Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Predsjednik Europskog parlamenta kritizira diktaturu u Bjelorusiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Poettering je u govoru u litavskom parlamentu kritizirao diktatorski režim u Bjelorusiji čijih 10 milijuna stanovnika, rekao je, 'imaju pravo da budu slobodni'.

'Posljednja diktatura u Europi je bjeloruska', rekao je. 

Pročitajte i ovo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni

'Podupiremo narod Bjelorusije. On ima pravo na slobodu i na demokraciju. Ima pravo da živi u slobodnom društvu, uređenom zakonom, a ne tajnim djelovanjem jednog diktatora'.

'Želim izraziti našu solidarnost s narodom Bjelorusije ovdje, u Litvi', dodao je.

Litva, bivša sovjetska republika koja graniči s Bjelorusijom, ponovo je stekla neovisnost 1991., a 2004. je ušla u Europsku uniju. Bjelorusija je 1991., nakon pada SSSR-a isto postala neovisna.

Litva je među 27 članica EU-a jedna od najžešćih kritičarka bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka kojeg na Zapadu često zovu 'posljednji europski diktator'.

Režim predsjednika Lukašenka koji od 1994. čvrstom rukom vlada Bjelorusijom redovito je na meti zapadnih kritika zbog napada na slobode i ljudska prava, kao i zbog progona oporbe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene