Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Mama i tata – volite se"

Prijeti li ovoj europskoj zemlji zabrana razvoda braka? "To je civilizacijski nedopustivo, a nisam sigurna ni koliko je u interesu Crkve"

Aktualno Galerija +0 Rada Borić, potpredsjednica Nove ljevice Galerija 1/1 >>
U Poljskoj se razgovara o zabrani razvoda braka. Doduše, to ne zovu zabranom, nego brigom za očuvanje braka.

"Mama i tata – volite se", poruka je to koja je osvanula na plakatima u nekoliko poljskih gradova. Iza njih je organizacija koja se, kažu, bori za očuvanje brakova za dobrobit djeteta i obitelji.

U Poljskoj je početkom godine odlukom ustavnog suda gotovo potpuno zabranjen pobačaj, zbog čega se tjednima prosvjedovalo. Dio ženskih udruga brine se o tome da se priprema teren za zabranu razvoda.

Da poljska inicijativa može biti opasna za ljudsku slobodu, smatra Rada Borić, potpredsjednica Nove ljevice. Pogotovo, dodaje, ako se uzme u obzir da je na čelu organizacije multimilijunaš.

"To je nešto što je civilizacijski nedopustivo, a nisam sigurna koliko je to u interesu samoj Crkvi. Dakako, da bi inicijative učinile neku štetu ili korist, treba puno više vremena. Kod nas smo imali inicijativu U ime obitelji koja je na kraju prerasla u promjenu definicije braka u Ustavu", rekla je Borić reporterki Dnevnika Nove TV Viktoriji Bednjanec.

Iz udruge U ime obitelji nisu komentirali ovu temu, a komentar nije stigao ni iz Crkve. Razvod kao takav Crkva ne priznaje. Postoji postupak kojim se može dokazati da brak sklopljen u Crkvi nikad nije ni postojao, odnosno da nije bio valjan, ali taj postupak može potrajati godinama.

Pročitajte i ovo Sabina Glasovac (SDP) Peglaju detalje SDP prihvatio nacrt suradnje s Možemo! u Zagrebu, Glasovac komentirala napise o Klisoviću na čelu Skupštine

Pročitajte i ovo Ivan Turudić, sudac Visokog kaznenog suda Ministar najavljuje promjene Suci za koje SOA utvrdi da su sigurnosni problem i dalje - rade: "Mogu biti na odjelima gdje se odlučuje o stotinama milijuna kuna"

To djelomično objašnjava i povećan broj brakova sklopljenih pred matičarem, koji se približio onima sklopljenima u Crkvi. Od ukupno 19.921 braka, koliko ih je sklopljeno prije tri godine, njih 50,1 posto bilo je vjerskih, a čak 49,9 posto građanskih.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene