Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Burundi

Propao državni udar: 'Nadam se da nas neće ubiti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vođe neuspjelog državnog udara u Burundiju predali su se ili su uhićeni, dok se predsjednik Pierre Nkurunziza vratio u glavni grad Bujumburu, po izvorima iz ureda predsjednika, prenose agencije.

"Odlučili smo se predati. Nadam se da nas neće ubiti", rekao je šef pučista general Godefroid Niyombare telefonski novinaru France pressea dok su mu se trupe vjerne predsjedniku Nkurunzizi približavale.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napeto stanje VIDEO "Sve granice do daljnjeg su zatvorene, a institucije raspuštene": Dramatični trenuci nakon državnog udara Potraga za reprezentativcima Burundija, ilustracija - 2 Nestali u Rijeci Policija i dalje traga za mladićima iz Burundija: Jesu li se uputili prema zemljama zapadne Europe?

Viši policijski časnik potvrdio je da je general "izmakao" snagama sklonima Nkurunzizi: "Znamo da se skriva u četvrti Kibengi na jugozapadu Bujumbure. Naše snage upravo ga traže da ga uhite", prenosi AFP.

Dva izvora iz ureda predsjednika potvrdila su da se Pierre Nkurunziza, koji se u četvrtak vratio u Burundi kopnenim putem nakon što je ostao blokiran u Tanzaniji od početka pokušaja državnog udara u srijedu, nalazi u Bujumburi. Po jednom izvoru, nalazi se "na sigurnom mjestu i trebao bi se danas obratiti Burunđanima".

Neimenovani viši policijski časnik potvrdio je da su još trojica pučističkih vođa "u njihovim rukama i živi".

Burundi: Tijela ubijenih misionara dopremit će se u Italiju

Među njima su glasnogovornik pučista, šef policije Zenon Ndabaneze koji je također objavio svoju predaju i predaju svojih kolega, kao i drugi čovjek pokreta general Cyrille Ndayirukiye, koji je još u četvrtak navečer objavio neuspjeh državnog udara.

Prije uhićenja u kući u Bujumburi, general Ndabaneze imao je vremena objasniti da su se pučisti odvojili u različite skupine tijekom noći: "Odlučili smo sakriti se i čekati jutro pa se onda predati se kako nas ne bi ubili".

"Neće biti smicalica", rekao je viši policijski časnik, "nećemo ih ubiti, želimo ih uhititi kako bi im se sudilo".

Agencija UN-a za izbjeglice UNHCR objavila je da je više od 100 tisuća stanovnika Burundija izbjeglo u susjedne zemlje u posljednja dva dana.

Istodobno su organizacije civilnog društva u Burundiju pozvale na nastavak prosvjeda protiv predsjednika Nkurunzize koji je najavio da će tražiti i treći predsjednički mandat, premda postoji spor oko legalnosti takvog poteza, prenosi Reuters.

Na ulicama glavnog grada već danima su trajali nasilni prosvjedi prije nego je dio visokih časnika pokušao izvršiti državni udar.

Prosvjednici tvrde da nemaju nikakve veze s neuspješnim državnim udarom. "Prosvjedi protiv trećeg mandata za Nkurunzizu nastavit će se", rekao je Gordien Niyungeko, dužnosnik Focode, jedne od 300 skupina civilnog društva koje podupiru prosvjede. "Naš pokret nema nikakve veze s pokušajem državnog udara", dodao je Niyungeko. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene