Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

"Nismo sigurni je li ovo čudo..."

Sretan kraj drame na Tajlandu: Spašeno svih 12 dječaka i trener koji su više od dva tjedna bili zatočeni u špilji

Spašavanje dječaka na Tajlandu (Foto: AFP)
Spašavanje dječaka na Tajlandu (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Akcija spašavanja dječaka na Tajlandu (Foto: AFP) Akcija spašavanja dječaka na Tajlandu (Foto: AFP) Foto: Afp Spašavanje dječaka na Tajlandu (Foto: AFP) - 1 Spašavanje dječaka na Tajlandu (Foto: AFP) - 1 Foto: Afp Spašavanje dječaka na Tajlandu (Foto: AFP) - 2 Spašavanje dječaka na Tajlandu (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp Spašavanje dječaka na Tajlandu (Foto: AFP) - 3 Spašavanje dječaka na Tajlandu (Foto: AFP) - 3 Foto: Afp +1 Spašavanje dječaka na Tajlandu (Foto: AFP) - 4 Galerija 1/6 >>
U utorak su iz špilje na Tajlandu spašena preostala četiri dječaka i njihov trener.

Spašeni su svi dječaci koji su više od dva tjedna bili zatočeni u špilji na sjeveru Tajlanda. Spašen je i njihov trener.

Pročitajte i ovo Spašavanje dječaka na Tajlandu (Foto: AFP) Spašavanje ulazi u treći dan Još jedan dan i agoniji je kraj: U špilji na Tajlandu ostala su još samo četiri dječaka i trener, a sutra će i oni udahnuti svjež zrak Dječaci su prevezeni u bolnicu (Foto: AFP) Brže nego je planirano Opasna akcija prekinuta: Iz pećine spašena četvorica zarobljenih dječaka, u bolnici ih dočekale obitelji

U špilji su još i liječnik te trojica tajlandskih mornaričkih specijalaca koji su bili s dječacima od njihova pronalaska.

"Nismo sigurni je li ovo čudo, znanost ili što. Svih trinaest 'Veprova' spašeno je iz špilje", napisali su tajlandski marinci na svom službenom profilu na Facebooku.

U akciji spašavanja sudjelovalo je više od 90 ronilaca iz cijelog svijeta. Svi spašeni dječaci i trener prevezeni su u bolnicu, gdje će ostati u izolaciji najmanje tjedan dana.

Slavlje će zasjeniti smrt bivšeg tajlandskog mornaričkog ronioca

Nogometna momčad "Veprovi" i njihov trener ostali su zarobljeni u špilji 23. lipnja dok su istraživali kompleks pećina u sjevernoj pokrajini Chuiang Rai nakon treninga. Kiša je poplavila tunele u špilji i više nisu mogli izaći.

Britanski ronioci pronašli su ih prošli ponedjeljak gladne, šćućurene u mraku na blatnom nasipu, u djelomično poplavljenoj špilji nekoliko kilometara unutar kompleksa.

Nakon višednevnog proučavanja i traženja načina za izvlačenje dječaka i trenera, u nedjelju je pokrenuta spasilačka operacija i izvučena su četvorica dječaka privezana za ronioce.

Još četvorica spašena su u ponedjeljak, a posljednja četvorka i njihov trener izvučeni su na sigurno u utorak.

Slavlje zbog uspješnog spašavanja bit će zasjenjeno zbog smrti bivšeg tajlandskog mornaričkog ronioca koji je smrtno stradao u špilji.

Bivši pripadnik elitne vojne postrojbe SEAL Samarn Poonan, koji je bio dio spasilačkog tima u špilji Tham Luang u pokrajini Chiang Rai, preminuo je u četvrtak navečer pošto je ušao u špilju kako bi položio spremnike s kisikom duž rute za izvlačenje dječaka iz potopljenog špiljskog kompleksa.

Dječaci dobili lijekove kako bi lakše podnijeli izlazak

Prvi dječak danas je spašen nešto prije 11 sati, kada je AP izvijestio o vozilu hitne pomoći koje je napustilo mjesto događanja, a mediji su izvijestili da je spašen i deveti dječak.

Ubrzo je došla informacija da je iz špilje spašen i deseti dječak, a nedugo nakon toga spašen je i jedanaesti..

Malo prije 14 sati Reuters je javio kako su iz špilje izvedeni i 12. dječak i trener.

Lokalni mediji javljaju kako se 11. spašeni dječak zove Chanin Wiboonrungrueng, da ima 11 godina i da je najmlađi član skupine. Dječakov nadimak je Titan i nogomet igra već pet godina.

Spasioci su dječacima dali antianksiozne lijekove kako bi lakše podnijeli izlazak iz špilje, izvijestio je tajlandski premijer Prayut Chan-o-chau. Zapovjednik akcije spašavanja premijera je izvijestio o tijeku operacije.

U špilju je u utorak ujutro otišlo 19 ronilaca, piše Guardian, a unatoč jakoj kiši tijekom noći, uvjeti u špilji nisu se puno promijenili u odnosu na ponedjeljak.

Musk objavio video iz špilje

"Prvi dan u špilji smo proveli 11 sati, jučer smo proveli devet sati, danas se nadamo da to možemo učiniti brže ili kao jučer. Ako sve bude u redu, vidjet ćemo četvero djece, trenera i ljude koji su bili s njima", rečeno je danas uoči početka akcije.

Elon Musk objavio je fotografije i video unutrašnjosti špilje koji pokazuje ljude koji se probijaju kroz visoku vodu. Snimku možete pogledati u našoj galeriji.

Novinar uhićen zbog korištenja drona

Jedan strani novinar uhićen je zbog korištenja drona u blizini ulaza u špilju. Pojavile su se i informacije kako neki mediji slušaju policijske radio izvještaje, piše Guardian. 

"Ovo je stvarno pogrešno", rekao je šef zapovjednog centra koji koordinira operaciju Narongsak Osatanakorn.

"Rade nešto što nijedno dijete nikada nije učinilo"

Ivan Karadžić, član međunarodnog tima za spašavanje, izrazio je divljenje zbog načina na koji su spašeni dječaci savladali akciju.

"Prisiljeni su raditi nešto što nijedan klinac nikada nije učinio. Ni na koji način nije normalno za djecu da rone u špilji u dobi od 11 godina. Oni rone u nečemu što se smatra izuzetno opasnom okolinom, bez ikakve vidljivosti. Tamo su jedino svjetlo donesene baklje. Očito je da smo se bojali bilo kakve panike. Ne ide mi u glavu koliko su cool ova djeca, nevjerojatno jaka djeca", rekao je.

Ronilac o tri opasnosti unutar špilje

Narongsuk Keasub, jedan od ronioca koji je pomagao u transportu spremnika zraka za ekipu SEAL-ovaca, rekao je za CNN kako se radi o najtežoj misiji u kojoj je ikada sudjelovao.

"Mogli smo samo vidjeti samo naše ruke i malo ispred sebe. Osim toga, kamenje je oštro poput žileta to je opasno za ronjenje. I treća stvar, prolaz je jako uzak", rekao je.

I kuhari se nadaju da je danas posljednji dan

Stotine volontera iz raznih dijelova Tajlanda kuhalo je i posluživalo besplatnu hranu za spasioce, ali i predstavnike medija koji su stacionirani kod zapovjednog centra.

Dječaci neće u Rusiju, nose sunčane naočale kao mjeru opreza

Zapovjednik akcije spašavanja odbio je pokušaje Elona Muska da pomogne misiji. Sudeći prema njegovim tvitovima, Musk je proveo nekoliko posljednjih dana projektirajući i gradeći malu podmornicu, navodno kako bi pomogao u akciji spašavanja.

"Iako je njegova tehnologija dobra i sofosticirana, to nije praktično za ovu misiju", rekao je Narongsak Osatanakorn, zapovjednik akcije spašavanja.

Musk je ranije tvitao da je poslao podmornicu do špilje i ostavio je tamo za slučaj da bude korisna u budućnosti.

Iako je predsjednika FIFA-e, dječake pozvao na Svjetsko nogometno prvenstvo, oni će ga propustiti. Naime, liječnici su rekli da će dječaci u bolnici provesti najmanje sedam dana.

Prema preliminarnim zdravstvenim provjerama na prva četiri dječaka, dva imaju blaže plućne infekcije.

Dječaci su roditelje vidjeli kroz staklo, ali još ih ne smiju dotaknuti ili zagrliti. Bolnica se nada da će danas moći razgovarati telefonski.

Dječaci još nose sunčane naočale kao mjeru opreza nakon dva tjedna provedena u potpunom mraku.

Liječnici su naglasili da su unatoč manjim infekcijama svi sigurni i zdravi. Također, jedan je dužnosnik za AFP izjavio kako su svi spašeni dječaci i psihički dobro.

Jutros su prva četiri spašena dječaka imala i jedan zahtjev - zatražili su kruh i čokoladu i dopušteno im je da to pojedu.

U ponedjeljak izvučena četiri dječaka

Još četiri dječaka su izvučena u ponedjeljak iz labirinta spilje Tham Luang koja se nalazi na granici s Mjanmarom, čime je broj spašenih u utrci s monsunskim vremenom koje puni kompleks vodom narastao na osam. Dječaci su u špilji od 23. lipnja.

Vođa operacije Narongsak Osottanakorn rekao je kako spasioci uče iz svog iskustva i kako su u drugom krugu spašavanja bili dva sata brži.

Tim inozemnih ronioca i tajlandskih marinaca navodio je dječake tijekom devet sati duge operacije, kroz gotovo 4 kilometra tunela koji su nekad poplavljeni.

Ljudi diljem Tajlanda slave dosadašnji uspjeh spasioca, uključujući i školu Mae Sai Prasitsart, koju pohađa šest zatočenih dječaka.

"Veoma sam sretan zbog onih koji su uspjeli izaći i mislim da će danas svi biti vani", rekao je 14-godišnji Waranchit Karnkaew.

"Želim odvesti svoje prijatelje na ručak i da igramo nogomet", dodao je.

Spasioci ističu kako im je potrebno 20 sati za obnovu zaliha kisika.

Govoreći ranije o tome hoće li u današnjem pothvatu izvući svih petero preostalih, spasioci su rekli kako sve ovisi o okolini.

"Ako nam pomogne bog kiše, mogli bi djelovati brzo. No ako to ne učini, to bi mogao biti izazov", zaključio je Narongsak. (Hina/Ma.B.)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene