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OVE ĆE ZEMLJE BITI POSREDNICI

"Nije Putin lud, on je radikalno racionalan s jasnim planom kako okončati rat u svoju korist", kaže političar koji ima mnogo iskustva s njime

Hollande i Putin
Hollande i Putin Foto: Afp
Bivši francuski predsjednik François Hollande, koji ima mnogo iskustva s Vladimirom Putinom, otkriva koji je plan za okončanje rata.

"Vladimir Putin je radikalno racionalni vođa koji je uvjeren da će se zapadne zemlje umoriti od podupiranja Ukrajine i dogovoriti pregovarački kraj sukoba koji će biti povoljan za Rusiju", rekao je bivši francuski predsjednik François Hollande.

Hollande, koji je bio na toj dužnosti od 2012. do 2017., ima mnogo iskustava iz prve ruke s Putinom. Vodio je pregovore s ruskim čelnikom, zajedno s bivšom njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, u okviru takozvanog Normandijskog formata 2014. nakon što je Moskva anektirala Krim od Ukrajine i podržala proruske separatiste u regiji Donbas.

"No, ti pregovori pokazali su se besplodnim, razotkrivajući Putina kao vođu koji razumije samo snagu i bacajući sumnju na sve kasnije pokušaje pregovora - uključujući pokušaj koji je vodio sadašnji francuski predsjednik Emmanuel Macron", rekao je Hollande u intervjuu u svojem uredu u Parizu za Politico

"Putin je radikalno racionalna osoba ili racionalno radikalna osoba, kako želite", rekao je bivši francuski čelnik upitan bi li Putin mogao pokušati proširiti sukob izvan Ukrajine te dodao: "On ima vlastito razmišljanje i u okviru toga spreman je upotrijebiti silu. Jednostavno, on jedino može razumjeti dinamiku moći koju mi ​​možemo postaviti protiv njega."

Uoči jednogodišnje obljetnice ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače Hollande je dodao da će Putin nastojati "konsolidirati svoje uspjehe kako bi stabilizirao sukob, nadajući se da će se javno mnijenje umoriti i da će se Europljani bojati eskalacije, što bi moglo rezultirati mogućnošću pregovora."

No, za razliku od vremena kada je on bio na vlasti i kada su Pariz i Berlin vodili razgovore s Putinom, ovaj put posao posredovanja vjerojatno će pasti na Tursku ili Kinu - što nikome, tvrdi Hollande, neće biti umirujuće.

Macron, koji je bio Hollandeov ministar gospodarstva prije nego što je napustio njegovu vladu i osvojio mjesto predsjednika 2017., okušao se u diplomaciji s Rusijom, održavši brojne razgovore jedan na jedan s Putinom prije i nakon njegove invazije na Ukrajinu.

No, oni nisu dali nikakve jasne rezultate, što je izazvalo kritike Ukrajine i istočnih Europljana, koji su se također usprotivili Macronu rekavši da će Rusija zahtijevati "sigurnosna jamstva" nakon što rat završi.

Pročitajte i ovo Ilustracija "POJAVIT ĆE SE NOVI VOĐA" Odbjegli vagnerovac otkriva stravične detalje: "Bili su brutalni, pred pridošlicama bi strijeljali one koji se nisu htjeli boriti"

Pročitajte i ovo Ilustracija JEZIVE RIJEČI "Borise, ne želim te povrijediti, ali jedan projektil na Britaniju, trajalo bi samo minutu": Bivši britanski premijer opisao razgovor s Putinom

"S Putinom je imalo smisla razgovarati prije invazije kako bismo ga lišili bilo kakvih argumenata ili izgovora", rekao je. Ali nakon kratkog razdoblja neizvjesnosti nakon invazije pitanje o korisnosti dijaloga nažalost je riješeno, smatra bivši predsjednik.

Hollande je bio jedan od najnepopularnijih francuskih predsjednika dok je bio na dužnosti. No, doživio je ponovni uspon nakon što je napustio Elysée i sada je drugi najpopularniji političar u zemlji iza bivšeg premijera Edouarda Philippea, pet mjesta ispred Macrona.

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene