Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ukrajina: "Narančasti" blizu pobjede, Moskva prijeti prekidom dostave plina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinske pro-zapadne stranke gotovo su sigurno pobijedile na parlamentarnim izborima, pokazuju najnoviji nepotpuni rezultati objavljeni u srijedu, dok istodobno Moskva prijeti Kijevu da će ponovno prekinuti dostavu plina.

Nakon 99,02 prebrojanih glasova, blok Julije Timošenko i stranka predsjednika Viktora Juščenka Naša Ukrajina-Narodna samoobrana dobili su 45,03 posto glasova.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Pakistanu I to se događa Pobijedio na izborima pa objavio: "Neću prihvatiti pobjedu, namjestili su mi je" Za njih se otimaju poslodavci - 2 ČESTITAMO! Tim zagrebačkog FER-a pobijedio na međunarodnom natjecanju u robotici, osvojili dva milijuna dolara

Nasuprot toj koaliciji je Stranka regija premijera Viktora Janukoviča koja je dobila 34,24 posto glasova, kojima se može pribrojiti i 9,32 posto glasova stranaka koje bi mogle koalirati s njim, što bi ukupno bilo 43,56 posto glasova.

Budući da je razlika minimalna, rekao je dužnosnik blizak
predsjedničkim krugovima, "narančasti" će imati prednost od dva ili tri glasa koji će im omogućiti stvaranje koalicije.

Prema tom dužnosniku predsjednik Viktor Juščenko do kraja tjedna namjerava najaviti koaliciju sa svojom saveznicom iz narančaste revolucije Julijom Timošenko.

U tom kontekstu, ruski Gazprom iznenada je zaprijetio da će smanjiti dostavu prirodnoga plina Ukrajini, ne isplati li Kijev do kraja listopada dug od 1,3 milijarde dolara.

Ta prijetnja odmah je protumačena kao "upozorenje Juliji Timošenko", mogućoj kandidatkinji za dužnost premijera, na što Moskva ne gleda dobronamjerno, kaže izvor blizak ukrajinskim vlastima.

Približno 80 posto plina koji Rusija izvozi u Europsku uniju prolazi kroz Ukrajinu. Sukob između Rusije i Ukrajine u siječnju 2006.
poremetio je opskrbu nekoliko zemalja EU plinom.

Europska komisija pozvala je u utorak na "brzo rješavanje" nove krize između Gazproma i Ukrajine.

S obzirom na sporo prebrojavanje glasova, predsjednik Viktor Juščenko i Julija Timošenko boje se prijevara, dok Središnja izborna komisija upozorava na sporost dostave podataka iz lokalnih povjerenstava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene