Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dva lica grada

'ZID SRAMA' Bogati između sebe i siromašnih podigli 10km zida s bodljikavom žicom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U jugoistočnom dijelu peruanskog glavnog grada podignut je zid visok tri metra na čijem se vrhu nalazi bodljikava žica. Zid kojeg su stanovnici nazvali 'zidom srama' dijeli bogate od siromašnih stanovnika Lime.

Zid koji se proteže više od deset kilometara postao je simbol srama za stanovnike četvrti Vista Hermosa, koji zid smatraju depresivnim i razdvajajućim, piše AP.

Pročitajte i ovo Potres u Peruu (Foto: Screenshot/emsc-csem) Najsnažniji ove godine Potres od 8 stupnjeva pogodio Peru: "Cijeli hotel se tresao", "Bilo je zastrašujuće!" Viktor Orban, Andrej Plenković i Donald Tusk na summitu u Bruxellesu (Foto: Arhiva/AFP) Zanimljivo Jaz između bogatih i siromašnih u Europi doživio geografske promjene: Više nije bitno jeste li s istoka ili zapada...

Izgradnja zida započela je 1980-ih zbog sigurnosti i zabrinutosti za ekstremizam, a posljednji dio dovršen je prije tri godine.

Nevladina organizacija Oxfam javno se odrekla postojanja zida i razlike koje je stvorio između dva područja sa značajnim socioekonomskim raznolikostima.

WB: Broj 'ekstremno siromašnih' u svijetu pao ispod 10 posto

Područje na kojem je sagrađen zid posjeduje zajednica Casuarinas koja tvrdi da se zid ondje nalazi radi sigurnosti te kako bi zaustavio ilegalnu gradnju.

'S jedne strane imate Casuarinas, jednu od najskupljih i najekskluzivnijih područja Lime, a stambene jedinice ondje stoje milijune dolara, a s druge strane je naselje koje ima minimum ili čak i nema pristup osnovnim potrebama', objasnio je predstavnik Oxfama Armando Mendoza.

Kako izgleda zid i područja koja dijeli možete pogledati u priloženom videu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene