Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluku najavio i Beograd

Opasna igra na Kosovu: Kosovski Srbi dali Prištini rok od tri tjedna za formiranje zajednice srpskih općina

Opasna igra na Kosovu (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Opasna igra na Kosovu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Opasna igra na Kosovu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Opasna igra na Kosovu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Opasna igra na Kosovu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Opasna igra na Kosovu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Opasna igra na Kosovu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Opasna igra na Kosovu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Goran Rakić, predsjednik Srpske liste (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Kosovski Srbi dali su ultimatum Prištini: ako u sljedeća tri tjedna ne poduzmu konkretne korake ka formiranju zajednice srpskih općina, oni će to učiniti sami. Vlasti u Prištini upozoravaju kako neće dopustiti ništa suprotno ustavu i zakonu te da bi moglo doći do novih uhićenja.

Kosovski Srbi dali su Prištini rok od tri tjedna za formiranje zajednice srpskih općina, u protivnom će to učiniti sami.

Pročitajte i ovo Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica Poruke, cvijeće i svijeće ispred škole za ljude ubijene u beogradskoj školi Očajno razdoblje za susjede Dvije tragedije urezale su se u tkivo moralno posrnule Srbije, a pamti se i diplomatski rolerkoster s Hrvatskom

"20. travnja formirat ćemo zajednicu srpskih općina s organizacijom i nadležnošću koje je propisao bruxelleski sporazum iz 2013. i Sporazum o principima iz 2015. godine", rekao je Goran Rakić, predsjednik Srpske liste.

Ovu odluku već su najavili iz Beograda u kojem su se sastali sa srbijanskim predsjednikom, a nakon incidenta s uhićenjem šefa srbijanskog ureda za Kosovo.

"Želim da vam prenesem jasnu poruku predsjednika Vučića. On, u kojeg svi mi beskrajno vjerujemo, neće dozvoliti da se Srbima na Kosovu i Metohiji dogodi Oluja i da država Srbija neće dozvoliti da se Srbi proganjaju, maltretiraju, ubijaju", dodao je Rakić.

Iz Prištine upozoravaju da bi, ako dođe do jednostranog formiranja zajednica srpskih općina, moglo doći i do novih uhićenja.

"Članovi Srpske liste mogu biti privedeni u trenutku kada budu protiv zakona i Ustava Kosova", rekao je Pal Lekaj, kosovski ministar infrastrukture.

Na tu su prijetnju reagirali i iz Vlade Kosova.

"Čuli smo danas, braćo i sestre, da su mnogi spomenuli da će nas uhapsiti. Pa neka nas hapse", rekao je Ivan Todosijević, ministar za lokalnu samoupravu u Vladi Kosova.

Formiranje zajednice srpskih općina dogovoreno je prije pet godina. Međutim, vlasti u Prištini strahuju od nastanka nove Republike srpske. Kosovski Ustavni sud utvrdio je kako pojedini dijelovi sporazuma krše Ustav, te da zajednica ne može imati izvršne ovlasti.

Opasna igra na Kosovu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Opasna igra na Kosovu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Srbija ustavni sud Kosova ne priznaje, a Priština ne može raditi suprotno odluci suda. O svemu tome pregovaraju izravno i dvojica predsjednika, Vučić i Tači. Posljednji su se put susreli u petak u Bruxellesu. Tači je bio zadovoljan, a Vučić nije bio optimističan.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene