Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje zetu

Ubojstvo monaške nasljednice: Pohlepa za 500.000 eura mjesečne rente bila je presnažna?

Mjesto zločina u Nici (Foto: AFP)
Mjesto zločina u Nici (Foto: AFP) Foto: Afp
Četiri godine nakon ubojstva monaške mulitimilijarderke Helene Pastor i njezinog vozača ispred bolnice na jugu Francuske, pred lice pravde dovedeni su njezin zet i još devet osoba.

Pucnjava u Nici prije četiri godine uzdrmala je monaško visoko društvo. Ispred bolnice u Nici je izvršen atentat na monašku bogatašicu Helene Pastor koja je bila usko povezana s kraljevskom obitelji.

Pročitajte i ovo Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica Ilustracija Traje istraga Žena pronađena mrtva u talijanskoj crkvi: Bila je odjevena poput vampira, a policija sumnja na nešto bizarno

Navodno je napad naručio njezin zet Wojciech Janowski (69), prvi osumnjičeni za kobni napad. Isprva je priznao odgovornost za zločin, a potom povukao priznanje.

U vrijeme ubojstva Janowski je bio poljski konzul u Monaku.

Tko je bila Helene Pastor?

Njezina obitelj druga je najpoznatija obitelj u Monaku, odmah nakon kraljevske obitelji Grimaldi. Potomkinja je preminulog talijanskog velikog meštra Jean-Baptiste Pator koji je stigao u Monako 1880. godine, piše BBC.

Do 1930-ih on i njegov sin Gildo počeli su gomilati poslovno carstvo, gradeći stambene zgrade i naplaćujući stanarinu. Gildo je 1966. od princa Rainera dobio dozvolu za gradnju nebodera uz obalu. No, stanove u neboderima nisu prodavali nego ih iznajmljivali te tako imali konstantan značajan priljev novca.

Helene Pastor bila je posljednja od troje Gilodve djece. Dva puta se udavala. Rodila je sina i kćer. Obiteljsko bogatstvo ulagalo se u nekoliko kompanija i procjenjuje se da vrijedi između 12 i 20 milijardi eura, a možda čak i više.

Kada je Helene ubijena, obitelj Pastor bila je u vlasništvu 15 posto monaških nekretnina.

Kako je izgledao atentat?

Helene je u poslijepodnevnim satima 6. svibnja 2014. bila u posjeti svom sinu Gildu u bolnici L'Archet u Nici. On je ondje boravio zbog moždanog udara. Po izlasku iz bolnice, kratko iza 19 sati, na nju i njezinog vozača otvorena je paljba. Vozač je od posljedica ranjavanja preminuo nakon četiri dana, a i Helene je poživjela dovoljno dugo da istražiteljima ispriča detalje o napadačima.

Koliko je opsežna bila istraga pokazuje i izvještaj u kojem je navedeno da su policajci ''pročešljali'' čak 3,5 milijuna telefonskih poziva.

Mjesto zločina u Nici (Foto: AFP) Osumnjičeni izvršitelj ubojstva (Foto: AFP) Foto: Afp Zaključak istrage je da je urotu protiv Helene organizirao Janowski, koji se za atentat obratio svom fitness treneru Pascalu Dauriacu, koji se pak za to obratio suprugu svoje sestre Abdelkaderu Belkhatiru. Posljednji je trebao pronaći potencijalne atentatore.

Dva osumnjičenika za izvršenje ubojstva pronađeni su putem sigurnosnih kamera, mobilnih telefona i DNK pronađenog na bočici gela za tuširanje u jednoj hotelskoj sobi. Osumnjičeni Samine Aid Ahmed zanijekao je da je ispalio hice, a Al Hair Hamadi da je bio suučesnik u ubojstvu.

Istragom je ustanovljeno da je ubojstvo koštalo 140.000 eura, ali to još treba dokazati na sudu.

Zašto je ubijena?

Istražitelji kao razlog ubojstva navode da je Janowskijev biznis bio na rubu propasti, a kada je njegova supruga Sylvia oboljela od raka 2012. shvatio je da mu prijeti potpuna financijska propast.

Naime, Helene Pastor svojoj je kćeri isplaćivala mjesečnu rentu u iznosu od pola milijuna eura, a u slučaju Sylvijine smrti, ta se renta više ne bi isplaćivala čime bi Janowski ostao bez značajnog ''džeparca''.

Tužitelji su istaknuli da su nekoliko mjeseci prije ubojstva izvršene veće financijske transakcije na računu Janowskog.

Policija je u početku čak sumnjičila i Sylviju, međutim tijekom istrage su isključili njezinu uključenost u atentat. Sylvia je u međuvremenu izliječena od raka te prati suđenje bivšeg supruga. Očekuje se da će suđenje trajati pet tjedana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene