Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bernard Tapie iza rešetaka

Priveden čovjek zbog kojega su upali u stan šefice MMF-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bernard Tapie je od države, zahvaljujući arbitražnom postupku koji je odobrila nekadašnja francuska ministrica financija Christine Lagarde, dobio oko 400 milijuna dolara. Danas su ga u sklopu istrage o arbitraži priveli.

Francuski poslovni čovjek Bernard Tapie pritvoren je u ponedjeljak u Parizu u okviru istrage o arbitražnoj presudi u sporu s bankom Credit Lyonnais kojom mu je 2008. pripalo više od 400 milijuna javnog novca.

Pročitajte i ovo Ilustracija proljetno izvješće MMF objavio prognozu za hrvatsko gospodarstvo, evo kada očekuju usporavanje rasta cijena Slika nije dostupna 'Nadzirani svjedok' Šefica MMF-a Lagarde izbjegla službenu istragu

Tapie (70), koji je imao burnu karijeru poslovnog čovjeka, političara i predsjednika nogometnog kluba Olympiquea iz Marseillea, te upoznao i slavu i zatvor, prije pet godina dobio je 403 milijuna eura arbitražom u sporu s bankom Credit Lyonnais oko prodaje sportske marke Adidas.

>> Šefica MMF-a na sudu zbog sporne isplate od 400 milijuna eura

Istražni suci sumnjaju da je arbitraža bila namještena u Tapiejevu korist te žele ispitati na koji je način Tapie bio povezan s tadašnjim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem i s ministarstvom gospodarstva.

Odluku da se arbitražom okonča pravna bitka između države i Tapieja donijela je 2008. tadašnja ministrica financija Christine Lagarde, koja je danas ravnateljica Međunarodnog monetarnog fonda.

Suci su u svibnju ispitali Lagarde, koja tvrdi da u rješenju spora nije djelovala protiv javnog interesa te joj dodijelili status "nadziranog svjedoka".

Slučaj je počeo 1993. godine kada je Tapie tužio državu tražeći 285 milijuna eura odštete nakon što je tada državnoj banci Credit Lyonnais prodao svoj udio u kompaniji za proizvodnju sportske opreme Adidas. Ustvdio je da ga ja banka prevarila jer je poslije svoj udio prodala za mnogo veći iznos.

Lagarde nije bila optužena da je imala financijske koristi iz isplate i nijekala je da je učinila nešto pogrešno odlučivši se za arbitražu koja je obogatila Tapieja. Skupa s kamatama arbitražni sud dodijelio je Tapieju 403 milijuna eura.

Tapie je nekada bio ministar u vladi ljevice Francoisa Mitterranda, ali se poslije priklonio Sarkozyju s kojim se nekoliko puta sastajao u Elizejskoj palači 2007. i 2008. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene