Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POVIJESNA BITKA ZA ALEP

Pobunjenici na korak do pobjede, Asadu prijeti strašan poraz

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvije pobunjeničke skupine objavile su u subotu da su probili opsadu Alepa nakon višednevnih teških borbi na jugozapadu grada, no promatračka skupina i provladini mediji tvrde da to nije istina.

Jabhat Fatah al-Sharm, skupina ranije poznata kao Fronta Nusra priopćila je na internetu: "Borci koji su bili izvan grada spojili su se sa svojom braćom u gradu i zajedno rade na zauzimanju preostalih položaja kako bi se opsada prekinula".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Eksluzivno za Novu TV Zoran Marinović iz Alepa: "Ovdje vlada zlokobna tišina. Nemoguće je da nema civilnih žrtava" Slika nije dostupna U NAPADU ZAPADNE KOALICIJE? NOVA BOMBARDIRANJA U ALEPU Poginula liječnica iz ruske poljske bolnice

Zapovjednik druge, umjerenije skupine također je Reutersu rekao da je opsada probijena, no dodao je da je stvar tek u začetku i da situacija "nije jednostavna".

Sirijski opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Londonu objavio je da opsada još nije probijena, ali da traju intenzivne borbe u četvrti Ramousah na jugozapadu Alepa gdje borci pokušavaju zauzeti važnu bazu sirijske vojske.

Vijesti o prekidu opsade nisu točne?

Prosirijski mediji bliski libanonskom pokretu Hezbollah, koji se bori na strani sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, objavili su da vijesti o prekidu opsade nisu točne.

Pobunjenici su 1. srpnja pokrenuli na jugu Alepa protuofenzivu kako bi prekinuli opsadu režima nad njihovim četvrtima u najvećem sirijskom gradu.

Nakon što su uspjeli zauzeti nekoliko područja, pobunjenici su izgubili položaje u naletu vojske, iranskih boraca, libanonskog Hezbollaha i ruskog zrakoplovstva.

Opservatorij je pobunjeničku ofenzivu opisao kao najveću dosad, jer uključuje borbe u svim dijelovima podijeljenog grada.

Procjenjuje se da je u opkoljenom istočnom Alepu između 250.000 i 300.000 civila, koji bi prema UN-u, do sredine kolovoza mogli ostati bez hrane.

Istovremeno, snage koje uz američku pomoć pokušavaju potisnuti borce Islamske države (IS) iz sirijskog grada Manbidža u subotu su "gotovo potpuno" preuzele kontrolu nad gradom, izvijestio je opservatorij.

Sirijske demokratske snage (SDF) u čijem su sastavu moćna kurdska milicija YPG i arapski borci, prije dva mjeseca su poveli ofenzivu uz potporu američkih specijalnih snaga kako bi IS potisnuli s preostalog područja na sirijsko-turskoj granici.

Manbidž se nalazi na važnom raskrižju putova, tik uz granicu s Turskom i pod kontrolom IS-a bio je dvije godine.

Ceste u Manbidžu povezuju uporište IS-a Raku i dijelove turske granice te područja pod kontrolom islamista u pokrajini Alep.

Ti su im prometni pravci važni za dopremu boraca, oružja i opreme u i iz Sirije.

Deset civila ubijeno u zračnim napadima na bolnicu u Siriji

Najmanje 10 civila, među kojima troje djece, ubijeno je u subotu u zračnim napadima na bolnicu na sjeverozapadu Sirije, javio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Napadi su bili usmjereni na grad Meles u pokrajini Idlib koju kontroliraju pobunjenici.

Ruski zrakoplovi te oni sirijske vlade djeluju u Siriji ali nije poznato koji od njih su izveli napad.

Humanitarne organizacije uporno pozivaju na zaustavljanje napada na medicinske ustanove. Sirijska oporba kaže da i sirijski i ruski zrakoplovi namjerno bombardiraju bolnice.

Svjetska zdravstvena organizacija ističe da je Sirija najopasnija zemlja za medicinsko osoblje s 135 napada na medicinske ustanove tijekom 2015.

U ratu u Siriji koji je počeo u ožujku 2011. poginulo je više od 280.000 osoba i više od polovice stanovništva je bilo prisiljeno napustiti domove. (Hina/D.D.N.)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene