Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pokazala istraga

"Mogao bi biti optužen": Bivši Papa ništa nije učinio u slučaju zlostavljanja četvero djece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok je bio nadbiskup u Munchenu Benedikt nije poduzeo ništa u vezi zlostavljanja četvero djece, pokazala je istraga Katoličke Crkve u Njemačkoj.

Bivši papa propustio je djelovati u slučaju zlostavljanje četvero djece dok je bio nadbiskup u Munchenu, javlja BBC.

Pročitajte i ovo Dijete s knjigom Festival knjiga "Pazi, knjiga!": Rastući trend ulaska u svijet čarolije razveselio i djecu i autore Ilustracija Noćna mora Jezivi trener je godinu dana potajno snimao djevojčice na bazenu: "Teško se pomiriti s onime što se dogodilo"

Josef Ratzinger (94), koji je na poziciji nadbiskupa bio od 1997. do 1982., odbacuje sve optužbe.

Odvjetnik Martin Pusch u Munchenu je kazao kako je Ratzinger imao informacije o zlostavljanju i da bi mogao biti optužen za nemar jer su se dva slučaja zlostavljanja dogodila za vrijeme njegovog stolovanja, a oba zlostavljača su ostala u službi iako su dobili kazne od države, piše CNN.

"Tvrdi da nije znao određene činjenice, ali vjerujemo da to nije tako prema onome što mi znamo", dodao je Pusch.

Dokumenti koji su otkriveni istragom pokazuju da je Ratzinger bio prisutan na sastanku 15. siječnja 1980. na kojem se raspravljalo o jednom od zlostavljača.

Ratzinger je prvi papa u 600 godina koji je 2013. sam napustio tu poziciju.

Gotovo 500 žrtava

Najmanje je 497 žrtava nabrojano u studiji. Većina njih su bili dječaci i adolescenti koji su bili seksualno zlostavljani između 1945. i 2019., navela je u Muenchenu odvjetnička tvrtka, koja je pripremila stručno mišljenje na zahtjev nadbiskupije.

Prema objavljenoj studiji, najmanje je 235 navodnih počinitelja seksualnog zlostavljanja, među njima 173 svećenika i devet đakona.

Prema navodima odvjetničke tvrtke, 40 svećenika vratilo se pastoralnom radu unatoč navodima da su počinili ili tolerirali slučajeve seksualnog zlostavljanja.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene