Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poziv na mobilizaciju

Oporba protiv Orbanove 'diktature'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarske oporbene stranke pozvale su na mobilizaciju i oštru borbu protiv diktature premijera Viktora Orbana.

'Dvadeset trećeg prosinca vlada će proglasiti zakone koji će zabiti posljednje čavle u lijes demokracije', istaknula je zeleno-liberalna politička stranka LMP u pozivu na veliki prosvjed istoga dana. Nevladine organizacije bi se također trebale pridružiti prosvjedu.

Parlament u kojem Orbanova stranka Fidesz ima dvotrećinsku većinu, treba tog dana usvojiti zakon koji smanjuje broj parlamentarnih raprava koje prethode izglasavanju zakona. LMP tvrdi da novi tekst predviđa proglašavanje zakona u dva dana u parlamentu, što bi Mađarsku pretvorilo u zemlju gdje vlada upravlja dekretima.

'Dvadeset trećeg prosinca bit će iscrtane glavne linije diktature, jer bit demokracije je sveprisutna nazočnost alternative, a s promjenama pravila u parlamentu Fidesz bi onemogućio da se te alterantive izraze', rekla je glasnogovornica stranke.

'Do sada poznata parlamentarna politka više nema smisla i zato ćemo promijeniti borbu i tražimo od građana, političkih stranaka i civilnih organizacija da provjeduju protiv rušenja demokracije', objasnila je. Stranka bivšeg socijalističkog premijera Ferenca Gyurcsanyja, Demokratska koalicija (DK), istaknula je da je sličan zakon koji de facto ukida parlamentarnu raspravu uveden 1933. u Njemačkoj nakon stupanja Adolfa Hitlera na vlast.

Najveća oporbena stranka MSZP je također kritizirala novi plan Viktora Orbana. 'Prijedlog vlade je nova etapa prema likvidaciji parlamentarizma, jer oporba neće moći izražavati kritike u raspravama o nekim zakonima', navodi MSZP. (Hina)

Pročitajte i ovo Viktor Orban Šokantne ostavke "Ovako dalje više ne može": Javnost je bijesna, Orban uzdrman skandalima Viktor Orban Rok od dva mjeseca Europska komisija pokrenula postupak protiv Mađarske

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene