Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U UAE prebačeno 15 zatočenika

Pentagon objavio dosad najveći transfer zatočenika iz Guantanama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki dužnosnici kazali su da je u ponedjeljak iz zatvora u američkoj bazi Guantanamo Bay na Kubi u Ujedinjene Arapske Emirate prebačeno 15 zatočenika, što je najveći pojedinačni transfer zatočenika iz tog zloglasnog zatvora za vrijeme administracije Baracka Obame.

Nakon odlaska 12 Jemenaca i trojice afganistanskih državljana u Guantanamu je ostao još 61 zatočenik -

većina je tamo zadržana više od desetljeća bez optužnice ili suđenja Pročitajte i ovo Kuba gasi javnu rasvjetu usred sve teže energetske krize Sve teže i teže Kriza ih natjerala na očajne poteze: Nedostaje goriva, a sad su isključili i javnu rasvjetu Slika nije dostupna Bez izjava Trojica zatvorenika iz Guantanama stigla u Slovačku

, što je izazvalo brojne međunarodne kritike. Od njih 15, za šestoricu zatočenika je ocijenjeno da više ne predstavljaju sigurnosni rizik, dok je za devetoricu preporučen transfer jer njihovo zatočenje 'više nije neophodno za smanjivanje rizika koji predstavljaju'.

Barrack Obama, koji se nadao zatvoriti Guantanamo tijekom svoje prve godine u Bijeloj kući, u veljači je iznio novi plan zatvaranja tog zatvora, no suočio se s protivljenjem brojnih republikanskih zastupnika, kao i nekolicine demokrata. Oni tvrde da puštanje zatvorenika i njihov transfer u druge zemlje predstavlja 'prijetnju za američke građane'.

Pentagon je priopćio da je zahvalan Ujedinjenim Arapskim Emiratima 'na njihovoj humanitarnoj gesti i želji da podupru napore SAD-a u zatvaranju zatvorske institucije Guantanamo Bay'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene