Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neki vide paralele

Distopijski roman o diktaturi najprodavaniji u Rusiji: Inspiracija za kult ličnosti u knjizi bio je Staljin

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Distopijski roman Georgea Orwella "1984.", futurističko djelo o totalitarnim vladarima koji građanima "ispiru mozgove" kako bi osigurali njihovu potporu za besmislene ratove, na vrhu je najprodavanijih knjiga u Rusiji.

Najpopularnije je to futurističko djelo skidano ove godine s platforme ruske online knjižare LitRes i drugo najpopularnije u svim kategorijama, objavila je u utorak državna novinska agencija Tass.

Roman britanskog pisca objavljen je 1949. neposredno nakon pada nacizma u Europi i izbijanja hladnog rata te rađanja sovjetskog komunističkog bloka na čelu sa Staljinom. Knjiga je bila zabranjena u Sovjetskom Savezu do 1988. godine.

Orwell je svojedobno rekao da mu je upravo Staljinova diktatura poslužila kao model za kult ličnosti Velikog brata, čija je "misaona policija" tjerala građane na "izokrenuto razmišljanje" po kojem je "rat mir, a sloboda ropstvo".

Pročitajte i ovo Angela Merkel i Vladimir Putin MUTTI OTVORILA DUŠU Angela Merkel priznala pogreške u politici prema Rusiji: "Nisam se baš pretjerano zalagala"

Pročitajte i ovo Jeftina nafta - 3 Upozorenje analitičara Cijene nafte padaju, ali to ipak i nije baš najbolja vijest: U toj računici nedostaje još jedan faktor

No, neki sada u tome vide paralele s vladavinom ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je u 20 godina na vlasti ugušio oporbu i neovisne medije te rehabilitirao uspomene na Staljina.

Nakon invazije na Ukrajinu uveo je zakon po kojem se kažnjava objavljivanje bilo koje informacije u ratu koja nije u skladu sa službenom politikom. Kremlj uz to izbjegava riječ "rat" i umjesto toga koristi izraz "specijalna vojna operacija".

Dužnosnici u Moskvi uporno tvrde da Rusija ne gaji nikakvu mržnju prema Ukrajini, da nije napala svoga susjeda i da ne okupira ukrajinske teritorije koje je zauzela i pripojila.

No, ruska prevoditeljica najnovijeg izdanja "1984" vidi neke druge paralele s Orwellovim romanom.

"Orwell ni u najgorim noćnim morama nije mogao sanjati da će na zapadu nastupiti era 'liberalnog totalitarizma' ili 'totalitarnog liberalizma' i da će se cijeli narodi, a ne samo izolirani pojedinci, ponašati kao podivljalo krdo", izjavila je Darija Celovalnikova izdavačkoj kući AST u svibnju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene